Home Algemeen Algemeen ZZP’er in de Ambulancezorg ?

ZZP’er in de Ambulancezorg ?

3267
0

In onder meer de Volkskrant van 24 juli heeft een artikel gestaan die flink de aandacht heeft getrokken van zelfstandige medewerkers in de zorg (zogenaamde ZZP’ers). Ook in de ambulancezorg zijn ZZP’ers werkzaam.

Een grote groep zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden met een mbo-diploma raken hun cliënten kwijt doordat zorgverzekeraars vanaf volgend jaar alleen nog zaken willen doen met hbo’ers. Dat blijkt uit de inkoopcontracten die grote zorgverzekeraars als CZ en Menzis hebben gesloten voor 2015. Zeker 1.500 kleine zelfstandigen raken daardoor hun werk kwijt. Dat zeggen belangenbehartigers van zzp’ers in de zorg, de V&VN en de landelijke coöperatie De Zorgprofessional. Ze noemen het ‘extra schrijnend’ omdat dit het zoveelste probleem is waartegen de zzp’ers aanlopen. Vanaf volgend jaar krijgt de wijkverpleegkundige een zwaardere rol en gaat bijvoorbeeld vaststellen hoeveel zorg een cliënt nodig heeft. De mbo’ers, de zogenoemde ‘handjes aan het bed’, zouden daardoor hun opdrachten kwijtraken.

Er zijn geen tekenen dat dit ook voor ambulanceverpleegkundigen geldt die als ZZP’er werkzaam zijn in de ambulancezorg. Het verschil zit hem er in dat deze ZZP’ers een overeenkomst hebben met een detacheringsbureau en niet rechtstreeks met de zorgverzekeraar. Ook hebben ze niet een “zelfstandige behandelovereenkomst” met de zorgvrager. Die behandelovereenkomst is er natuurlijk wel (Wet WGBO) maar die ontstaat intrinsiek tussen de RAV en de zorgvrager. De ambulanceverpleegkundige is slechts de medewerker die de RAV vertegenwoordigd in deze. Of die medewerker dan in loondienst is of als ZZP’er optreedt is minder van belang. Overigens is het dan wél weer zo dat de ambulanceverpleegkundige een belangrijke rol heeft in de behandelovereenkomst op basis van de Wet BIG. De ambulanceverpleegkundige is dan ook (tuchtrechtelijk) aansprakelijk voor zijn of haar handelen binnen de context van de WGBO.

Concreet:
Er is geen declaratievorm tussen ZZP’er in de ambulancezorg en de zorgverzekeraar. Alleen daarom al valt de zelfstandige ambulanceverpleegkundige buiten het zogenaamde inkoopcontract van de zorgverzekeraars. Daarnaast is de ambulanceverpleegkundige aanvullend branche-specifiek opgeleid en volledig bevoegd en bekwaam. Dit gecombineerd met de inschrijving in het BIG-register zal voldoende moeten zijn.

Dat is wel fijn voor een aantal ZZP’ers in de ambulancezorg, omdat het grootste deel van de ambulanceverpleegkundigen in de basis MBO-4 is opgeleid. Ook al vallen de specialisaties meestal wel onder het HBO werk- en denkniveau. Een significant kleiner deel van de ambulanceverpleegkundige heeft een HBO-opleiding gevolgd.

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.

Origineel artikel op Volkskrant.nl:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/5270/Zorg/article/detail/3697273/2014/07/24/Zorgverzekeraar-doet-alleen-nog-zaken-met-hbo-er.dhtml

 

 

 

Vorig artikelDefinitieve versie LPA8 ter inzage beschikbaar
Volgend artikelKenniscentrum Voorrangsvoertuigen
Gijs Peteroff
Samen met een aantal beroepskrachten in de ambulancezorg draag ik graag bij aan een succesvol Ambulanceblog. Ambulanceblog is destijds opgericht om kennis tussen de individuele RAV'en te delen met andere RAV'en. Zo kan kwaliteit op grote schaal geborgd worden, zonder dat elke RAV afzonderlijk het wiel gaat uitvinden.