Home Algemeen Algemeen Zwarte rook niet gevaarlijk? Berichtgeving wordt aangepast

Zwarte rook niet gevaarlijk? Berichtgeving wordt aangepast

1122
0

GGD Groningen heeft samen met VU medisch centrum onderzoek gedaan naar de effecten van berichtgeving over rook die vrijkomt bij branden. Hieruit blijkt dat mensen  de gezondheidsrisico’s van branden met chemische stoffen hoger schatten dan de gezondheidsrisico’s van natuurbranden. Ook schatten zij het risico op kanker veel hoger in dan deskundigen dat doen. Conclusie van het onderzoek is dat het belangrijk is om berichten over rook duidelijk te formuleren. Zodat mensen weten welk gezondheidsrisico er werkelijk is en dat ze beter weten wat ze het beste kunnen doen.

Uit eerder onderzoek van GGD Groningen bleek al dat het weinig verschil maakt voor de gezondheid of de rook afkomstig is van een brand bij een chemisch bedrijf of van een ander object. Bij elke brand ontstaan namelijk giftige stoffen. Het advies ‘Blijf uit de rook!’ dat Brandweer Groningen sinds 2011 geeft bij branden, blijkt goed te werken. De boodschap en het advies wat mensen kunnen doen bij brand moet duidelijk en expliciet zijn: “in rook zitten altijd schadelijke stoffen, blijf uit de rook”. Dat geldt ook bij natuurbranden.

Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen bij chemiebranden denken dat ze door het inademen van de rook kanker kunnen krijgen en zelfs op grote afstand bezorgd zijn om hun gezondheid. In de huidige berichten wordt er niet gesproken over de kans op kanker. De onderzoekers concluderen echter dat het, bij een chemiebrand, belangrijk is de kans op kanker nadrukkelijk te enoemen. Daarbij dient goed uitgelegd te worden dat deze kans zeer klein is, vergelijkbaar met het roken van enkele sigaretten. Dit heeft een gunstig effect op het vertrouwen in de informatie en in degenen die de informatie geven en op de risicobeleving. Mensen maken zich minder zorgen over hun gezondheid als ze weten welk risico ze lopen.

Het onderzoek bestond onder andere uit een analyse van de berichten in de media en op de sociale media rondom de brand bij Chemie Pack in Moerdijk. Ook werd een groep experts en het publiek betrokken bij het onderzoek. Vervolgens zijn er verschillende alternatieven van het standaardbericht over de gezondheidsrisico’s van rook opgesteld. Deze teksten zijn uitgeprobeerd in een digitaal consumentenpanel. Op basis daarvan doen de wetenschappers aanbevelingen voor de praktijk.

Brandweer Groningen gaat kijken op welke manier ze de blijf uit de rook-boodschap op basis  van de aanbevelingen verder kan aanscherpen. GGD Groningen gaf de opdracht voor het onderzoek. Een financiële bijdrage van ZonMw maakte het onderzoek mogelijk.

Tekst: rbenw.nl

Het volledige onderzoek vind je hier

Vorig artikelRegio Gelderland-Zuid pakt geweld tegen hulpverleners stevig aan
Volgend artikelMeldkamer Noord-Nederland, het communicatie en informatiecentrum voor de hulpverlening
Gijs Peteroff
Samen met een aantal beroepskrachten in de ambulancezorg draag ik graag bij aan een succesvol Ambulanceblog. Ambulanceblog is destijds opgericht om kennis tussen de individuele RAV'en te delen met andere RAV'en. Zo kan kwaliteit op grote schaal geborgd worden, zonder dat elke RAV afzonderlijk het wiel gaat uitvinden.