Home Algemeen Algemeen Zomaar een nacht op de ambulance

Zomaar een nacht op de ambulance

3265
0

Op acht december 2016 om 23.30 uur, kreeg ik een melding NICU. Dat betekent: Neonatale Intensive Care Unit. Ik start samen met mijn collega de 13-302 op, dat is een elf ton zware vrachtwagen met de nodige apparatuur aan boord.

Snelle check voertuig, voldoende zuurstof en perslucht mee, voldoende brandstof, want je weet maar nooit waar je terecht komt.  Gauw lees ik de melding: Team ophalen AMC Op naar Medische Centrum Alkmaar. Baby met slechte start is gereanimeerd.  Verder geen informatie.

Wij rijden met spoed naar het AMC om het team en de speciale intensive care couveuse op te halen.  Bij aankomst bij het AMC staan de neonatoloog en verpleegkundige al ons op te wachten.  We laden de couveuse in en rijden met spoed richting Alkmaar. Tijdens de rit hoor ik en mijn collega van de dokter dat het niet goed gaat en dat wij snel aanwezig moeten zijn. Na een rit toch van veertig minuten, hobbelen we naar de afdeling.

Wat we zien is erg heftig: een asgrauw blauwe baby met een hartfrequentie van 60 slagen per minuut;  een saturatie met 100% zuurstof van 65%. Ouders om het wiegje heen met heftige emoties. Wat echt wel zeer begrijpelijk is.
Ik installeer de couveuse met een veiligheidsgordelsysteem en wachten maar… De artsen gaan in overleg, lang overleg… Wat gaan we doen? Ondertussen geef ik de ouders een hand en toon mijn begrip voor hun verdriet. De vader heeft al door dat het foute boel is. Moeder denkt nog dat het goed komt. In mijn achterhoofd weet ik, dit komt niet goed.

Na een uur hebben de artsen besloten om nog wat te gaan proberen met medicatie en het kleine jongetje toch te gaan vervoeren. Na een lange stabilisatie wordt het sein gegeven. Wij gaan overtillen en vervoeren. Ondertussen houd ik de ouders op de hoogte en leg ze in Jip en Janneke taal uit wat het team nu eigenlijk doet met hun kindje. Ik krijg veel dank voor de uitleg van de grootouders die ook hun kleinkind bijstaan. Voor de moeder wordt gelijk een ambulance geregeld, omdat ze nog moet bijkomen van haar keizersnede.

Na drie uur overleg/verplaatsen/ stabiliseren gaan we eindelijk weg. De neonatoloog zegt me dat ik zo snel mogelijk naar het AMC moet rijden. Het kindje kan overlijden tijdens de rit.  Ik geef de ouders een hand en wens ze heel veel sterkte.

Ik rijd met spoed veilig, maar zo snel mogelijk naar het AMC. Tijdens de rit zijn er gelukkig geen complicaties. Bij aankomst in het AMC gaan wij zo snel mogelijk de couveuse uitladen en brengen we het kindje naar boven. Gelukkig zijn vader en moeder ook snel ter plaatsen en kunnen ze snel naar hun kindje toe.

Na het einde van de rit drink ik even een bak koffie samen met een collega. Incidenten met kinderen wennen nooit. Zeker niet als je weet dat ze zullen komen te overlijden. Na tanken, flessen verwisselen en het voertuig op zijn plek zetten, pakken we weer het ‘gewone’ busje en vliegen we er weer uit voor een melding van een kindje met een koortsconvulsie.

Zo maar een nachtje op de ambulance…

bron foto: Twitter @micu_asd

Vorig artikelAmbulancezorg is mensenwerk
Volgend artikelAmbulancepersoneel mag voorkeur uitspreken nieuwe kleding
Remco Knolle
Ambulancechauffeur bij Ambulance Amsterdam