Home Algemeen Algemeen Zomaar een doordeweekse ochtenddienst…

Zomaar een doordeweekse ochtenddienst…

1905
0

Als centralist op de meldkamer ben ik verantwoordelijk voor het aannemen en uitgeven van de “rode meldingen” en tevens het uitgeven van de “witte meldingen” en als het druk is helpen we elkaar, dus ook meldingen voor de politie worden gewoon aangenomen. We beginnen de dienst om 6:30 uur rustig met een bakkie koffie.
Na 45 min. krijgt mijn collega de eerste 112-melding binnen, iemand die niet lekker is en flauw valt. Mijn collega vraagt verder uit, en ondertussen alarmeer ik de ambulance zodat die vast rijden. Het is verder nog erg rustig. Geleidelijk aan begint het wat drukker te worden, ook bij de politie komen nu met enige regelmaat de 112-tjes binnen.

Vanaf een uur of 8:00 begint het toch wel enigszins druk te worden. Terwijl mijn collega’s de meldingen aannemen ben ik druk bezig met het schuiven van de ambulances om zo de dekking in het gebied te garanderen, we willen tenslotte in de hele regio op tijd zijn als er wat gebeurt. Gelukkig doe ik het niet voor niets, en binnen korte tijd rijden alle ambulances die we beschikbaar hebben, en inmiddels heb ik ook de naburige regio om een ambulance gevraagd. Het is nu echt druk.
Na een uurtje wordt het weer wat rustiger en hebben we weer even tijd voor koffie. Maar dit duurt niet zo lang, want de telefoon wordt weer rood gloeiend.

Mijn collega’s zijn druk in gesprek met diverse hulpvragende melders, en inmiddels ben ik zelf ook bezig met uitvragen van een melder die is gevallen in de badkamer. Tijdens het telefoongesprek moet ik ook de ambulance alarmeren, en direct daarna de volgende voor een melding die mijn collega aanneemt. Alles komt even tegelijk, maar goed daarvoor ben aangenomen.
Inmiddels komen er allerlei meldingen voorbij, van pijn op de borst tot een cva en van een ongeval tot een reanimatie.

Ook de brandweer mag vandaag op pad. De ambulance verzoekt met spoed een hoogwerker om te assisteren met het naar beneden halen van een patiënt. Korte tijd later mag de hoogwerker van de brandweer ook in een ander deel van de regio de ambulance een handje helpen.
Na weer een korte pauze komt er een melding binnen van brand op een boot. De boot ligt aan de wal volgens de melder, dus voor de brandweer goed bereikbaar. Voor de zekerheid alarmeer ik ook de knrm mee want als de brandweer er niet bij kan hebben we een uitdaging. Gelukkig blijkt het allemaal mee te vallen en is de brand snel onder controle. Inmiddels is het 12:30 uur en wordt het weer iets rustiger, dus mooi de gelegenheid om even te eten.

Na een boterham barst het weer los…. Ditmaal een woningbrand. De buren zien een pan op het gasfornuis in brand staan. Volgens de buren zou er niemand thuis zijn.
De politie is als eerste ter plaatse, en geeft door dat er toch mensen in de woning zijn en dat de rook al onder de dakpannen vandaan komt.
Op basis van deze informatie maak ik middelbrand en alarmeer ik nog een tankautospuiten en een Ovd en uit voorzorg een ambulance. Gelukkig heeft de brandweer het slachtoffer snel gevonden, en is de brand snel onder controle. De ambulance kijkt het slachtoffer na, maar die mag gelukkig thuis blijven.

Er komt weer een melding binnen, een verhanging, iemand heeft zich verhangen en wordt door de partner aangetroffen. We zetten direct in op een reanimatie, dit betekent twee ambulances en een traumahelikopter. Op dat moment vliegt de traumahelikopter net over de plaats van het incident dus die is snel ter plaatse. Na enige tijd verzoekt de ambulance een hoogwerker van de brandweer ter plaatse om te assisteren. Uiteindelijk is de brandweer niet meer nodig omdat de patiënt is overleden. Wij hebben ons uiterste best gedaan, maar helaas is dat niet altijd met een positief resultaat.

Ondertussen blijven de meldingen nog steeds binnenstromen, de brandweer wordt verzocht om het wegdek schoon te spuiten onderaan een flat waar een dag eerder iemand vanaf gesprongen is.
Als laatste komt er nog een melding binnen van een woningbrand. De melder had een kaars laten branden, en bij thuiskomst staat de woning vol met rook. Een bluspoging mislukte dus de brandweer mag het vakkundig uitmaken. Gelukkig valt de schade mee.

Inmiddels hoor ik aflos geluiden en is het tijd om plaats te maken voor mijn collega. Ik kijk terug op een drukke dienst waarbij ik veel respect heb voor de collega’s op straat. Met een voldaan gevoel ga ik naar huis. Morgen weer een vroege dienst…..

Multidisciplinair centralist
Omdat wij een multidisciplinaire meldkamer zijn worden we opgeleid om “112-tjes” voor alle drie de disciplines aan te nemen (politie, brandweer en ambulance).
Als brandweer centralist ben ik eigenlijk een “rood/witte”centralist. Dit houd in dat ik verantwoordelijk ben voor de intake en uitgifte van de brandweer meldingen. Omdat er over het algemeen niet zo heel veel brandweerwerk is, doen wij daarnaast ook de uitgifte van ambulance meldingen. De medische meldingen worden in principe alleen aangenomen door een verpleegkundig centralist, maar als de verpleegkundig centralisten in gesprek zijn laten wij de telefoon natuurlijk niet gaan. Daarom zijn ook alle brandweer centralisten opgeleid om medische meldingen aan te nemen. De medische meldingen worden allemaal aangenomen en uitgevraagd met behulp van ProQa (medisch uitvraag protocol).

Als brandweer centralist hebben wij dus een multidisciplinaire centralisten opleiding en tevens de opleiding Proqa. Door deze manier van werken zijn we echt van alle markten thuis, en dat maakt het werk zo afwisselend en leuk!

 

Vorig artikelVrijwilligers zijn de olie in de machine
Volgend artikelZelforganisatie bij de ambulancepost in Gulpen
Jan Mijnders
Werkzaam als brandweer centralist op een multidisciplinaire meldkamer. Tevens Bevelvoerder bij een vrijwillig brandweerkorps waar ik alweer ruim 18 jaar de nodige vrije tijd in stop.