Home Algemeen Algemeen XXL ambulance in gebruik genomen in Kassel (D)

XXL ambulance in gebruik genomen in Kassel (D)

2642
0

Medio 2014 is in het Duitse Kassel een zogenoemde XXL-RTW in gebruik genomen, de rettungswagen (ambulance) is specifiek uitgerust voor patienten met een gewicht boven de 180 Kg. Het is de eerste XXL-Rettungswagen in Nordhessen.

In de stad en de regio Nordhessen, zijn er schattingen van de GGD Regio Kassel 6600 personen die lijden aan morbide obesitas, fors overgewicht, en zou zo’n speciale rettungswagen nodig zijn. De 6600 personen vertegenwoordigt 1,5 procent van de bevolking.

Alleen al in de eerste helft van dit jaar zag de ambulancedienst van de Kassel het aantal ritten van extreem zware en dikke patiënten toenemen naar 150 – dat wil zeggen een bijna elke dag. Ter vergelijking, 2011, waren er in totaal 100 zware ritten. In ongeveer 30 gevallen per jaar moet zelfs een laddenwagen of kraanwagen worden gebruikt om de slachtoffers te manoeuvreren uit hun huizen in de ambulance. De zwaarste patiënt woog 350 kg, volgens de brandweer.

Het probleem is nog erger in het ziekenhuis waarvan er bijzonder veerkrachtig bedden en speciale lifters voor het hijsen van zeer zware patiënten, evenals kamers met extra brede deuren. Ook speciale operatietafels voor zwaarlijvige patiënten hebben al gekocht van de grote ziekenhuizen.

Het probleem van extreem overgewicht dramatisch toe, aldus Hanna gedroogd heet van het centrum van de obesitas Marienkrankenhaus “. Zowel het aantal patiënten en de afmeting van overgewicht” Redenen hiervoor zijn het gebrek aan lichaamsbeweging en de constante beschikbaarheid van voedsel.

Tot nu toe moest improviseren in het vervoer van ernstig zwaarlijvige patiënten die niet passen in de normale ambulance. Het kwam zelfs tot het punt dat zeer zwaarlijvig (obesitas) van de patiënten op het laden van vrachtwagens moesten naar het ziekenhuis in extreme gevallen te worden vervoerd. Dat is nu niet meer nodig.

“We zijn een pionier in de regio,” burgemeester Jürgen Kaiser zei gisteren bij de presentatie van het voertuig. De auto heeft betrekking op de operationele omgeving in de stad en regio van Kassel en ondersteunt optioneel aangrenzende provincies. De volgende XXL ambulance in Hessen zijn gevestigd in Frankfurt.

De ambulance is 2.55 m en ongeveer een halve meter breder dan een standaard ambulance. Het is uitgerust met een zware lading drager, die is ontworpen om maximaal 750 kg. Een achterklep helpt patiënten compleet met brancard of bed in de ambulance. Ook bij de inrichting van de omtrek van toekomstige gebruikers in aanmerking: De bloeddrukmanchet rond veel groter dan normaal.

Het gebruik van statistieken van het Kassel brandweer is de noodzaak van inkoop: In de eerste helft van dit jaar waren er al 150 redding tochten over zware patiënten. De auto is dan ook naar verwachting in gebruik bijna elke dag. Het probleem van het vervoer van extreem zware mensen met overgewicht had tot ongeveer tien jaar geleden komen, zegt Stefan Weber, project manager voor het onderwerp bij Kassel brandweer. Aanvankelijk was er maximaal 3-4 dergelijke ritten per jaar. Sindsdien zijn de aantallen gestaag toegenomen.

Niet alleen voor een optimale spoedeisende hulp van alle mensen in de stad, maar “in de zin van de menselijke waardigheid” is de beslissing is gemaakt voor de speciale ambulance, zegt Kaiser. “We spelen in op maatschappelijke veranderingen.” De auto heeft gekost 200 000 euro, maar zal herfinancieren via de inzetten, die worden vergoed door de ziektekostenverzekering, volgens Kaiser.

bron: hna.de/kassel

Vorig artikelMeldkamercontrol helpt bij selectie personeel meldkamer Gelderland Midden
Volgend artikelMKA Den Bosch werkt toe naar allerhoogste niveau AMPDS/ProQA
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.