Home Algemeen Algemeen Werken in de ambulancezorg; Instroomprogramma Cardiac Care verpleegkundigen

Werken in de ambulancezorg; Instroomprogramma Cardiac Care verpleegkundigen

1212
0

Professionals die werkzaam zijn op de Cardiac Care Unit in het ziekenhuis hebben behoorlijk wat kennis en ervaring die van pas komt in het werk als ambulanceverpleegkundige. Toch worden er van een ambulanceverpleegkundige ook andere competenties en vaardigheden gevraagd. Het instroomprogramma CCV voor Cardiac Care verpleegkundigen is bedoeld om de ervaren professionals van de CCU extra bagage mee te geven, zodat zij soepel kunnen doorstromen in de opleiding tot ambulanceverpleegkundige.

Opzet en inhoud

Het College Zorgopleidingen (CZO) heeft bepaald dat Cardiac Care verpleegkundigen extra theorie-, stage- en praktijkuren moeten volgen, bovenop de uren die voor de reguliere opleiding tot ambulanceverpleegkundigen gelden. Het opleidingstraject voor de Cardiac Care verpleegkundigen duurt hierdoor ongeveer 12 maanden. De Academie heeft ervoor gekozen om deze extra theorie-uren in een instroomprogramma onder te brengen, dat voorafgaand aan de initiële opleiding tot ambulanceverpleegkundige wordt gevolgd.

Het instroomprogramma bestaat uit 9 lesdagen aan de Academie voor Ambulancezorg. De lesdagen zijn in de volgende thema’s ondergebracht:

  • ABCD-methodiek en algemene ziekteleer (2 dagen)
  • Airway en Breathing (2 dagen)
  • Neurologie (1 dag)
  • Obstetrie en Pediatrie (2 dagen)
  • Traumachirurgie 9 (2 dagen)

Waar de Academie de extra theorie-uren aanbiedt met het instroomprogramma, zijn studenten en RAV’en verantwoordelijk voor de realisatie van de extra stage- en praktijkuren. De vereiste stages, stage-uren, aantallen patiënten en praktijkervaringen die een instroom-student extra moet opdoen, heeft het CZO beschreven in het ‘aanvraagformulier erkenning Ambulanceverpleegkundige cardiaccare tranche‘. Belangrijk om te weten: deze uren en aantallen moeten gerealiseerd worden binnen een periode van 12 maanden.

Afronding

Het instroomprogramma aan de Academie wordt afgerond met een portfoliobeoordeling waarna studenten bij een voldoende beoordeling direct doorstromen in de reguliere initiële opleiding tot ambulanceverpleegkundige.

LET OP

Geïnteresseerden in een baan als ambulanceverpleegkundige dienen eerst te solliciteren bij een regionale ambulancevoorziening (RAV). Als je vervolgens bent aangenomen, schrijft de RAV je bij de Academie voor Ambulancezorg in voor de initiële opleiding tot ambulanceverpleegkundige.

Kijk voor actuele vacatures binnen de ambulancezorg op onze vacature pagina.

bron: Academie voor Ambulancezorg

Vorig artikelRAV IJsselland: Zorgcoordinatiecentrum Zwolle
Volgend artikelAmbulancediensten werken samen aan wederopbouw op Sint Maarten na orkaan Irma
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.