Home Algemeen Algemeen Wel of niet opschalen tijdens extreme omstandigheden…

Wel of niet opschalen tijdens extreme omstandigheden…

1386
2

Zittend op een ambulancepost volg ik de mededelingen van de diverse officiële instanties aangaande de weersvoorspellingen.

Code “oranje”, “ga niet de weg op als het niet nodig is”, de beroepsvereniging voor beroepschauffeurs raad ook aan om niet de weg op te gaan…

Ondertussen kijk in eens naar mijn portofoon. Ja, wij zijn vandaag, het is immers zondag, de enige ambulance in dit gebied. Normaal rijden hier door de week drie ambulances om de vraag aan te kunnen, omdat het vandaag zondag is dus niet. “Gelukkig is de voetbal ook afgelast, dat scheelt ook weer ritten” mompelt mijn collega.

Mijn collega zit achter de computer en laat zich informeren door  buienradar en nog een paar andere websites “we gaan geen extra risico nemen hoor” zegt hij tegen mij op het moment dat ik hem aankijk. “Morgen wordt het nog gekker, dan wordt het pas druk in de spits” onze tweede en derde auto beginnen namelijk om 08.00 en 09.00.

“Je moet het zo zien, de aanrijtijd is misschien door de omstandigheden 8 tot 10 minuten langer als we naar een plaatsje op 12 kilometer afstand van de ambulancepost moeten. Onze ambulancepost ligt net tussen twee kleine steden in. Maar dat betekend ook dat de terugweg richtig het ziekenhuis ook minimaal 10 minuten langer onderweg zijn, misschien nog wel langer als we met A2 teruggaan. “Weet je nog vijf jaar geleden toen we de oprit op moeten met de brancard tijdens de sneeuw, reken daar ook maar 5 minuten extra voor”. Alles samenvattend zijn we dus meer dan 25 minuten langer niet beschikbaar. Dan komen we wel in de knoei te zitten want als alle ambulances in onze regio daar last van hebben, dan kan het wel eens enorm druk worden. Hier grijpt mijn collega in:”we laten ons de kop niet gek maken, dan moeten ze maar opschalen, iedereen weet dat er zware weersomstandigheden aan komen en wij blijven wachten tot we in de knoei komen”. Hier kan ik mijn collega alleen maar gelijk geven, maar ik heb toch ook de zorg over onze patiënten. “We moeten er wel komen als onze hulp wordt gevraagd, dus daar hebben we natuurlijk extra aandacht voor, maar even wat harder rijden is er bij de verwachte extreme omstandigheden niet bij”. Ik geef mijn collega bijval en kan niet anders dan dat beamen.

 

 

Noot ambulanceblog:

Tijdens een onofficiële “informatie” ronde die we vanmorgen hebben gemaakt bij bijna alle RAV-en blijkt dat er op dit moment nog geen enkele RAV heeft opgeschaald.

Wel worden de omstandigheden goed in de gaten gehouden waarbij een enkele RAV opmerkt dat de aanrijtijden worden gemonitord en als deze oplopen er opgeschaald gaat worden.

 

Vorig artikel(Aan)rijtijden? Wat is het waard?
Volgend artikelKleding update nummer 14
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.

2 REACTIES

  1. Ik zou zeggen toch met deze weersvoorspellingen een ambulance extra in zetten. Opschalen is leuk, maar die mensen moeten ook van huis komen en hebben met hetzelfde weer te maken.

Reacties zijn gesloten.