Home Algemeen Algemeen Wees voorbereid op het onverwachte: THV scholing

Wees voorbereid op het onverwachte: THV scholing

1718
1

Onze RAV biedt regelmatig scholing aan in diverse thema’s en onderwerpen. Maar ook buiten onze vaste scholingsdagen om wordt er van je verwacht dat je zelf ook op de hoogte blijft. Dit kan je doen door bijvoorbeeld naar symposia te gaan of een online/offline artikelen te lezen, maar ook door bijvoorbeeld zelf een keertje extra mee te trainen met de brandweer. De brandweer traint wekelijks. En het is voor hen, maar ook voor ons ambulancemedewerkers heel leerzaam.

Het komt steeds minder vaak voor dat je in de praktijk een ongeval met beknelling treft, in de praktijk kun je hier dus weinig ervaring mee opbouwen. Laatst heb ik, samen met een collega een keer met de brandweer meegetraind tijdens een technische hulpverlenings- afgekort THV oefening. Onder andere het bevrijden van een slachtoffer welke bekneld zit in een voertuig bij een ongeval.

Voor het slachtoffer is het belangrijk dat er een vlotte samenwerking is tussen brandweer en ambulance. Want het gaat ten slotte om het slachtoffer, beiden hebben hierin de gemeenschappelijke deler.

Tijdens een THV is er regelmatig overleg tussen bevelvoerder en ambulance bemanning. Zo blijven beide disciplines tijdens de hulpverlening op de hoogte van elkaars mogelijkheden en knelpunten. Tijdsbewaking is dan een essentieel onderwerp wat vaak terugkomt tijdens de inzet. Want wij willen het slachtoffer er zo snel en veilig als mogelijk eruit hebben. Daarop moet de brandweer haar plan aanpassen en overwegen welke middelen, materialen en methoden er worden aangewend.

Wij hebben binnen onze RAV al enkele jaren geleden de THV scholing gevolgd volgens de SAVER methode.

Dit staat voor systematic approach to victim entrapment rescue. Ofwel een systematische aanpak tijdens het bevrijden van een bekneld slachtoffer.

De SAVER-methode is opgebouwd uit 7 fasen.

  • fase 1: benadering ongeval
  • fase 2: risicobeheersing & stabilisatie
  • fase 3: toegang verschaffen
  • fase 4: traumazorg
  • fase 5: ruimte creëren
  • fase 6: bevrijding slachtoffer
  • fase 7: evaluatie en oefening

In sommige fases zal de brandweer aan zet zijn en in andere fases de ambulancedienst.

Het is ten slotte een samenwerking, zie het als een teamsport. En het is erg belangrijk om hierbij onderling goed te communiceren zodat je weet van elkaars prioriteiten en mogelijk- of onmogelijkheden.

Tijdens het samen trainen leer je heel veel van elkaar. Je leert dezelfde taal praten en zo elkaar beter begrijpen.

En het slachtoffer is natuurlijk gebaat bij een veilige en vlotte samenwerking. Denk aan “The Golden Our”

Het draaien van de oefening is leerzaam, maar het evalueren met elkaar daarna heb ik als net zo leerzaam ervaren, je hebt pas dan echt de mogelijkheid om al je overwegingen en beslissingen te onderbouwen en krijgt als de brandweer dit ook heeft gedaan een goed beeld van de overwegingen die je met elkaar hebt gemaakt om het slachtoffer zo goed mogelijk te kunnen behandelen.

Een leuke, leerzame ervaring die ik jullie allemaal eens kan aanraden.

image2 image3

Vorig artikelDe meldkamer van de toekomst
Volgend artikelUpdate: Uitspraak ORT doorbetaling in vakantie
Jeanneke Schuckman
Ambulanceverpleegkundige / RAV Brabant MWN / Standplaats Oss

1 REACTIE

  1. Even een correctie op het acroniem SAVER; het was Systematic Approach to Victim Entrapment Rescue.
    Begin 2000 is dit veranderd in Systematic Approach to Vital Emergency Response, met andere woorden de systematiek is niet alleen toepasbaar bij ongevallen met beknelling maar op iedere situatie waar spreken over een patiënt die vitaal bedreigd wordt.

Comments are closed.