Home Algemeen Algemeen Waze redt levens!!

Waze redt levens!!

2926
1

Waze is al jaren een grote hulp voor hulpdiensten overal ter wereld. In de VS zorgt Waze voor snellere aanrijtijden, door een koppeling met de alarmcentrales. Centralisten krijgen een beter overzicht van incidenten door de meldingen die binnenkomen vanuit Waze. Hulpdiensten komen daardoor minuten eerder aan bij het incident. Ook in de Benelux heeft Waze een goede band met de hulpdiensten.

Waze is gratis beschikbaar en biedt een wereldwijde kaart aan. In landen met minder gebruikers kan het zijn dat de kaart nog niet volledig is, maar zeker binnen Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika zijn de kaarten in orde.

Waze verschilt met traditionele gps-navigatiesoftware op het punt dat de kaart door lokale gemeenschappen van gebruikers wordt bijgehouden, er bijna dagelijks kaart-updates worden toegepast en doordat de applicatie leert van de reistijden van de aangesloten gebruikers. Zo kan Waze actuele verkeersinformatie verzamelen, en die gebruiken bij het plannen van een route.

In juni 2013 werd Waze door Google overgenomen. Zo maakt Google Maps nu gebruik van de verkeersinformatie en meldingen van Waze en is ook de navigatiestem in beide apps hetzelfde.

Sinds juli 2017 kan Waze ook in Android Auto gebruikt worden. Hiermee werd het de enige andere optie voor navigatie binnen Android Auto, naast Google Maps. Halverwege september 2018 werd CarPlay opengesteld voor andere navigatiesystemen met de oplevering van iOS 12. Tot dan was alleen Apple Maps hiervoor beschikbaar.

In 2015 besloot de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid om uit te kijken naar een andere tool binnen de brandweerwagens voor de operationele informatievoorziening. Daarbij hoorde ook de zoektocht naar een nieuwe navigatie omgeving. Hun oude omgeving was niet meer up-to-date, erg log en weinig modulair. Dit waren de grootste redenen om op zoek te gaan naar een nieuwe oplossing.

“Elke seconde dat we eerder aankomen bij het incident redt echt levens!”

Met Waze zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden besproken en is ook bekeken wat de Waze community kan bieden aan ondersteuning. Iedereen is direct enthousiast aan de slag gegaan en een eerste pilot was het resultaat. Na enkele maanden testen was het resultaat zeer positief en inmiddels rijden alle wagens met Waze. Door middel van de koppeling met LiveOP rijdt men zelfs zonder interactie direct naar de juiste bestemming die de centrale heeft ingesteld.

Nu, drie jaar later is de samenwerking met de hulpdiensten enorm gegroeid. De community heeft een workshop programma gestart voor alle professionele kaart bewerkers. Alle nieuwe deelnemers en regio’s doen mee met dit programma en leren daarmee in een interactieve workshop omgaan met de kaart bewerkingssoftware van Waze en daarnaast zetten we een samenwerking op met alle lokale Waze vrijwilligers die helpen de kaart te bewerken.

De afgelopen vijf jaar is Waze een enorme toevoeging geworden voor de hulpdiensten. Zo maken nu vijf veiligheidsregio’s standaard gebruik van Waze en enkele regio’s gaan binnenkort starten met een test. Ook voor de toekomst zijn er nog voldoende mogelijkheden om deze samenwerking nog verder te verbeteren, zo wordt er op dit moment gewerkt aan een landelijke uitrol om Waze beschikbaar te maken voor ambulanceritten in heel Nederland. Ook is er sinds kort een pilot gestart om alle hectometerpaaltjes vindbaar te krijgen in de Waze app.

Vragen over Waze of een eventuele samenwerking?

Kijk op: www.wazenederland.nl
Mail met:
petervb@wazenederland.nl

Vorig artikelAmbulancezorg Zuid-Holland Zuid nu geborgd in sterke coöperatie
Volgend artikelFeit of Fictie ‘Nederlandse ambulances zijn het meest geavanceerd van Europa’
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.

1 REACTIE

  1. In flitsmeister wordt aangegeven dat er hulpdiensten achter je rijden met sirene. Komt deze toepassing ook in Waze?

Reacties zijn gesloten.