Home Algemeen Algemeen “WAT! Krijgen we kogelwerende vesten?”

“WAT! Krijgen we kogelwerende vesten?”

3079
5

Een primaire reactie naar aanleiding van het nieuws dat de afgelopen dagen in de media verscheen. Een “afleidingsmanoeuvre”, omdat we actie aan het voeren zijn voor onze CAO, zegt een andere collega.

Waarom komt er nu zo groot in de media dat we “kogelwerende vesten” aan onze dagdagelijkse uitrusting krijgen toegevoegd? Dat is ook de vraag die we onszelf hebben gesteld en waarvan wij vonden gisteren nog even navraag te moeten doen bij een groep collega’s verdeeld over Nederland.

Als eerste het zijn geen kogelwerende vesten, maar steek- en scherfwerende vesten waarover door AZN een advies is afgegeven. En daarbij moeten we concluderen dat het aantal incidenten is toegenomen, maar er is bij ons niets bekend over de incidentie van incidenten dat een steek- of scherfwerend vest van toegepaste waarde had kunnen zijn. De meeste agressie is verbaal.

Waar onze groep bevraagde collega’s een “veiligheidsvest, (of het nu kogel of scherfwerend is, dat valt nog te bezien) unaniem mee eens is dat het van toepassing kan zijn voor grote inzetten, waarbij de politie onze veiligheid niet kan garanderen, of waarbij we langere tijd in een niet “veilig” gebied moeten werken. Een zogenoemde TGB of GGB opschalingssituatie, waarbij we te maken kunnen hebben met een dreiging en of aanslag. Dan; zegt onze groep bevraagde collega’s; is het aan de werkgever om ons goed te beschermen, zeker nu het dreigingsniveau al een langere periode “waarschijnlijk” is.

Op de vraag of we het vest dagdagelijks gaan dragen; nee, is de mening van onze ondervraagde collega’s. En dan wel om de hele simpele reden, geen veilige werkomgeving = geen hulpverlening. Deze regel lijkt in veel gevallen de oude SOSA regel; is het hier “veilig”? te omvatten. Daarbij wordt door een enkeling gerefereerd naar een gevoel van schijnveiligheid, welke de vesten onbewust kunnen afgeven.

De vesten dienen; naar mening van de door ons bevraagde collega’s; ter beschikking te zijn op de ambulance, zodat als je in een TGB of GGB situatie terechtkomt direct de beschikking hebt over deze vesten. Zo heeft bijvoorbeeld een ambulancedienst in het midden van Nederland al meer dan een jaar een steekwerend vest op de ambulance beschikbaar.

Concluderend kan de informatievoorziening beter, het feit dat al in de media uitgebreid over dit bericht wordt gesproken en dat wij; als werknemers hier nog niet van op de hoogte waren is bijzonder.

Het is goed om niet stil te blijven staan, maar alles moet in proportie zijn, ook ik heb mijn gezin moeten uitleggen dat ik niet meer gevaar dan normaal loop, maar dat we onze ogen er niet voor moeten sluiten. Ik houd me aan de alom oude SOSA regel; is het hier “veilig”?

Vorig artikel“Nog 5 jaar en dan ben ik verpleegkundige”
Volgend artikelMinister Bruno Bruins ondertekent actieplan ambulancezorg
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.

5 REACTIES

 1. @ Hilko
  Zeg dat maar tegen alle agenten in België en Frankrijk die zijn neer geschoten/geschoten en zijn overleden. Of zijn dit geen hulpverleners? Je hoofd in het zand steken is geen oplossing. En als je denkt dat je gele polo je beschermt dan ben je wel heel naïef.
  Met collegiale groet,
  Een andere hulpverlener in het geel.

 2. Laten we een beetje nuchter blijven met z’n allen. Wij zijn zorgverleners die in principe in een veilige omgeving werken en anders niet. Dat geld ook voor een TGB situatie. Kan de politie dat niet garanderen, dan horen wij daar niet. Krijgen we ook gasmaskers op de persoon en misschien zelfs een Taser? Bepaalde risico’s kun je niet voorkomen en misschien zelfs wel uitlokken met zo’n vest en helm.

 3. Wat een onzin. Waar in Europa zijn er hulpverleners het doelwit geweest van terrorisme. En hoeveel ambulance medewerkers zijn daadwerkelijk neer gestoken. Je bent als gewone burger eerder doelwit dan een ambulance medewerker.
  Laat de AZN eerst maar eens investeren in een goede cao.

 4. Handen af van hulpverleners was het toch wat de regering roept, deel dan flinke straffen uit ipv vesten.
  Dit is de omgekeerde wereld, ik heb nog geen flinke straf uitgedeeld zien worden waarbij er geweld is gebruikt naar hulpverleners.

Reacties zijn gesloten.