Home Algemeen Algemeen Waarom werk ik nog in de ambulancezorg?

Waarom werk ik nog in de ambulancezorg?

6701
5

Vandaag is de ambulancezorg weer volop in het nieuws, het gaat dan over de norm van 15 minuten waarin wij een patient moeten zien. Deze norm is een norm welke zich door de sector zelf is aangemeten als meetinstrument en waarop de sector (nu het wat minder gaat) graag op terugkomt.

Het gaat niet om 15 minuten, het gaat om iets heel anders: we willen immers de patient zo snel mogelijk hulp bieden en zo snel mogelijk in het juiste ziekenhuis brengen voor verdere behandeling. Dat we in die periode de patient stabiliseren en voorbereiden voor de behandeling is een trend die we de laatste jaren steeds beter hebben ingezet. Als we A,B,C of D problemen niet op “straat” direct kunnen oplossen dat moeten we ervoor zorgen dat de patient zo snel mogelijk in het juiste ziekenhuis komt. En als achteraf blijkt dat de patient geen ambulancezorg nodig heeft maar bijvoorbeeld de zorg van een huisarts kunnen we de patient doorverwijzen.

De krapte in de arbeidsmarkt komt deels door de uitstraling die de zorg heeft binnen Nederland. Dat heeft alles te maken met een stukje waardering. Niet door de waardering van de maatschappij, want recent onderzoek heeft uitgewezen dan we naar buiten toe een prima uitstraling hebben, maar intern? Iemand in het bedrijfsleven wordt veel beter gewaardeerd, dan heb ik het niet alleen over het salaris, maar ook even de extra toelagen. Wordt er een keer overgewerkt dan wordt dat ook prima beloond. Ook iets extra’s doen wat voor de baas voordelen oplevert zien we in het bedrijfsleven beter beloond worden.

Spiegel ik dat weer op mijzelf dan moet ik eerst mijn percentage opvullen naar 100% voordat ik ook maar één overuur krijg uitbetaald op het percentage welke daarbij past, dat weerhoud mij ervan om bij mijn eigen werkgever extra te werken. Maar gelukkig zijn er uitzendbureau’s die de krapte goed weten te vermarkten, als ik daar dan een dag extra werk krijg ik wel de waardering in geld die bij een extra dag werken hoort. Soms is het maar één cijfer verschil met mijn eigen regio. Sportvergoedingen, scholingen enzovoort  de arbeidsvoorwaarden zijn bij de uitzendorganisaties prima te noemen.

Alle negative publiciteit over het draaien van nachtdiensten binnen de zorg, het vaker voorkomen van hart en vaatziekten onder medewerkers die nachtdiensten draaien zetten mij aan het denken. “Is dit het nog wel waard?”

Er wordt door een ieder wat geroepen, maar tot een echte oplossing komt het niet, oplossingen zijn er genoeg. Houd alleen de arbeidsvoorwaarden maar even tegen het licht als ik op een willekeurige IC afdeling ga werken ontvang ik in veel gevallen een beter salaris, betere secundaire arbeidsvoorwaarden en zoals ik het van mijn oud collega’s hoor ook een betere waardering. Zo wordt in veel instellingen een deelname een een commissie over een overlegstructuur extra gewaardeerd.

De enige reden dat ik nog in de ambulancezorg werk is dat ik het verschil kan maken. Als ambulanceteam zijn we bij uitstek in staat om dat stukje van de zorg op ons te nemen waar we goed in zijn. De collega’s en het zien en helpen van deze patiëntengroep is de drijfveer om (nog even) door te gaan! Maar hoe lang houd ik het zo nog vol?

Vorig artikelAmbulancediensten werken samen aan wederopbouw op Sint Maarten na orkaan Irma
Volgend artikelMeer geld beschikbaar voor ambulances en AED’s vanaf 2018
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.

5 REACTIES

 1. Ze proberen je overal uit te knijpen is mijn ervaring, ik werk zelf in het bedrijfsleven en verdien 1600 netto op basis van een 36 urige werkweek. Terwijl ik ruim 8 jaar ervaring heb in de branche! Het gras is dus niet altijd groener maar ik begrijp heel goed dat salarissen omhoog moeten want anders kan je niet leven!

 2. Natuurlijk word er al jaren gevochten en gesproken met directies maar die, gesteund door het ministerie, verrijken alleen zichzelf en luisteren niet naar de werkvloer maar naar de cijfers van de zorgverzekeringen…………kortom er wordt geluisterd naar mensen die er de ballen verstand van hebben en worden er alleen maar zelf beter van zie het artikel op AT5.nl over ambulance Amsterdam.
  En dat ik nog maar een schim van wat er uit gegeven is aan interim management, en het werkvolk alleen maar ingeleverd………………

 3. Klopt helemaal. Wat me wel opvalt is dat niemand het heeft over de nieuwe triage systemen die structureel meer ritten genereren. Het is te begrijpen dat dit een bepaalde (schijn) veiligheid creeert maar laten we de zorg vooral daar laten waar het nodig is en iedereen belonen naar verantwoordelijkheden en inzet.

 4. Dit geldt dus niet alleen voor verpleegkundigen. Ook chauffeurs lopen hier tegenaan. Voor ons is alleen jammer dat er ruim voldoende belangstelling is voor deze functie dus zal er voor ons waarschijnlijk weinig veranderen. Voor elk van ons 10 anderen. Dat geeft geen sterke onderhandelingspositie.
  Super collegae en intrinsieke motivatie is wat de meeste van ons binnen dit mooie vak houdt. Doch brokkelt die motivatie langzaam af als er niks veranderd. Benieuwd wanneer de werkgeversorganisatie dit gaat inzien en de waardering (en dan bedoel ik absoluut niet alleen het financiële component) voor iedereen gaat “opplussen” tot een meer passend niveau.
  Laten we tot die tijd samen het werkplezier en sfeer hoog houden, want als dat ook wegebt dan gaat deze sector een nog groter probleem krijgen dan het nu al heeft!

 5. Bewonderenswaardig hoe diplomatiek correct jullie geschreven stukjes zijn. Eigenlijk maakt het mij boos dat ook hier er met zoveel voorzichtigheid geschreven wordt. Durft er nou niemand op te staan voor zoveel onrecht in het zorgsysteem???

Comments are closed.