Home Algemeen Algemeen “Waarom je vooral géén ambulanceverpleegkundige moet worden!”

“Waarom je vooral géén ambulanceverpleegkundige moet worden!”

6734
0

De afgelopen jaren was er al een trend te zien in de werving van nieuwe ambulancechauffeurs en ambulanceverpleegkundigen.

Minder aanwas van nieuwe collega’s door de veranderende arbeidsomstandigheden in de ambulancezorg. Veranderende tijden brengen ook andere overwegingen met zich mee, past het werken bij een ambulancedienst nog wel in je privéleven?

Waarom “verpleegkundigen vooral géén ambulanceverpleegkundige moeten worden” als ze bijvoorbeeld nu in een ziekenhuis werken leggen we hieronder uit. Een uitleg met een knipoog maar met een méér een serieuze ondertoon.

  • Er wordt bijna geen ouderenbeleid toegepast in de ambulancezorg;
  • Nachtdiensten verkorten de levensverwachting, geen eenduidig beleid aangaande nachtdiensten;
  • 24 uurs diensten waarbij een gedeelte van de dienst niet betaald wordt, we hebben dan gedeeltelijk een “hobby” dienst;
  • Door formatie tekorten worden scholingsuren ingehouden;
  • Bijscholing is gedeeltelijk in eigen tijd;
  • Reisuren in je eigen tijd, in de vakantieperiode meer eigen reisuren omdat je verder moet reizen;
  • In het hoogseizoen heb je kans dat je geen drie weken aaneengesloten van je vakantie kunt genieten;
  • In de vakantieperiode worden bij sommige RAV-en met 12 uurs diensten gewerkt, wat werkweken van 60 uur kan opleveren;
  • Geen geacclimatiseerde werkomgeving, de ene keer is het +30 de andere keer -15

Dit zijn natuurlijk een aantal zaken die best aantrekkelijker gemaakt kunnen worden voor nieuwe collega’s, maar ook voor de collega’s die nu de sector werken. Zorg dat de afspraken die gemaakt zijn worden nagekomen en de regelingen en afspraken die niet meer van deze tijd zijn worden herzien.

Laten we samen ons sterk maken voor de sector, zodat we snel al deze punten beargumenteerd van tafel kunnen vegen want het is natuurlijk een “vreselijk beroep”.

Heb je net een lekker broodje gehaald in de stad gaat je pager, zit je net op een mooie locatie te posten moet je iemand gaan helpen. Sta je je in het zweet te werken op een klein flatje en heb je kort daarna een gezonde baby in je handen, heb je weer een geplande overplaatsing, maar kan je die persoon nog even blij maken door langs een jeugdherinnering te rijden, etc…

Goede ambulancezorg is ook onze zorg!

Lees eerdere items op ambulanceblog:

Vorig artikelWaar is die dikke bromvlieg?
Volgend artikelGevaarlijke stoffen of besmettelijke groepsziekte?
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.