Home Algemeen Algemeen Waar laat ik zoveel slachtoffers met goede zorg achter?

Waar laat ik zoveel slachtoffers met goede zorg achter?

937
0

Zaterdag vroeg in de ochtend vertrek ik samen met een collega richting Utrecht.
We zijn eigenlijk vrij, maar om onze kennis te verbreden offeren we toch onze vrije zaterdag op. Hopelijk is het de moeite waard.
Halverwege krijgen wij nog een gele piketauto in het vizier. Bekende gezichten, we zijn niet de enige dus. Altijd leuk naaste collega`s te treffen.
Allen zijn we onderweg naar Utrecht vanuit het Noorden waar op het moment een grote oefening gaande is.

Een ongeval met een vrachtwagen met olie gesimuleerd, waardoor een grote kettingbotsing met circa vijftig auto’s is ontstaan. De olie is op een fietspad gelekt en ook daar zijn gewonden gevallen. De eerste inschatting van de OVD-G is dat er zestig gewonden zijn en dat er rekening gehouden moet worden met gecontamineerde patiënten. De OVD-G verzoekt de meldkamer om het Calamiteitenhospitaal te bellen.
Wij staan stil bij het feit dat er minimaal 60 slachtoffers, waarbij er patiënten gecontamineerd zijn. Waar moeten zoveel slachtoffers in één keer opgevangen worden? Waar laat je deze slachtoffers met optimale medische zorg? Deze OVD-G vraagt naar het Calamiteitenhospitaal?

Calamiteitenhospitaal, wie zijn zij eigenlijk en wat kunnen zij ons dan bieden?
We worden om 9.00 uur ontvangen met een kopje koffie, er volgen een aantal interessante en indrukwekkende lezingen:

 • Het calamiteitenhospitaal, wie zijn wij eigenlijk?
  Met bijbehorend filmpje die voor geïnteresseerden terug te vinden is op ambulanceblog
 • Search & Rescue in extreme situaties. Waarbij wij meegenomen worden naar beelden van de zware aardbeving in Nepal.
 • De ontruiming van het VUmc, na een breuk in de waterleiding. En de samenwerking tussen hen en het calamiteitenhospitaal.
 • Tot slot Lessons learned voor de operationeel hulpverleners tien jaar na de London bombings.

Tijdens een bakje koffie laten we alle informatie even bezinken, ondertussen worden wij in groepjes ingedeeld en vertrekken we met een begeleider voor een rondleiding door het Calamiteitenhospitaal en de ambulancehal.
We zijn sprakeloos, we krijgen een goed beeld en uitleg wat er allemaal komt kijken bij de inzet van het Calamiteitenhospitaal tijdens een grootschalig incident.

De slachtoffers van het hierboven beschreven scenario komen werkelijk volgens de opname procedure binnen, en krijgen hier de juiste medische zorg en opvang. Wat een samenwerking , wat een passie en drijfkracht wordt hier uitgestraald.
Stil zwijgend kijken we toe hoe, de ambulances aanrijden, hoe de eerste opvang is, hoe er behandeld wordt, hoe er omgegaan wordt met familie en pers. Erg indrukwekkend, alles loopt gestroomlijnd. Respect wat hier neergezet wordt.

We keren terug naar de ontvangsthal en genieten en praten nog even na met de naaste collega`s wat we in deze paar uur gezien en gehoord hebben.
Dat het een geslaagde ochtend geweest is, hoef ik denk ik niet meer uit te leggen……
Wij hebben kennis mogen maken met een zeer gastvrije organisatie, mocht je ooit de kans of gelegenheid krijgen om ook een blik te kunnen werpen binnen deze organisatie van het hospitaal, raad ik dit zeker aan.
Halverwege de middag rijden we met grote bewondering, voldoening terug en rijker in onze kennis naar het Noorden. Een nuttig bestede “vrije”zaterdag.

Hier onder beschrijf ik in het kort waar het calamiteitenhospitaal voor staat.
Het calamiteitenhospitaal is in principe inzetbaar bij elk incident vanaf 5 patiënten. Medewerkers zijn getraind voor alle scenario`s waarbij burgerslachtoffers kunnen vallen. In negentig procent van de gevallen gaat het om een flitsramp. Zoals een brand of een groot ongeval. Bij zulke ongevallen is de capaciteit doorslaggevend: grote aantal patiënten kunnen niet in een regulier ziekenhuis terecht zonder de zorg te verstoren.
Het calamiteitenhospitaal is dan een buffer die er voor zorgt dat andere ziekenhuizen niet worden overvraagd. Een van de scenario`s voor openstelling is dat het calamiteitenhospitaal haar deuren opent ingeval van besmettelijke en gevaarlijke infectieziekten, of een CBRN incident: een ramp waarbij chemische, biologische, radiologische of nucleaire stoffen vrijkomen.
Altijd capaciteit: van 0 naar 200 in 30 minuten.
De missie van het calamiteitenhospitaal is duidelijk: altijd klaarstaan voor de opvang van grote aantallen patiënten. Of dat nu slachtoffers zijn van een groot incident of patiënten van een andere zorginstelling dat geëvacueerd moet worden, het calamiteitenhospitaal kan ze opvangen. Op ieder moment. De gegarandeerde grote opvangcapaciteit van het hospitaal is uniek in Nederland.

Hun doelstelling en missie:
Het calamiteitenhospitaal is een voorziening voor gegarandeerde medische en daaraan gerelateerde kortdurende opvangcapaciteit bij ongevallen en rampen voor groepen vanaf 5 slachtoffers (T1 en T2) van militaire en /of burgerslachtoffers, die de reguliere opvangcapaciteit van ziekenhuizen te boven gaat. Ook ongevallen in het buitenland waarbij groepen Nederlanders betrokken zijn en terug komen naar Nederland. Maar ook Nederlandse overheidhulp aan het buitenland.
Het hospitaal bereidt zich voor op een activering onder diverse scenario`s.
De patiënt staat centraal :
Het hospitaal kan op ieder moment opgesteld worden. Het wordt schoon gehouden, de apparatuur wordt onderhouden en de medewerkers zijn oproepbaar. Zodra besloten is dat het opengaat, kunnen patiënten binnen dertig minuten terecht. De keuze voor het calamiteitenhospitaal heeft veel voordelen, waaronder:

 • Centrale patiëntenopvang mede door een duidelijk patiëntenregistratiesysteem.
 • Familie kan direct geïnformeerd worden over de locatie van de patiënt.
 • Door de centrale opvang kunnen overige zorginstellingen ontlast worden.
 • Grote medische behandelcapaciteit van 16 T1 en 24 T2 slachtoffers per uur.
 • Door gescheiden luchtbehandel systemeem met HEPA – filters is de kans op besmetting nihil.
 • Calamiteitenhospitaal is makkelijk hermetisch af te sluiten voor buitenstaanders.

Het calamiteitenhospitaal heeft een omvang van 8000m2, 12 IC bedden, 50 MC/LC bedden, 150 LC bedden, 4 isolatieboxen, 3 OK`s, Recovery, Röntgen afdeling, 4 x T1, 6 x T2 en 16 x T3 Triage plaatsen.

Kortom het is een hospitaal waar rampen routine zijn!

Vorig artikelBijeenkomst fysieke belasting in de ambulancezorg
Volgend artikelUMCG Ambulancezorg over op zelfroosteren
Gerda Boonstra
Met veel plezier schrijf ik op persoonlijke titel blogs. De verhalen kunnen gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen, maar zullen in verband met het beroepsgeheim fictief zijn weergegeven. Ik schrijf verhalen met als doel collega's uit het vak te informeren en kennis te nemen van mijn ervaringen. In het dagelijks leven werk ik met veel passie en plezier bij Ambulancezorg Groningen. In 2000 ben ik begonnen in de acute hulpverlening als ambulanceverpleegkundige en ben inmiddels ook inzetbaar als OvDG. In 2015 heb ik daarnaast de forensisch verpleegkundige opleiding met succes afgerond, wat een leuke en nuttige verruiming was binnen mijn vak. Met mijn blogs laat ik jullie ook meekijken door mijn/een forensische bril in de acute hulpverlening.