Home Algemeen Algemeen Waar is die dikke bromvlieg?

Waar is die dikke bromvlieg?

8638
0

Het is een zwoele zomeravond, wij zitten nog heerlijk buiten te genieten van de warme avondlucht. In een dorpje niet zover van de post vandaan is een echtpaar de plantjes aan het water geven, door de warmte heeft het overdag weinig nut. En warm is het zeker deze zomer.

Mevrouw zet een kopje koffie en meneer verzet de sproeier nog even bij de grote heg. De planten genieten van het water. De bromvlieg, een hele familie die heerlijk warm tussen de blaadjes zitten, zijn er niet van gediend. Ze vliegen ineens allen op en voordat meneer het kan bedenken komt er zomaar een bromvlieg niet uitgenodigd de mond keel holte binnen vliegen.

Help, ik heb een vreemde indringer in mijn lijf, maar wat nu?

Hij begint te hoesten en te proesten, maar krijgt de vlieg niet uit zijn keel.

Mevrouw komt naar buiten gerend, op het abnormale geluid af van haar man.

“Ik heb een bromvlieg ingeslikt, oh bah wil je een glas water?”

Meneer knikt. Hoesten en hoesten tot aan kokhalzen aan toe. Meneer voelt zich er benauwd van. Maar krijgt de vlieg er niet uit.

 

De doktersdienst wordt gebeld voor advies, maar in verband met een bedreigde ademweg wordt de ambulance met spoed die kant opgestuurd.

Aangekomen doet mevrouw de deur voor ons open. “Fijn dat jullie er zijn, mijn man is in de tuin.”

Wij lopen door de woonkamer naar de serredeuren daar zit meneer met een teiltje en een washandje op schoot, kwijl loopt uit de mond. Hij schrikt van ons, “ach, dat had niet gehoeven, maar jullie zijn er nu toch” weet hij met horten en stoten te vertellen……… en daar begint hij weer met een ontzettende hoestbui tot kokhalzen aan toe.

Wat voor mij belangrijk is, dat hij praat dus die luchtweg is op dit moment vrij. En wat voor dier is het geweest, een wesp is n.l. iets anders als een vlieg. Voor eventuele verwachte zwelling. Meneer weet ons met 100% zekerheid te vertellen dat het om zo`n dikke bromvlieg gaat.

Meneer komt even weer op adem, hij heeft het gevoel een brok in de keel te hebben, hij voelt de vlieg zitten en het lichaam wil er alles aan doen om de vlieg weg te krijgen. Maar tot op heden lukt het niet met hoesten.

In de keel, is niks te zien. Je hoort lichte rochel, door mogelijk een ophoping van slijm in de bovenste luchtwegen.

Hij heeft een normale ademhaling en kan wel goed slikken.

Hoesten doet meneer, maar lost niks op. De greep van Heimlich heeft geen nut, want het is niet een afgesloten ademweg.

Ik vraag meneer nog een keer: weet u zeker dat u een vlieg binnen hebt gekregen en er nog zit?, “ja, zeker weten, ik voel hem toch. Wat voelt u dan?, ik hoor/voel hem!”

Ik pak mijn stethoscoop en hij zegt kijk hier zit die ergens, het moet wel ergens vlak onder mijn strotklepje zitten vlak boven mijn slokdarm en luchtpijp.

Ik zet de stethoscoop vlak bij zijn ademsappel, op dat moment zegt meneer: ”ja, hoor maar, ik voel de vlieg weer”. Je zult het niet geloven, maar ik werd er zelfs een beetje onpasselijk van. Ik hoorde het beestje inderdaad met zijn vleugels heen en weer vliegen, een brommend geluid. Maar wat is dit ontzettend “naar” voor u meneer, zeg ik tegen hem.

Tja, en dan zijn protocollen leuk, maar dit is weer zo`n gevalletje deze zit er niet tussen. Dus wij schakelen ons boeren nuchtere verstand in.

Omdat meneer het met geen mogelijkheid weg kan hoesten proberen wij wat anders, wat ook wel bij bv vis graatjes of ingeslikte haar wordt gebruikt.

Water drinken, brood of koek eten maar helaas niks mag helpen.

Meneer loopt met zijn ziel onder de arm rond in de woning, “Ooooh” roept hij “daar gaat die weer…..”: de vlieg is nog steeds actief, alleen op een plaats waar je hem niet wilt hebben.

 

Ik bel de spoedarts, die hoort mij verbaasd aan, heeft ook geen idee wat te kunnen of te moeten. Ze gaat even overleggen met haar collega`s en belt me dan weer terug.

Het bekende verhaal: drinken, koek / brood eten… zolang de ademweg niet bedreigd is heeft insturen ook weinig nut.

Maar we spreken af mocht het echt niet lukken het beestje er uit te hoesten, dan mag meneer laagdrempelig langs komen. De KNO-arts kan eventueel kijken of ze er bij kunnen en het beestje weg kunnen zuigen.

Ondertussen heeft mevrouw een bakje koffie voor ons ingeschonken die ze net vers heeft gezet, ik doe de administratie. Het voelt onbevredigend dat ik niks kan doen en meneer zo zie worstelen en dat met zo`n kleine bromvlieg.

Ineens hoor ik meneer zo hard hoesten en kokhalzen of hij zijn longen er uit hoest. Hij loopt gewoon rood tot blauw aan toe. Ik loopt naar hem toe en ondersteun hem, veel meer zit er niet in.

En ja hoor, het was een hele bevalling maar daar is de indringer, genaamd bromvlieg, ingepakt in een klodder slijm. En de vlieg, ja wel die bromt er nog vrolijk oplos, je ziet de vleugeltjes snel heen en weer gaan. Oe bah, de rilling lopen mij over de rug. Dat zo`n klein beestje je zo vreselijk in de weg kan zitten tot aan benauwdheid toe.

Gelukkig knapt meneer weer snel op.

En wij gaan met een gerust hart, de hulpverlening verlaten.

Vorig artikelDe gespecialiseerde ambulance chauffeur verdiend elke dag een “Carnegie” medaille
Volgend artikel“Waarom je vooral géén ambulanceverpleegkundige moet worden!”
Gerda Boonstra
Met veel plezier schrijf ik op persoonlijke titel blogs. De verhalen kunnen gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen, maar zullen in verband met het beroepsgeheim fictief zijn weergegeven. Ik schrijf verhalen met als doel collega's uit het vak te informeren en kennis te nemen van mijn ervaringen. In het dagelijks leven werk ik met veel passie en plezier bij Ambulancezorg Groningen. In 2000 ben ik begonnen in de acute hulpverlening als ambulanceverpleegkundige en ben inmiddels ook inzetbaar als OvDG. In 2015 heb ik daarnaast de forensisch verpleegkundige opleiding met succes afgerond, wat een leuke en nuttige verruiming was binnen mijn vak. Met mijn blogs laat ik jullie ook meekijken door mijn/een forensische bril in de acute hulpverlening.