Home Algemeen Algemeen Waar geen weg is moet je hem maken

Waar geen weg is moet je hem maken

1738
2

Als ik mijzelf vergelijk met mijn collega’s vind ikzelf dat ik nergens in uitblink, het is hooguit mijn veelzijdigheid binnen de hulpverlening welke opvallend is. Dit viel ambulanceblog ook op waardoor we met elkaar in contact kwamen wat resulteerde in dit artikel.

Laat ik mijzelf eerst even voorstellen, mijn naam is Vincent van den Ham, 35jaar en werkzaam bij ambulancedienst het Witte Kruis in de regio Noord en Oost-Gelderland. Mijn functies zijn: ambulancechauffeur & Officier van Dienst Geneeskundig (OvD-G), daarnaast heb ik een aantal neventaken waaronder het wagenpark op landelijk & lokaal niveau en houd ik me bezig op het gebied van IT met P2000 & C2000. In mijn vrijetijd ben ik vrijwilliger bij de brandweer waar ik werkzaam was voordat ik de overstap maakte naar ambulancedienst. Bij de vrijwillige brandweer vervul ik de functies van manschap/chauffeur en ben ik coördinator voor het BOT. In het kort ben ik nu zo’n zeven jaar werkzaam binnen de ambulancezorg en heb ik dertien jaar brandweer ervaring waarvan een aantal jaar in beroepsdienst. Daarnaast volg ik momenteel een opleiding tot verpleegkundige waarover later meer.

Vakbekwaam blijven
Een veel gehoorde vraag is “hoe zorg je ervoor dat je vakbekwaam blijft binnen de witte en de rode kolom”. Dit wil ik jullie graag uitleggen, er is namelijk meer mogelijk dan je wellicht zou denken. Binnen onze ambulancedienst zijn er meerdere collega’s lid van een vrijwillige brandweer. Vaak zijn deze collega’s al brandweerman voordat deze bij de ambulancedienst in dienst komen maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Binnen onze dienst werken we met een wensenrooster waarin je kan aangeven wat je vaste vrije avond in de week is, een dergelijke aanvraag wordt negen van de tien keer gehonoreerd. Mijn vaste aanvraag is op de maandagavond, hierdoor kan deelnemen aan de brandweeroefeningen. De scholingen vanuit de ambulancedienst vinden plaats binnen het dienstrooster, zo ook de scholingen vanuit de Ghor voor de OvD-G functie. Hierdoor is het dus mogelijk om mijn hobby, namelijk de vrijwillige brandweer, te combineren met een baan binnen de ambulancedienst. De ervaring welke je bij beide diensten opdoet is bij diverse incidenten een welkome aanvulling gebleken. Mijn brandweer ervaring is met name bij de uitvoering van mijn OvD-G functie een verrijking, je spreekt dezelfde vaktaal en weet wat je van de ander kan verwachten.
Nu heb ik het zelf over mijn brandweerervaring maar er zijn ook collega’s die een rol vervullen bij bijvoorbeeld de KNRM, deze hebben weer veel kennis als het gaat over incidenten op het water waar ikzelf veel van leer. Door deze diversiteit aan mensen met bijbehorende achtergronden draagt iedereen wat bij binnen ons team, geweldig toch!

Blijf jezelf uitdagen
Hoewel ik een uitdagende baan heb vroeg ik mijzelf al enige tijd af of ik over een aantal jaar nog voldoende uitdaging en voldoening zou halen uit mijn huidige functie. Begrijp mij niet verkeerd, het vak ambulancechauffeur is een interessant en afwisselend beroep echter wil ik mijzelf blijven ontwikkelen, verder de verdieping in gaan en meer verantwoordelijkheden dragen. Afijn lang hoefde ik dan ook niet te zoeken naar de functie welke ik ambieer, dat is namelijk de stoel naast mij en dan heb ik het over de functie van ambulanceverpleegkundige. In diverse gesprekken met mijn leidinggevende heb ik dit dan ook kenbaar gemaakt, helaas is er binnen onze dienst nog geen mogelijkheid om als ervaren ambulancechauffeur een vastgesteld traject te volgen naar de functie van ambulanceverpleegkundige. Dit weerhield mij er niet van om wederom het gesprek aan te gaan, na dit gesprek te hebben gehad zijn we uiteindelijk samen een traject aangegaan om A- te kijken of ik geschikt zou zijn voor de functie van ambulanceverpleegkundige en B- of dit ook echt de functie is die bij mij past. Indien dit het geval was kon ik starten met een opleiding verpleegkundige. Om hierachter te komen heeft mijn werkgever mij een aanstellingsassessment voor ambulanceverpleegkundige laten doen. Dit assessment bevat een persoonlijkheidsonderzoek en een capaciteiten test op Hbo-niveau welke ik inmiddels met een positief resultaat heb afgerond. Nu ik voldaan had aan de gestelde eisen vanuit de werkgever kon ik de volgende stap maken op weg naar mijn gestelde doel. Door het volgen van een EVC-traject ben ik inmiddels toegelaten voor de tweejarige opleiding verpleegkundige (verkort) welke ik volgend jaar hoop af te ronden. Van mijn werkgever krijg ik 50% vergoed van de studiekosten en studie-uren, voor een externe stage in het ziekenhuis maak ik gebruik van mijn opgebouwde (PLB)uren. Na het afronden van de verpleegkundige opleiding hoop ik in aanmerking te komen voor de opleiding: Ambulanceverpleegkundige lange tranche maar dat is de volgende stap.
Al met al een drukke periode waarin ik ook keuzes moet maken, zo ben ik tijdelijk even wat minder aanwezig op oefenavonden van de brandweer, dit omdat mijn schooldagen (middag/avond opleiding) net op de oefenavond van de brandweer vallen in deze periode. In een gesprek met mijn postcommandant van de brandweer is afgesproken dat ik zo veel als mogelijk deelneem aan oefeningen waar het kan, zo krijgen we ook regelmatig oefeningen aangeboden buiten de maandagavond om waarvan de planning ruim van tevoren bekend is waardoor ik hierbij aanwezig kan zijn.

Gewoon doen
Nu genoeg over mezelf, er zijn dus naast een fulltimebaan binnen de ambulancezorg genoeg mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen en/ of in te zetten bij bijvoorbeeld een ketenpartner. Het is wel belangrijk dat hierdoor geen ATW-overschrijdingen ontstaan en dat je op tijd en fit aanwezig bent voor je diensten op de ambulance. Uiteindelijk ben jezelf verantwoordelijk voor de indeling van je vrije tijd hetzelfde geld voor je persoonlijke ontwikkeling, en waar geen weg is maak je hem!

Vorig artikelEthisch dilemma
Volgend artikelVacature plaatsen op Ambulanceblog.nl
Vincent van den Ham
Werkzaam bij ambulancedienst het WitteKruis in de regio Noord- en Oost-Gelderland in de functie van ambulancechauffeur & Officier van Dienst Geneeskundig. Daarnaast volg ik de opleiding tot verpleegkundige. In mijn vrije tijd ben ik vrijwilliger bij de brandweer in mijn woonplaats waar ik werkzaam was voordat ik de overstap naar de ambulancezorg maakte, hier vervul ik de functies van manschap/ chauffeur en ben ik coördinator voor het BOT.

2 REACTIES

  1. Hallo Vincent, leuk te zien dat je je ontwikkeld. Ook bij mijn werkgever (ambulance oost) is het traject naar verpleegkundige te volgen. En denk dat er zeker ook andere regio’s voor open staan. Succes met je opleiding. Gr. Erwin van Driel.

  2. Na 13 jaar ambulance chauffeur, inmiddels bijna 15 jaar ambulance verpleegkundige, rapid en ovdg.
    Het glazen plafond is zeker te doorbreken….succes met je verdere ontwikkeling.

Reacties zijn gesloten.