Home Algemeen Vrijwel heel Nederland binnen een uur reistijd van een traumacentrum

Vrijwel heel Nederland binnen een uur reistijd van een traumacentrum

1562
0

Een traumacentrum is een voorziening voor integrale zorg voor de zeer ernstige ongevalpatiënten. De hulp in het eerste uur na het ongeval (het Golden Hour) bepaalt in sterke mate het genezingsproces. Slachtoffers van een ongeval worden doorgaans naar het dichtstbijzijnde traumacentrum gebracht. Een traumacentrum biedt snel inzetbare spoedeisende hulp, multidisciplinaire intensieve zorg en psychosociale hulp. De integrale aanpak stimuleert herstel van de slachtoffers.

Er zijn in Nederland elf traumacentra. De kaart toont de reistijd van elke locatie tot het dichtstbijzijnde centrum in Nederland per ambulance. De reistijd is exclusief de tijd voorafgaand aan het vervoer naar het traumacentrum: responstijden en behandeltijden van de ambulance zijn niet meegeteld. De langste reistijden doen zich voor in de provincie Zeeland, de kop van Noord Holland, op de Waddeneilanden, aan de westkust van Friesland en in Zuidoost Drenthe. Daar is de reistijd langer dan een uur. Traumahelikopters en samenwerking met het buitenland kunnen uitkomst bieden. In de detailkaart zijn de adherentiegebieden van de traumacentra gegeven op basis van kortste reistijd.

Een ziekenhuislocatie kan in aanmerking komen voor de functie van traumacentrum als het gedurende 24 uur per dag beschikt over spoedeisende hulp, intensive care en een groot scala aan specialismen. Ook moet een traumacentrum over een Mobiel Medisch Team (MMT) beschikken, dat op de plek van het ongeval preklinische hulp kan bieden. Vier Nederlandse tramaucentra beschikken over een helikopter en kunnen daarmee zeer snel ter plaatse komen. Vier Nederlandse traumacentra beschikken over een helikopter. Daarmee kan het MMT zeer snel ter plaatse van een ongeval komen.

In 1999 zijn door de minister elf traumacentra aangewezen, zie ook de website van de LNAZ voor meer informatie:

 • Traumacentrum Zuid-West Nederland (Erasmus Medisch Centrum Rotterdam)
 • TraumaNet AMC
 • Traumacentrum Noord-West Nederland (VU Medisch Centrum)
 • Traumazorg Netwerk Midden-Nederland (Universitair Medisch Centrum Utrecht)
 • Acute Zorgregio Oost (Universitair Medisch Centrum St Radboud Nijmegen)
 • Traumacentrum Euregio (Medisch Spectrum Twente Enschede)
 • Traumacentrum Zwolle (Isala Klinieken Zwolle)
 • Traumacentrum Brabant (St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg)
 • Traumacentrum A.Z.G. (Universitair Medisch Centrum Groningen)
 • Traumacentrum Limburg (Academisch Ziekenhuis Maastricht)
 • Traumacentrum West-Nederland (Leids Universitair Medisch Centrum)

TraumaCentrum

Vorig artikelBoekentip: Met zorg op weg (VZA Ambulancedienst 1957 – 1997)
Volgend artikelBuitenlandvervoer, een speciale tak binnen de ambulancezorg
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.