Home Algemeen Algemeen “Volgens Protocol” genomineerd voor Gouden Kalf

“Volgens Protocol” genomineerd voor Gouden Kalf

1442
0

De documentaire “Volgens Protocol” die in april 2015 is uitgezonden door Human is genomineerd voor het Gouden Kalf voor de beste korte documentaire.

Zie ook ons eerdere artikel over “Volgens Protocol” waarin ook de documentaire terug te zien is.

Plaats van handeling is de meldkamer van 112. Aan het woord is Esmeralda die ondertussen de trauma-helikopter inschakelt. In Volgens Protocol volgen wij haar en collega-verpleegkundige Inge tijdens hun dienst. Door de invoering van een nieuw protocol is het werk van de centralisten ingrijpend veranderd. Ondanks de vaak heftige gebeurtenissen waarmee ze worden geconfronteerd moeten ze ervoor zorgen dat ze scoren, punten halen.

Anne-Marieke Graafmans, regisseur over “Volgens Protocol”; “Ik had al langer het idee om een film te maken over de verzakelijking in de zorg. Ik kende Esmeralda van de opleiding tot verpleegkundige die ik in 1993 heb afgerond. De film begint op het moment dat er in de meldkamer een nieuw protocol wordt ingevoerd: ProQA. De centralisten van de meldkamer moeten volgens een strak schema vragenlijsten afwerken. Het roept de vraag op of deze ontwikkeling wel goed is, of een verarming van het vak. Houdt de medische eed die je als verpleegkundige jaren geleden hebt afgelegd, nog wel stand met deze nieuwe werkwijze? Ik hoop dat er een discussie komt over de kant die we opgaan in de zorg. Hoe strak moet het allemaal zijn? Ik hoop ook dat het een inkijkje biedt in een onbekende wereld. Als kijker ontdek je dan zelf of je het eens bent met zo’n werkwijze. Af en toe is de meldkamer namelijk echt het rioolputje van de maatschappij, alles komt daar binnen. Dat zie je bijvoorbeeld als de centralisten voor alles en nog wat worden uitgemaakt.”

Producent Katja Draaijer voegt daaraan toe; “Efficiëntie is goed, maar tegen welke prijs? Dat wilden wij onderzoeken. Daarnaast vonden we de vorm van de documentaire interessant. Je zit heel dicht op de huid van de centralisten. Dat je aan de andere kant van de lijn alleen een stem hoort, heeft hierbij een versterkend effect. Dat vond ik op voorhand een heel gedurfde vorm. Hopelijk zorgt deze film voor meer begrip en respect voor de centralisten op de meldkamer.”

Zie ook ons eerdere artikel over “Volgens Protocol” waarin ook de documentaire terug te zien is.

bron: human.nl

 

 

 

Vorig artikelNog geen ambulancehelikopter RAV Fryslân; aanbesteding stilgelegd
Volgend artikelHoe bekend ben jij met incidenten met gevaarlijke stoffen?
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.