Een overvolle zaal. Letterlijk. Gevuld met zeer betrokken en enthousiaste mensen. Allen reisden vanuit hun rol als lid van de Klankbordgroep Kleding op maandag 13 juni jl. af naar Zwolle voor een eerste bijeenkomst.
Kennismaking leden Klankbordgroep Kleding
Via de mail is de afgelopen periode regelmatig contact geweest tussen de leden van de Klankbordgroep Kleding, IFV en AZN. Zo hebben de klankbordgroepleden actief meegekeken met- en geadviseerd over de inhoud van de landelijke kleding-enquête. Maandag 13 juni jl. maakten de klankbordgroepleden voor het eerst ‘live’ kennis met elkaar. Uit de kennismakingsronde bleek dat het gros van de klankbordgroep bestaat uit mensen die werkzaam zijn op de ambulance. Ook waren functionarissen aanwezig die zich binnen de eigen organisatie (onder meer) bezig houden met (de inkoop van) kleding en/of andere materialen.
Een gevarieerde agenda
Er zijn veel vragen gesteld en beantwoord. Ook passeerden diverse kledingthema’s de revue. Met de informatie uit deze bijeenkomst op zak kunnen klankbordgroepleden vragen van collega’s over de nieuwe kleding beantwoorden. Onderaan dit bericht zie je wie er namens jouw regio zitting heeft in de klankbordgroep. Een verslag van de vergadering is inmiddels verstuurd aan de klankbordgroepleden.
Hieronder een kort verslag van de bijeenkomst:
Bijna alle leden van de Klankbordgroep Kleding waren aanwezig tijdens het eerste overleg te Zwolle 13 juni jl. De klankbordgroepleden zijn binnen de eigen regio het eerste aanspreekpunt inzake het kledingtraject. Zij kunnen vragen beantwoorden, of voorleggen aan IFV, waarna zij de antwoorden aan collega’s kunnen terugkoppelen. Een overzicht van de leden van de klankbordgroep is opgenomen onderaan dit verslag.
Ontwerper:
Het kledingtraject bevindt zich in fase I: de ontwerpfase. Er zijn twee ontwerpers in beeld die kans maken op de opdracht. Het besluit welke ontwerper de opdracht krijgt ligt nu voor bij de Stuurgroep Kleding. De contractering van de ontwerper bevindt zich nu aldus in de afrondende fase. Zodra de contractering rond is kan de ontwerper aan de slag. De ontwerper gaat ontwerpen op basis van de uitkomsten van de landelijke kleding-enquête en aanvullend eigen veldwerk.
Planning:
IFV en AZN koersen op een planning waarbij in september twee concept-ontwerpen worden opgeleverd. Hieruit kan de sector een keuze maken. Andere invulling bijeenkomsten in het land: Aanvankelijk was het idee de resultaten van de landelijke enquête te presenteren tijdens drie bijeenkomsten verspreid in het land. Echter is besloten deze bijeenkomsten een andere invulling te geven: namelijk om geïnteresseerden de twee concepten van het kledingontwerp te tonen. Zoals het er nu naar uitziet zullen deze bijeenkomsten in september worden gepland. Hierover volgt tzt meer informatie. De ontwerper is dan ook aanwezig en kan tijdens de bijeenkomsten feedback ‘ophalen’ en waar nodig in het ontwerp doorvoeren. Aanwezigen dienen vooraf een geheimhoudingsverklaring te tekenen. Doen we dat niet, dan kunnen de ontwerpen naderhand niet meer beschermd worden.
Landelijke kleding-enquête:
Door UMCG ambulancezorg en Ambulanceblog is in een eerder stadium veel waardevol werk verricht op het gebied van nieuwe ambulancekleding. Deze input nemen IFV en AZN in dit traject vanzelfsprekend mee. Een aantal mensen vraagt zich daarom wel af waarom er een nieuwe enquête is ontwikkeld en uitgezet in de sector. Tijdens de vergadering wordt toegelicht dat AZN dit heeft gedaan om er zeker van te zijn dat alle RAV’s via de formele kanalen geïnformeerd- en uitgenodigd zijn voor deelname aan de enquête.
De enquête is ontwikkeld door onderzoeksbureau Newcom & Research en is daarna diverse malen aangepast in afstemming met de projectleider en de leden van de Klankbordgroep Kleding. Zij hebben meegedacht en IFV en AZN geadviseerd over de benodigde vragen in de enquête.
Tijdens de vergadering wordt aangestipt dat een aantal mensen in de sector het idee heeft dat de enquête-vragen over de huidige kleding wellicht zijn opgenomen om aan te tonen dat de huidige ambulancekleding prima voldoet. AZN geeft de klankbordgroepleden voor hun achterban mee dat dit zeer zeker niet de doelstelling is van deze vragen. Vragen over de huidige kleding zijn opgenomen om helder te krijgen wat er wel en wat er niet goed is aan de huidige kleding. Daarnaast geldt voor veel mensen dat zij het prettig vinden om vragen te beantwoorden met een kader/context in gedachten. In dit geval fungeerde de huidige kleding als de context/uitgangspunt.
Facilitair managers:
IFV en AZN hebben onlangs een overleg gehad met een afvaardiging van alle facilitair managers uit de sector. Met hen is onder meer gesondeerd op welke momenten en bij welke onderwerpen zij betrokken willen worden. De facilitair managers zijn aldus onderdeel van de formele organisatiestructuur binnen het kledingtraject. Planning: Er wordt gevraagd of fase 4 (Logistiek: draagproef, behoeftepeiling, bestellen en uitlevering kleding) van het kledingtraject werkelijk in 2016 – 2017 kan plaatsvinden. Dit is inderdaad nog steeds een realistische planning. Deze zomer wordt onder alle RAV’s geïnventariseerd welke periode voor hen het meest gunstig is om over te gaan op de nieuwe kleding.
Deelname Klankbordgroepleden aan Projectgroep Kleding:
Naast de Stuurgroep Kleding, Klankbordgroep Kleding en de facilitair managers, maakt ook een projectgroep deel uit van de organisatiestructuur van het kledingtraject. De projectgroep maakt onder meer beslissingen over de mijlpalen sturing, risico’s, planning, kwaliteit, communicatie, etc. De projectgroep laat zich adviseren door de klankbordgroep en adviseert de stuurgroep. De personen die namens de klankbordgroep plaatsnemen in de projectgroep zijn tijdens het overleg gekozen. Het gaat om: Joke Govers: RAV Zeeland, Vincent Raar: RAV Flevoland en Henk Dronkert: Ambulance Oost.
bron: AZN