Ventrain is een “single use” ventilatie- apparaat speciaal ontworpen voor noodsituaties . Ventrain is niet alleen een upgrade van bestaande technologieën , maar biedt fundamenteel nieuwe functies:
– > Volledige ventilatie in een patiënt met een geblokkeerde bovenste luchtwegen
– > Expiratoire ventilatie hulp door een 2 mm katheter
– > Inspiratie / expiratie verhouding van ongeveer 1:1
– > Volume meer dan 6 liter minuut
– > Aansluiting voor capnometry
volledige ventilatie bij een patiënt met een geblokkeerde bovenste luchtwegen
Ventrain is het eerste Ventilatie apparaat dat volledige ventilatie voorziet in ‘ kan niet ventileren , kan niet intuberen ‘ situaties. Ventrain levert niet alleen zuurstof in de inspiratie fase , maar biedt ook actief verwijderen van gas uit de longen in het verstrijken fase door zuiging . Het verwijderen van gas door uitzuigen is gedefinieerd als expiratoire ventilatie bijstand ( EVA ) en geïmplementeerd voor de eerste keer in Ventrain . Zowel de in-en uitademing geschiedt door het transtracheaal katheter , die een inwendige diameter van slechts 2 mm heeft .
Bron: http://www.ventrain.eu
RAV Zuid Limburg heeft dit apparaat als standaard uitrusting op de auto. De Ventrain volgt als laatste in het regionaal luchtwegmanagement protocol.
1. ET-tube (evt. Met GumElastic Bougie)
2. ILMA
3. Ventrain
De Ventrain is ter vervanging van de Melker set in het assortiment gekomen. De Ventrain zou beter stuurbare AMV geven vanwege de actief expiratie (de lucht wordt uit de longen gezogen)
Ventinova Medical B.V., de levarncier van het aparaat geeft het volgende luchtwegprotocol:
Hieruit blijkt dat de Ventrain niet alleen in de ventilatie regulatie voorziet maar gebruikt wordt in combinatie met bijgeleverde naald en 2 mm katheter welke via een naaldconiotomie wordt ingebracht via het membraan cricothyroidea. Er wordt gesuggereerd dat deze procedure minder “invasief” zou zijn dan het gebruik van een Quicktrach II. Deze laatste heeft een grote lumen (4 mm) en heeft als voordeel dat daar met een normale beademingsballon mee beademd kan worden. Hier kan echter geen actief (zuigende) expiratie plaats vinden. Interessant is of een actieve expiratie nadelig effect heeft op de vitaliteit van de longen. We wachten op (en zoeken naar) evidence…
Het Britisch Journal of Anaesthesia heeft een case-report gepubliceerd over het gebruik van de Ventrain bij een klinische patiënt. Het betrof een patiënt met een hoge luchtweg obstructie vanwege een tumor. De Ventrain is gebruikt en de patiënt zou gedurende 20 minuten adequaat geventileerd zijn.
Het BJA concludeert zelf:
Bij de Ventrain (een lage frequentie hoge druk apparaat) is de expiratie is een actief proces. Bij een volledig belemmerde luchtweg kan zowel inspiratie en expiratie door een grote luchtstromen ( in en uit) voldoende thorax-excursies geven (voldoende ventilatie red.). Echter, bij een gedeeltelijk belemmerd luchtweg kan het voorkomen dat er onvoldoende druk en flow wordt opgebouwd waardoor er onvoldoende ventilatie (beademning) plaats vind. Onder deze omstandigheden zou kunstmatig blokkeren van de neus en de mond kunnen helpen om een adequate ventilatie te verkrijgen
Daarom is in onze mening, dat de Ventrain bruikbaar kan zijn voor ventilatie bij een totaal belemmerde luchtweg, het gebruik ervan bij een gedeeltelijk belemmerde luchtweg kan beperkt zijn, tenzij deze kunstmatig is afgesloten.