Home Algemeen Algemeen Veilig en verantwoord het nieuwe jaar in; veilig werken tijdens de jaarwisseling!

Veilig en verantwoord het nieuwe jaar in; veilig werken tijdens de jaarwisseling!

717
0

Over niet al te lange tijd vieren we in Nederland het begin van 2018, tijdens en in aanloop van deze viering wordt er traditiegetrouw gebruik gemaakt van vuurwerk of daaraan gerelateerde tradities.

Voor ons als ambulancemedewerkers betekend dat wel een aantal hulpvragen die hieraan gerelateerd zijn, dit is een vaststaand feit en we moeten hierop anticiperen.

Als herinnering willen we graag een aantal zaken met onze collega’s delen, zaken die wat ons betreft essentieel zijn om onze taak op een goede en veilige manier uit te kunnen voeren.

De tradities tijdens het vieren van oud en nieuw zijn in verschillende delen van het land anders, we hebben het dan over:

  • Vuurwerk
  • Vreugdevuren
  • Carbitschieten
  • Sleepen

We kunnen meer dan tijdens een normale dienst worden geroepen bij brandwonden, vuurwerkletsels en trauma’s door uitglijden of overmatig drank gebruik. Om voldoende op de hoogte te zijn en even weer de puntjes op de i te zetten hebben we een korte naslag gemaakt. In deze naslag gaan we kort in op een aantal vragen / stellingen zijn opgenomen met als onderwerp brandwonden en vuurwerkletsels.

Deze naslag is hier te vinden.

Ook moeten we voorbereid zijn om onze taak op een veilige wijze uit te kunnen voeren, in de dagen rond de jaarwisseling zouden voor jou en je collega’s de volgende zaken voorhanden moeten zijn;

  • Vuurwerkbril
  • Gehoorbescherming
  • Brandblusser

Als er tijdens het afsteken van het traditionele vuurwerk en of vreugdevuur een hulpverlening op straat moet worden gestart, dan is ons advies om ook een helm te dragen en ervoor te zorgen dat de broek over de schoenen wordt gedragen, zodat er geen vuurwerk en of vliegvuur op je schoen kan blijven liggen maar deze van je schoen afrolt.

IMG-20141229-WA0006 IMG-20141229-WA0007 IMG-20141229-WA0008 IMG-20141229-WA0009

Pas ook op met het gebruik van synthetische kleding, maak zoveel mogelijk gebruik van niet synthetische kleding.

Probeer voor communicatie met de meldkamer en je collega ook een oortje in combinatie met je portofoon te dragen, zodat je bij veel omgevingsgeluid altijd de meldkamer en je collega kan horen als deze je per portofoon wil bereiken.

Denk aan bijvoorbeeld het direct meerijden van de brandweer bij een incident waarbij meerdere patiënten met brandwonden zijn. De brandweer kan meerdere patiënten tegelijk koelen, zorg voor voldoende vervoer capaciteit ivm hypothermie, dit geldt overigens voor alle hulpverleningen in de nacht, omdat veel mensen langer dan normaal buitenshuis en op straat verblijven.

Vraag aan alle patiënten die je wil behandelen of ze nog vuurwerk in hun zakken, jassen of op aan andere manier bij zich dragen voordat je de behandeling start.

Probeer bij een hulpverlening in de buurt van een vreugdevuur de ambulance zo neer te zetten dat deze niet in de baan rook staat (bovenwinds) en schakel de airco, kachel en ventilatie uit, houd altijd je CO meter bij je, ook achterin de ambulance.

Voor onze collega’s van de brandweer is de periode rond de jaarwisseling de drukste periode van het jaar. Schaal als het nodig is snel op omdat de beschikbare capaciteit beperkt is en het oproepen van extra capaciteit mogelijk meer tijd zal kosten dan normaal.

Houd eventuele incidenten bij en rapporteer deze naar je leidinggevende zodat hierop geanticipeerd kan worden voor volgende jaarwisselingen.

 

Namens de voltallige redactie van ambulanceblog, een fijne en vooral ook veilige jaarwisseling gewenst!

Cartoon 4_kl

 

Vorig artikelPapa, waar is mama?
Volgend artikelEindejaars naslag 2017, kennisquiz vuurwerk, brand en explosie-letsels
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.