Home Algemeen Algemeen Van basisarts naar ambulanceverpleegkundige

Van basisarts naar ambulanceverpleegkundige

6243
7

Door overheidsbezuinigingen is het aantal plaatsen voor medische specialistische vervolgopleidingen de afgelopen jaren beetje bij beetje gedaald. Het aantal basisartsen dat jaarlijks afstudeert is daarentegen nog altijd gelijk. Gevolg: er ontstaat een steeds grotere groep aan basisartsen in Nederland, die niet aan een vervolgopleiding kan beginnen of een andere baan weet te vinden. AmbulanceZorg Limburg-Noord is een pilot gestart om deze artsen een plekje te geven op de ambulance.

Sinds kort zijn wij als organisatie een pilot gestart om de jonge artsen, die nog geen specialisatie hebben, een kans te bieden door hen in te zetten op de ambulances. De basisartsen doen op deze manier ontzettend veel medische ervaring op en leren bovendien ook snelheid te ontwikkelen in het interpreteren van symptomen en sociale vaardigheden.

Kevin van Barneveld is sinds september de allereerste. Arts op de ambulance is heel wat anders dan als arts in het ziekenhuis actief zijn. „Je wordt uit je comfortzone getrokken” ervaart Kevin. Op verzoek van AmbulanceZorg Limburg-Noord heeft de overheid de poort geopend naar de mogelijkheid om deze artsen mee te laten draaien. Dit zorgt voor meerdere voordelen aan beide kanten. Ambulanceverpleegkundigen zijn symptoomgericht. De artsen zijn diagnosegericht. Het verbinden van die twee werelden maakt dat de kwaliteit van dienstverlening alleen maar beter kan worden. En juist dat is een belangrijk streven van de organisatie. Niet alles hoeft op locatie opgelost te worden, maar je kunt met een arts op de ambulance wel wat meer voorwerk doen. Zorgen dat een spoedpost beter voorbereid is op de persoon die binnen gebracht wordt of juist voorkomen dat die persoon naar het ziekenhuis vervoerd moet worden. Niet elke patiënt is bij zo’n rit gebaat. Misschien is een recept uitschrijven, contact met een specialist of een poli-afspraak laten maken al voldoende. Die wisselwerking kan het werk van zowel ambulance als spoedpost verbeteren.

Klik hier voor het artikel in de Limburger

bron: AmbulanceZorg Limburg-Noord

Vorig artikelKleding update nummer 12
Volgend artikelMeer ambulances nodig volgens referentiekader spreiding en beschikbaarheid ambulancezorg 2017
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.

7 REACTIES

 1. Draai het inderdaad om , dan krijg je eindelijk een gelijkgesteld beeld over de verantwoordelijkheden. Het vak ambulanceverpleegkundige wordt steeds meer uitgehold op deze manier. Snap Limburg ook niet dat ze hier een speer mee uitgooien. Hoe staan de verpleegkundigen daar tegenover ?

 2. Het geeft ook verwarring als een arts op de ambu een recept voorschrijft zoals hij noemt in het artikel, wat een verpleegkundige niet mag. Als een arts een andere pet op zet moet hij zich ook aan de bevoegdheden binnen die functie houden.

 3. De HAP gebruikt nu de ambulance toch ook al regelmatig wanneer zij te druk zijn?
  Wordt het dan niet eindelijk tijd dat het beroep ambulance verpleegkundige wordt opgewaardeerd richting artsenprofiel?

 4. Bijzonder artikel. Ambulance arts is geen bestaande beroeps of functietitel. Behalve het gericht vragen leren stellen blijkt de geinterviewde arts weinig aan te kunnen geven dat hij verder geleerd lijkt te hebben van de ambulanceverpleegkundigen. Verpleegkundige kenne en kunde lijkt volgens het artikel niet nodig om op de ambulance te functioneren, medische kennis heeft de arts al dus is een overstap makkelijk te doen.. Tijdelijke parkeerbaan voor artsen met een hang naar wat spanning en prehospitaal werken, Ondertussen wordt voorbijgegaan aan de overbevolking van aanstaande artsen in de collegebanken en ziet de interviewer de meest belangrijke vraag over het hoofd; hoe het namelijk komt dat er onvoldoende gespecialiseerde verpleegkundigen geinteresseerd zijn in een baan als ambulanceverpleegkundige, plus eventuele oplossingen daarvoor. Eenzijdig artikel.

 5. De vraag is, natuurlijk, hoe lang zullen deze basisartsen tevreden blijven met de werkzaamheden op een ambulance. Er is veel routine en weinig mogelijkheden om door te stromen. Van een basisarts ambulance een traumatoloog maken, zal niet gaan, helaas. Kortom, dit is korte termijn beleid van ambulance Nederland. Zorg ervoor dat de arbeidsvoorwaarden beter worden en de juiste verpleegkundigen komen vanzelf vanuit de IC, SEH of anesthesie.

 6. Alle voordelen zoals boven beschreven is valt onder de functie omschrijving van de hap. Gaan we nu de hiaten in de hap oplossen door deze taken onder ambulancezorg weg te schrijven en daardoor minder paraatheid voor acute zorg?

 7. Prima artikel, echter in de basis van deze aankondiging is mij iets opgevallen.
  Je kunt niet van basis arts naar Ambulanceverpleegkundige doorstromen. IK begrijp dat men hier de werkzaamheden mee bedoelt, maar de titel kan niet. Net zoals arts is verpleegkundige een beschermde titel in de wet. Een arts mag zich geen verpleegkundige noemen en verpleegkundige geen arts. Noem het dan arts op de ambulance of ambulancezorgprofessional.
  Dit geeft verwarring onder de beroepsgroep en doet geen recht aan de titel van (ambulance) verpleegkundige.

Reacties zijn gesloten.