Home Algemeen Algemeen Update vanuit de “klankbordgroep ambulancekleding”

Update vanuit de “klankbordgroep ambulancekleding”

1413
0

Gisteren is er een bijeenkomst geweest van de “klankbordgroep ambulancekleding”. Deze bijeenkomst die op verzoek van Jan Langelaar (projectleider) en Nadiene Toby (AZN) plaats had in Utrecht zijn een aantal zaken besproken over de nieuwe ambulancekleding. Een onderwerp die al langere tijd ook onze aandacht heeft en waarmee -zoals jullie weten- ambulanceblog druk mee is geweest.

Middels dit item proberen we een kleine update te geven van de stand van zaken op dit moment.

Het ontwerp van de nieuwe kleding is al sinds dit onze aandacht heeft een bijzonder iets. De kleding zou beschermd moeten zijn en alleen ambulance professionals zouden in deze kleding moeten kunnen lopen.

We waren in de veronderstelling gisteren een aantal ontwerpen te zien, maar niets was minder waar.

Tijdens de bijeenkomst is medegedeeld dat er vier ontwerpen worden voorgelegd aan AZN, dit gebeurd al op korte termijn. Daarna worden door AZN deze vier ontwerpen beoordeeld. Als AZN vind dat er genoeg potentie in zit dan zullen alle vier ontwerpen beschermd gaan worden. Nadat de bescherming is aangevraagd en vastgelegd worden de vier ontwerpen weer aangeboden aan de klankbordgroep ambulancekleding zoals deze gisteren bij elkaar was. Er kan dan over de ontwerpen worden gediscussieerd en eventueel kunnen er kleine aanpassingen, zoals zakken of ritsen worden aangepast.

Daarna worden de ontwerpen aan de werkvloer voorgelegd, een draagproef maakt daar ook deel van uit.

De projectleider en AZN hebben nogmaals benadrukt dat vrij gecommuniceerd kan worden over de kleding en dat de input van de werkvloer zeker welkom is.

De kleding gaat in het geheel voldoen aan de NEN-EN- ISO 20471 klasse 1 norm. Daarnaast zal voor het dragen van de kleding op auto snel-wegen NEN-EN- ISO 20471 klasse 3 worden aanbevolen. Dit zal dan worden behaald door een jas / broek combinatie.

De kleding zal niet voldoen aan NEN – ISO normen voldoen van brand / vuur vertraging, Er is gemeend dat het draagcomfort van de kleding niet ten koste mag gaan van de vuur, brand of steekveiligheid. Gezien het feit dat we primair niet in deze situaties terechtkomen. Wel zal er bij de stof en materiaalkeuze rekening gehouden met de bovenstaande punten.

Of de kleding zal voldoen aan WIP normen op basis van hygiëne voorschriften is bij het schrijven van dit item niet bekend.

Een verbetering van uitstraling, veiligheid en hygiëne waren voor de kledinggroep van ambulanceblog altijd een speerpunten.

De kleding zal voor zowel de ambulance als de zorgambulance hetzelfde ontwerp bevatten en binnen de nieuwe kledinglijn wordt een diversiteit aan kledingstukken aangeboden. Deze punten zijn in de enquête naar voren gekomen.

Bij het schrijven van dit item is er geen overige informatie bekend.

Begin november is de volgende bijeenkomst van van “klankbordgroep ambulancekleding”.

Vorig artikelZullen we het over het vakantierooster hebben?
Volgend artikelDe warme zone – wat is dat nou precies?
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.