Home Algemeen Algemeen Update CAO overleg vanuit de bonden

Update CAO overleg vanuit de bonden

1509
0

De gesprekken rond de nieuwe CAO Ambulancezorg zijn al weer enige tijd begonnen, hierbij weer een update vanuit de vakbonden.
We hebben de brief integraal overgenomen zoals we die per post toegezonden hebben gekregen.

De brief:


Beste leden,

Op maandag 8 december was er met de werkgevers het 3e CAO-Ambulancezorg overleg. De geagendeerde onderwerpen waren: ‘Belonen en waarderen’. Wij (bonden) wilden het deelonderwerp belonen bespreken. De werkgevers wilden het deelonderwerp waarderen met ons bespreken.

Vooraf hebben wij nog aangegeven dat wij voor diegenen die aangesloten zijn bij het APC (voormalig ABP, dus de publieken) een extra looneis stellen van 0,8 procent. Dit heeft te maken met de afspraken die onlangs zijn gemaakt in de zogeheten ‘Pensioen Kamer’ waarin is afgesproken dat de pensioenopbouw wordt versobert, waardoor er meer loonruimte beschikbaar komt, omdat de premie daalt (lagere opbouw = minder premie). Afgesproken is dat dit ten goede zou komen aan de loonruimte, vandaar dus nu alsnog een aanvullende looneis voor de bij het APG-aangeslotenen ingebracht. Voor alle duidelijkheid, bij PFZW (de privaten) is dit nu met aan de orde.

Dan de 2 deelonderwerpen Belonen en Waarderen:

  1. Belonen

Wij (bonden) hebben d.m.v. een notitie tijdens het overleg aangegeven/geconstateerd dat de ambulancesector qua salariëring fors achterloopt op belendende zorgsectoren en dat het nu drommels tijd wordt dat er een inhaalslag gemaakt wordt. Wij hadden dit al in onze inzetbrief aangegeven maar nu nog eens met een notitie duidelijker gemaakt. Uit onze notitie wordt aangegeven dat, een gespecialiseerde verpleegkundige in z’n maximale inschaling volgens de CAO-Ziekenhuizen: 3.664,- verdient. Ais we daar nog eens het huidig eindbod van 2 procent bijtellen komen we per nu uit op zelfs 3.747,-. Ter vergelijking: de ambulance—verpleegkundige komt nu uit op: 3.557,- en dat is toch al gauw zo’n 200 euro bruto minder per maand!

Wij hebben duidelijk gemaakt dat je hier geen gespecialiseerde verpleegkundigen mee lokt om bij de RAV te komen werken en dat het dus tijd wordt dat we weer aantrekkelijker salarissen gaan bieden! Dit geldt natuurlijk ook voor de andere functiegroepen (chauffeurs, zorgambulancepersoneel etc).
Vandaar onze eis ore het huidig salarisgebouw uit te breiden met een trede bij de schalen 4 t/m 9 en een looneis van 3 procent!

  1. Waarderen

De werkgevers willen een zogeheten FWG (functiewaarderingssysteem)-ambulance invoeren en hebben ons willen uitleggen waarom dat goed voor ons zou zijn. Zij zouden hier al een half jaar mee bezig zijn met FWG- advies (het adviesbureau van FWG). Wij hebben gereageerd dat wij dat vreemd vinden. Wij hebben daar het afgelopen half jaar niets van vernomen, terwijl wij ons al jaren hebben ingespannen om FWG 3.0 ingevoerd te krijgen en steeds nul op rekwest kregen vanwege allerlei mitsen en maren van de werkgevers. Het verbaast ons dat het nu plots wel mogelijk is, maar dan in een soort van eigen FWG light. Wij hebben duidelijk gemaakt hier niet enthousiast van te worden omdat wij wel FWG ingevoerd willen zien maar dan alleen de echte en de formele versie zoals die ook bij de overige cao’s in de zorg zijn ingevoerd. Wij willen geen slap aftreksel met allerlei voorwaarden daaraan verbonden die de werkgevers goed uitkomen en ons een stuk minder.

Daarnaast stelden de werkgevers voor om ook de salarisschalen/ het salarisgebouw aan te passen. Zij willen er een periodiek en een trede bijdoen maar dan in ruil voor het verminderen van de uren waarop je nu ORT rechten hebt! Met dit voorstel schieten we ons doel voorbij: meer perspectief in de loonschaal betaal je dan feitelijk zelf. Je gaat dan immers zelf ORT inleveren om een trede hoger in de schaal uit te komen, per saldo schiet je daar dan niets mee op. Op de langere termijn betekent dit zelfs een verlies aan inkomen als in de voorgestelde systematiek (uitruil ORT) vanuit werkgeverskant geen goed aanvullend loonbod komt. Slecht voorstel dus en daarom hebben we gezegd hier niet enthousiast over te zijn.

Kortom, ook met de onderwerpen Belonen en Waarderen zijn we nog met in een onderhandelingsfase gekomen.

Op 5 januari komen de onderwerpen aan de orde die samenhangen met de intrede van de wet Werk en Zekerheid. Ook daarvan zullen wij je weer verslag van doen.

Wij wensen een ieder alvast goede feestdagen toe en we zien/ spreken elkaar vast weer in 2015!

 

Met vriendelijke groet,

 

Marco Dons, CNV Publieke Zaak
Fred Seifert, Abvakabo FNV

12 december 2014

 

 

Vorig artikelGHOR4all en de Witte Kaart
Volgend artikelEmergency 5, is dit dan de game die dicht bij de realiteit komt?
Gijs Peteroff
Samen met een aantal beroepskrachten in de ambulancezorg draag ik graag bij aan een succesvol Ambulanceblog. Ambulanceblog is destijds opgericht om kennis tussen de individuele RAV'en te delen met andere RAV'en. Zo kan kwaliteit op grote schaal geborgd worden, zonder dat elke RAV afzonderlijk het wiel gaat uitvinden.