Home Algemeen Algemeen Uniek in Nederland; De Urker First Responder Ambulance

Uniek in Nederland; De Urker First Responder Ambulance

2863
0

“Je kan het eigenwijs noemen maar wij vinden de maximale aanrijtijd van 15 minuten van ambulances veel te lang. Daarom hebben we een eigen ambulance die er binnen 6 minuten is”, vertelt de trotse Teunis Verheij aan omroep Flevoland. Verheij is teamleider van de vrijwillige ambulance op Urk.

Het First Responder Systeem bestaat al sinds 1997. De ambulance wordt bemand door vrijwilligers. Als er een 112-melding komt waar de normale GGD-ambulance voor rijdt, gaat ook de FRS naar de locatie. “We werken nauw samen met de GGD-ambulance maar zijn wel echt extra. We zijn geen vervanging” vertelt Ludy Hakvoort, één van de vrijwilligers op de ambulance. “We zijn soms sneller ter plaatse en kunnen al beginnen met de hulp. Dat we er sneller kunnen zijn kan echt levens redden.”

De Urker Ambulance is uniek in Nederland. “Ik denk dat het komt omdat we op Urk een hele hechte gemeenschap zijn en dat ook vrijwilligerswerk heel gewoon is hier”, zegt Verheij.

De FRS Ambulance, het systeem en de bemanning
Sinds 1997 is het First Responder Systeem (FRS) draaiend in de gemeente Urk. Vanuit het Rode Kruis wist de voormalige Urker Ambulance mensen inzetbaar te houden om 24/7 eerste hulp aan te kunnen bieden aan de gemeente. In 1997 is samen met GGD Flevoland het nieuwe systeem bedacht en uitgewerkt. Samen met een huisarts en 2 vrijwilligers van het FRS Urk, kon op een hoog niveau medisch zorg verleent worden bij acute situaties.

Inmiddels was er een ambulance post aan de Abtsweg gekomen, welke in 2011 verhuist is naar het industrie terein van de gemeente Urk. Voor de gemeente Urk een zeer goede ontwikkeling, want nu kan er een professionele ambulance zeer snel op alle plaatsen in Urk aanwezig zijn. Toch komt het nog regelmatig voor dat deze post onbemand is, doordat de ambulance van GGD Flevoland elders in de polder een rit moet uitvoeren of dat deze andere posten moet bemannen, om een bredere dekking te krijgen. Wanneer dat het geval is duurt het weer even voordat de ambulance van de GGD in Urk aanwezig kan zijn. Vandaar willen de gemeente Urk, GGD Flevoland en alle Urker huisartsen het First Responder Systeem in leven houden tot op de dag van vandaag. Het unieke systeem in Nederland werpt zijn vruchten af, want het komt regelmatig voor dat er in levensbedreigende situaties door het systeem toch binnen 6 minuten hulp aanwezig is.

In 2011 is het verouderde convenant opnieuw bekeken en aangepast aan de huidige situatie. Zo zijn er nieuwe afspraken gemaakt over het inzetten van het FRS en waaraan het systeem moet voldoen. Vanaf het begin bestaat het systeem uit een dienstdoende huisarts, 2 FRS-Vrijwilligers en de FRS ambulance. Deze 3 bij elkaar vormen een geheel team, waarmee op het zogenoemde ALS-niveau acuut medische zorg verleent kan worden. Zeker in situaties wanneer de ambulance van GGD Flevoland van ver moet komen, kan er dus levensreddend gehandeld worden.

Dienstdoende Huisarts
Alle huisartsen in de gemeente Urk werken mee aan het First Responder Systeem. Middels een maandelijks rooster is er in ieder geval 1 huisarts 24 uur per dag, 7 dagen in week beschikbaar om samen met 2 vrijwilligers ter plaatse te gaan om acute zorg te verlenen.

FRS-vrijwilligers
Er zijn een 15-tal vrijwilligers actief bij het systeem. Middels een rooster hebben minimaal 2 vrijwilligers dienst en staan paraat om ingezet te worden. Deze vrijwilligers zijn minimaal met EHBO geschoold en volgen een interne opleiding van 12 maanden om te werken volgens het Landelijkse Protocal Ambulance, het medisch assisteren aan zowel de huisarts als het ambulance personeel en te kunnen rijden met een voorrangsvoertuig. Zowel het maken van ECG’s tot aan het planken en spinnen van patiënten, als het reanimeren met AED, zijn deze vrijwilligers opgeleidt. Maandelijks volgen de vrijwilligers bijscholing, wat uitgevoerd wordt door een ambulance verpleegkundige van GGD Flevoland.

FRS Ambulance
Het systeem maakt gebruikt van een volledig ingerichte ambulance. Dit zorgt ervoor dat er met precies dezelfde spullen gewerkt wordt als het personeel van GGD Flevoland. Hierdoor kunnen er heel gemakkelijk spullen uitgewisseld worden, wordt de samenwerking bevordert en kan, als het moet, een patiënt samen met een huisarts geheel vervoersklaar gemaakt worden, voordat er een ambulance van GGD Flevoland arriveerd. Vooral bij grotere ongevallen is het zeer efficient om extra materialen aanwezig te hebben.

Inzetprocedure
Wanneer wordt het FRS Urk nu ingezet? In principe wordt het FRS team ingezet bij alle 112 meldingen die ingeschaald worden als A1. Dit betekend wanneer er acute medische zorg nodig is binnen 15 minuten, wordt het volledige of een deel van het systeem in werking gezet. De dienstdoende vrijwilligers hebben communicatie apparatuur (C2000 portofoon) bij zich, waardoor er direct contact is tussen deze vrijwilligers en de Meldkamer Ambulance Flevoland. Zij gaan dan met de gewenste urgentie en de FRS Ambulance ter plaatse. De dienstdoende huisarts wordt telefonisch gealarmeerd door de Meldkamer en gaat op eigen gelegenheid ter plaatse. Toch wordt niet altijd het volledige systeem ingezet bij A1 gevallen. Dit kan er aan liggen als bijvoorbeeld een huisarts het niet wenselijk acht dat ook de vrijwilligers ter plaatse komen.

bron: Omroep Flevoland en frsurk.nl

Vorig artikelAmbulance Oost neemt nieuw Rapid Responder voertuig in gebruik
Volgend artikelNZa Rapport: Monitor Acute zorg 2018
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.