Home Algemeen Algemeen Uitwijktest MNN en MON gelukt

Uitwijktest MNN en MON gelukt

1287
0

Op vrijdag 24 januari 2014 heeft een grote Uitwijkoefening plaatsgevonden  van de Meldkamer Oost-Nederland (MON) naar de Meldkamer Noord Nederland (MNN). Tijdens deze oefening draaide de MON met dubbele bezetting: in Apeldoorn en op de beide uitwijklocaties,  Zutphen en Drachten. De oefening was voorbereid door de werkgroep Uitwijk  & Fall-back, bestaande uit leidinggevenden, centralisten en beheerders. De werkgroep heeft zich in het hele proces laten ondersteunen / faciliteren door  Harry Wonderman en Sander Kort.

Gewapend met speciale ‘uitwijkkoffers’ zouden de uitwijkende centralisten tijdens de oefening uiteindelijk gaan werken met echte mobiele 112-telefonie.

INTAKEPROCES VANUIT ZUTPHEN
De buddymeldkamer Noord-Nederland (MkNN)  is niet groot genoeg om de gehele MON te ontvangen. Daarom wijkt het intakeproces van de MON uit naar Zutphen. De opstart was enigszins uitdagend, vanwege de grote belasting op het netwerk daar. Dit is uiteindelijk opgelost door Beheer MON. Daarna kon er voor korte tijd 112-mobiel doorgeschakeld worden en is er 112-mobiel in Zutphen terecht gekomen. Een succes dus!

UITGIFTEPROCES VANAF DE MKNN
Het uitgifteproces vanaf de MkNN was op 14 juni 2013 al getest door centralisten van de MON, dus hier kwamen geen noemenswaardige zaken naar voren. Wel was het erg prettig om met ‘nieuwe’ centralisten opnieuw te oefenen. Het heeft vooral verbeteringen opgeleverd in de
werkinstructies en de communicatie. Door de grote fysieke afstand tussen de beide uitwijklocaties is het belangrijk dat het onderlinge contact goed wordt gefaciliteerd. Er zijn aparte ‘C2000-uitwijkgespreksgroepen’ in het leven geroepen, die zowel via porto als via RABS te bedienen zijn. Dit heeft ook tijdens de oefening prima gefunctioneerd.

HET VERVOLG…
Op korte termijn zal Beheer MON de servercapaciteit t.b.v. Zutphen uitbreiden, waarna er weer een korte test zal volgen.  Hierna wordt
er weer een (kleinere) oefening ingepland met centralisten. Daarover zal nog tijdig worden gecommuniceerd. De MON is, mede dankzij de oefening op 24 januari 2014, in ieder geval klaar voor een echte uitwijk!

De MNN en MON zijn de eerste twee “grote” meldkamers en bestrijken de provincies Groningen, Fryslan en Drenthe (MNN) en de provincies Gelderland en Overijssel (MON). Voor de MON geldt dat de congruentie overigens nog niet helemaal afgerond is, Twente en Gelderland Midden / Gelderland Zuid volgen nog.

Door: Tom van der Vlist, Directeur MKNN & Freek Vierwind, Directeur MON
BRON: http://www.meldkamernoordnederland.net/nl/news/nieuwsarchief/news_id,117/geslaagde-uitwijktest-meldkamer-oostnederland-naar-drachten

Vorig artikelSprinter Tauris SC het concept voor de zorg/hulp ambulance
Volgend artikelAmbulancezorg Groningen presenteert digitaal patiëntendossier
Gijs Peteroff
Samen met een aantal beroepskrachten in de ambulancezorg draag ik graag bij aan een succesvol Ambulanceblog. Ambulanceblog is destijds opgericht om kennis tussen de individuele RAV'en te delen met andere RAV'en. Zo kan kwaliteit op grote schaal geborgd worden, zonder dat elke RAV afzonderlijk het wiel gaat uitvinden.