Home Algemeen Uitwerking winnende idee duurzame inzetbaarheid

Uitwerking winnende idee duurzame inzetbaarheid

874
0
DMVDA

In de toekomst wil de ambulancesector ook over voldoende gekwalificeerde en gezonde medewerkers beschikken. Duurzame inzetbaarheid is dan ook een belangrijk speerpunt.

Event Duurzame Inzetbaarheid
Om ideeën te genereren voor de aanpak van duurzame inzetbaarheid organiseerden Ambulancezorg Nederland (AZN), FNV en CNV Zorg en Welzijn op 5 juni 2014 een gezamenlijk event voor de ambulancesector.
Vijftien teams van verschillende RAV’s zijn tijdens het event aan de slag gegaan met het onderwerp duurzame inzetbaarheid. Elk team presenteerde op hun eigen manier, hun eigen idee. Het winnende idee is van een gezamenlijk team van Ambulance Oost en RAV IJsselland: de Medewerkers Maatwerk Kast.

Uitwerking van het winnende idee: de Medewerkers Maatwerk Kast
De Medewerkers Maatwerk Kast (MMK) staat voor aansluiting van het duurzame inzetbaarheidsbeleid op de individuele medewerker. De MMK maakt onderdeel uit van de visie van Ambulance Oost en RAV IJsselland op duurzame inzetbaarheid. De MMK bevat meerdere laatjes met verschillende instrumenten. Naar behoefte van de individuele medewerker wordt het passende laatje/instrument gekozen. Dit gebeurt in dialoog met de leidinggevende. Medewerker en leidinggevende nemen hierbij hun eigen verantwoordelijkheid. Voor het ontwikkelen van de gewenste instrumenten wordt input gevraagd vanuit de werkvloer. Elk laatje vertegenwoordigt een onderwerp: Gezondheid en vitaliteit (1), Loopbaanontwikkeling (2), Cultuur (waarden) (3) en Organisatiebeleid (spelregels) (4). Voor de categorieën is aansluiting gezocht bij het Huis van Werkvermogen van Ilmarinen.

Teamdagen
De teamdagen van Ambulance Oost en RAV IJsselland staan in 2014 en 2015 in het teken van duurzame inzetbaarheid. Medewerkers kunnen tijdens de teamdagen een drietal workshops volgen en daarnaast wordt de MMK geïntroduceerd. Medewerkers worden opgeroepen om de kast te vullen met ideeën. Op alle posten komt een ladekastje te staan. Ideeën over een onderwerp worden in het betreffende laatje gelegd. Medewerkers kunnen input leveren op het gebied van opleiding en training, privé en werkbalans. Over het vervolg wordt nog nagedacht. Dit kan bestaan uit:

  • Een vitaliteitscatalogus samen te stellen met allerlei instrumenten die de medewerker in overleg met de leidinggevende kan inzetten voor zijn eigen duurzame inzetbaarheid. Bijvoorbeeld een cursus Mindfulness of de inzet van een Lifestyle coach.
  • Het aanbieden aan medewerkers van proeverijen op het gebied van vitaliteit (bijv. workshop omgaan met balans werk/mantelzorg).
  • Verbinden van de PAM met een gesprek met een vitaliteitscoach.

bron: http://www.ambulancezorg.nl/nederlands/pagina/7785/uitwerking-winnende-idee-duurzame-inzetbaarheid-door-ambulance-oost-en-rav-ijsselland.html#.VP3rLeFCjic

Vorig artikelRichtlijn of protocol in de meldkamer 112: je mag of je moet (deel 1)
Volgend artikelResultaten onderzoek TNO naar effect DIA