Home Video TV series TV Tip: Wiskunde redt mensenlevens

TV Tip: Wiskunde redt mensenlevens

1294
0

Ambulances rukken in Nederland ongeveer 500.000 keer per jaar uit voor een spoedeisende rit. Ze moeten in zo’n geval binnen vijftien minuten ter plaatse zijn. In 2012 kwamen ambulances meer dan 35.000 keer te laat. Dat kan beter, namelijk met de inzet van slimme wiskunde.

Ambulances staan verspreid over Nederland zodat elke Nederlander in geval van nood binnen een kwartier te bereiken is. Soms gaat het mis omdat ambulances in een bepaalde regio allemaal bezet zijn. Een wiskundig model ontwikkeld door het Centrum Wiskunde & Informatica speelt in op zo’n situatie en voorkomt dat ambulances onnodig te laat bij een persoon in nood aankomen. André Kuipers gaat op onderzoek uit.

Te laat
Uit het rapport Ambulances in-zicht 2012 van Ambulancezorg Nederland blijkt dat er in 2012 500.385 ambulances met A1-urgentie reden. Om aan de eigen norm te voldoen zouden ambulances slechts 25.019 keer langer dan vijftien minuten onderweg naar de patiënt mogen zijn. In werkelijkheid bleken ambulances 101.650 keer te laat te zijn. Ambulancezorg Nederland reduceert in het rapport het aantal laatkomers tot 35.527 door veel ritten niet mee te tellen. Of ambulances nu 101.650 of 35.527 keer te laat waren, feit blijft dat de ambulancezorg haar eigen norm in 2012 niet gehaald heeft.

Verschillen per regio
Niet overal in Nederland zijn ambulances altijd even snel ter plaatse. In 2012 viel op dat de regio Noord-Holland Noord ver onder de norm scoorde. Slechts 87,6% van de spoedeisende ritten was daar op tijd bij de patiënt. Als persoon in nood had u in 2012 de beste overlevingskansen in de Gooi- en Vechtstreek, waar 96,9% van de ambulances binnen vijftien minuten ter plaatse waren. Op de kaart in de onderstaande animatie ziet je hoe goed jij als patiënt in 2012 bereikbaar was in jouw regio.

Hoe vaak komt de ambulance in jouw regio op tijd?

A1-ritten
Een ambulancerit met A1-urgentie is een spoedeisende rit. Er is sprake van een acute bedreiging van de vitale functies van de patiënt, denk aan een hartstilstand of een slachtoffer van een verkeersongeval. Een ambulance dient in zo’n geval zo spoedig mogelijk bij de patiënt ter plaatse te zijn.

Kritische grens
Bij een plotselinge hartstilstand stopt de bloedtoevoer in het lichaam en de hersenen ontvangen geen zuurstof meer. Na ongeveer zes minuten zullen hersencellen daardoor onherstelbaar beschadigen. Medisch gezien is zes minuten een kritische grens om een leven te redden.

Vijftien minuten
Elk land hanteert zijn eigen norm voor de tijd die een ambulance onderweg naar de patiënt mag zijn. De internationaal erkende norm voor een ambulancerit is acht minuten. Nederland legt de lat een stuk lager en verwacht van ambulances dat ze binnen vijftien minuten ter plaatse zijn. Die norm moet in Nederland minstens 95 procent van de gevallen gehaald worden, maar zelfs die relatief soepele norm wordt niet gehaald.

Vorig artikelPhysio Control LIFEPAK 15
Volgend artikelReportage: Ambulansen
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.