Home Algemeen In de media TV Tip: documentaire Blinde Drift

TV Tip: documentaire Blinde Drift

1520
0

De EO heeft de documentaire de 3Doc Blinde Drift uitgezonden, een portret van de 26-jarige skinhead Anne uit Friesland. Als in de zomer van 2011 zijn beste vriend op sterven ligt en de ambulance pas laat arriveert, raakt hij buiten zinnen. Volgens de rechter zou hij het ambulancepersoneel hebben bedreigd met de woorden: “Hij dood, dan ook jullie dood!” Hij wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf. Anne bestrijdt de doodsbedreiging en gaat in hoger beroep. De camera volgt hem in de voorbereiding.

Anne, gediagnosticeerd ADHD, is geen onbekende van justitie. Naast een verleden met drugs, criminaliteit en geweld is hij ook gefascineerd door het Derde Rijk en verzamelt Nazi-attributen. Zijn uiterlijk en zijn verleden maken het niet makkelijk hem te geloven wanneer hij een pleidooi doet dat niet hij maar een ander het ambulancepersoneel met de dood heeft bedreigd en dat de agressieve houding van de vriendengroep eigenlijk een heel menselijke reactie was. Toch roept zijn eenzame betoog wel degelijk vragen op over de bewijsvoering van zijn veroordeling.

Terwijl Anne zijn best doet zich van een andere kant te laten zien, wordt de kijker stilgezet bij de complexe problematiek rond zijn persoon.

De documentaire Blinde Drift reconstrueert een doodsbedreiging van ambulancepersoneel uit 2011. Het verhaal roept vragen op: Reageerde de hulpdiensten accuraat? En wie bedreigde de hulpverleners nu precies?

Klik hier voor de de documentaire via uitzending gemist