Home Algemeen Algemeen TV Tip: Code: 1, de reddingshelikopter van Nieuw Zeeland

TV Tip: Code: 1, de reddingshelikopter van Nieuw Zeeland

1681
0

De Westpac Rescue helikopter staat gestationeerd in Auckland, Nieuw Zeeland. De helikopter wordt bemand door een zeer ervaren crew die bestaat uit piloten, paramedici en bemanningsleden, en is 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar inzetbaar.

Opdrachten uitgevoerd door de Rescue helikopter zijn verdeeld in drie categorieën:

  • Medivac (medische evacuatie)
  • Casivac (Casualty Evacuation)
  • Andere (Fire / Politie / Search and Rescue)

De helikopter wordt in bijna alle gevallen secundair ingezet, dus op aanvraag van het reeds aanwezige ambulancepersoneel of de aanwezige arts. Voor reddingen op plaatsen waar een ambulance niet voorhanden is wordt in overleg met de meldkamer alleen gewerkt. In de helikopter is plaats voor één “code1” patiënt een enkele keer wordt er besloten twee patiënten in de helikopter te vervoeren. De keuze voor het te ontvangen ziekenhuis wordt gemaakt door de crew, waarbij ze in gevallen door kunnen vliegen naar een verderweg gelegen gespecialiseerd ziekenhuis.

Het inzetgebied rond Auckland is een gebied met veel eilanden en gebieden die geen goede verbindingen hebben met de grote ziekenhuizen. Op drukke dagen wordt er gevlogen met twee en soms zelfs drie helikopters.

Het jaar 2010/11 was er een 40 jaar jubileum van de Auckland Rescue Helicopter, Dit was een mijlpaal voor de dienst, de eerste civiele reddingshelikopter ter wereld kwam startte haar diensten eind 1970. Sindsdien heeft de dienst verricht vele duizenden reddingen uitgevoerd en is internationaal erkend voor deze taak.

De oorsprong van de Auckland Rescue helikopter gaat terug tot de oprichting van de Rescue helikopter dienst in 1970. Vanaf die zomer voerde de Auckland Surf Life Saving Association een reddinggen uit, een wereldwijde primeur. Met de levering van de Hiller 12E helikopter, deze werd specifiek gebruikt voor reddingen uit de branding op Auckland’s westkust stranden, het gebruik van de helikopter voor dit doel wereldwijd een innovatie, niet eerder was op deze manier deze taak met een helikopter hier specifiek voor bedoelt uitgevoerd.

In 1990 werd een Charitable Trust gevormd en gekozen uit de gemeenschap en het bedrijfsleven van de grote regio Auckland. Het primaire doel van de stichting is om een zeer efficiënte aero medische dienst te leveren voor de gehele regio, deze stichting verzorgd hun financiering bestaat uit sponsoren en giften.

International Award

Uitstekende bijdrage ARHT werd erkend door de wereld “Vereniging van Aeromedical Services” in 2000 is er een award aangeboden voor de 10.000 ongevalsvrije missies.

De Nieuw Zeelandse TV zender TVNZ heeft drie seizoenen de crew van deze helikopters gevolgd en verwerkt in het eerste seizoen tot een 10 tal afleveringen van ongeveer 30 minuten.

Deel 1

Deel 2

Deel 3

Deel 4

Deel 5

Deel 6

Deel 7

Deel 8

Deel 9

Deel 10

bron: rescuehelicopter.org.nz / YouTube

Vorig artikelKLMO: De volgende stap naar een nieuwe meldtafel
Volgend artikelFalck vanaf juni 2015 actief in de Nederlandse zorgsector
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.