Home Algemeen Algemeen Triage en decontaminatie bij chemische ongevallen en ioniserende straling

Triage en decontaminatie bij chemische ongevallen en ioniserende straling

1464
0

Op woensdag 5 maart 2014 zal het middagsymposium met de titel “Triage en decontaminatie bij chemische ongevallen en ioniserende straling” plaatsvinden in de roze collegezaal van het UMC Utrecht.

Ongevallen en calamiteiten met chemische stoffen komen dagelijks voor. Het scala aan chemische stoffen is enorm groot en de toxiciteit daarvan loopt sterk uiteen. Blootstelling hieraan kan, mede afhankelijk van de blootstellingsroute, tot talloze en ook weer zeer uiteenlopende gezondheidsklachten leiden. Voor hulpverleners is het belangrijk om te weten op welke effecten zij vooral moeten letten, hoe zij de ernst van het letsel en mogelijke vergiftiging het beste kunnen inschatten, en hoe zij de patiënt in eerste instantie kunnen opvangen en behandelen.
Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum krijgt hierover veel vragen en kan de hulpverlener in deze eerste opvang ondersteunen. Een veel voorkomende vraag is: “Hoeveel risico loopt de hulpverlener bij de opvang van een patiënt met chemisch letsel?” Dezelfde vraag geldt zeker ook voor de opvang van patiënten die betrokken zijn bij radiologische/nucleaire incidenten.

Dit symposium biedt een praktische handreiking voor de eerste inschatting van de ernst van vergiftigingen met chemische en nucleaire agentia en geeft antwoord op vragen omtrent decontaminatie: in welke situaties is decontaminatie noodzakelijk, hoe doe ik dat, en hoe riskant is decontaminatie voor de hulpverlener.
Daarnaast biedt dit symposium inzicht in wat er op de plaats van het ongeval of het rampterrein gebeurt. Wie zijn betrokken bij de medische hulpverlening? Hoe kunnen de verschillende disciplines – ambulanceverpleegkundigen, GGD, Gezondheidskundig Adviseur Gevaarlijke Stoffen, Medisch Milieukundigen, Medisch Mobiel Team, Spoedeisende Hulp artsen en Traumazorg – elkaar ondersteunen en wat heeft het NVIC hen te bieden?
Ook nazorg begint al op de eerste dag van een calamiteit. Hierin speelt het Centrum voor Gezondheid en Milieu van het RIVM een belangrijke coördinerende rol; in dit symposium wordt besproken hoe nazorg vanaf de eerste minuut wordt vormgegeven en wat hierbij komt kijken.

Doelgroep van het symposium is; SEH-artsen, artsen betrokken bij spoedopnames in ziekenhuizen, GGD-artsen verantwoordelijk voor de opvang bij rampen, ambulanceverpleegkundigen, gezondheidskundig adviseurs gevaarlijke stoffen en andere belangstellenden in de rampenopvang.

Graag begroeten we u als deelnemer.

Dit symposium wordt u zonder kosten aangeboden.

Accreditatie is aangevraagd voor medisch specialisten. Een certificaat kan opgevraagd worden.

Meer informatie in onze agenda

Vorig artikelMMA Gelderland Zuid over PA AmbulanceZorg
Volgend artikelAZN project ‘RAV’s voorbereid’ van start
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.