Home Algemeen Algemeen Transport kinderen met traumahelikopter is veilig

Transport kinderen met traumahelikopter is veilig

2523
0

De traumahelikopter is een veilig middel om ernstig zieke kinderen te vervoeren. Dat melden Joost Peters en collega’s van het Radboudumc in Air Medical Journal.

Traumahelikopters leveren in Nederland ziekenhuiszorg op locatie. Soms is toch transport noodzakelijk, maar onderweg zijn de behandelmogelijkheden beperkt omdat het in de helikopter nogal krap is. Om erachter te komen of vervoer van kinderen in de traumahelikopter veilig is, bestudeerden de auteurs de gegevens van alle kinderen van 16 jaar en jonger die in periode van 2007-2012 naar een traumacentrum vlogen met de Radboudumc-heli (n = 83). De helikopter vervoerde alleen gesedeerde en geïntubeerde kinderen met een spontane circulatie.

De redenen voor inzet van de traumahelikopter waren onder andere verkeersongevallen (40%), hart- en ademstilstand (15%), vallen van hoogte (12%) en paardrijdongevallen (7%). De auteurs vonden slechts 1 onbedoelde extubatie bij het in de helikopter tillen van een 10-jarige patiënt. De zorgverleners merkten dit onmiddellijk op en intubeerden het kind opnieuw, zonder complicaties. Dat de tube eruit glipte had meer te maken met het verplaatsen van de patiënt dan met het vervoer per helikopter, aldus de auteurs. Geen van de kinderen kreeg tijdens de vlucht hart- of longproblemen.

bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24787515

Vorig artikelRescue Vlissingen 2014
Volgend artikelIcarus, Witte kruis: verbetering van de kwaliteit en samenwerking in de zorg
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.