Home Algemeen Academie voor Ambulancezorg Training hulpverlening bij evenementen (SEMS)

Training hulpverlening bij evenementen (SEMS)

928
4

Met ingang van 2016 heeft de Academie voor Ambulancezorg in samenwerking met het METS Center in Bilthoven een unieke training over hulpverlening bij evenementen in haar aanbod opgenomen, de Special Event Medical Services (SEMS). Gezien het aantal inschrijvingen lijkt dit een schot in de roos. De medische hulpverlening op evenementen wijkt in vele opzichten af van de hulpverlening die we “op straat” bieden. Deze training gaat uitgebreid op deze verschillen in en geeft inzicht in zowel de voorbereiding, organisatie als uitvoering van de hulpverlening tijdens evenementen.

De SEMS Professional training biedt de benodigde bagage voor LPA8 geschoolde hulpverleners die verantwoordelijk zijn voor de hulpverlening tijdens een evenement. Ook de bijbehorende taken en verantwoordelijkheden komen hierbij aan bod. Deze blijken in de praktijk namelijk lang niet altijd helder te zijn. Zo is de RAV waar de ambulancehulpverlener bij in dienst is, zelden de organisator van een evenement.

De SEMS is een eendaagse training waarin via een afwisselende mix aan werkvormen theorie en praktijk aan de orde komen. Zo worden onder andere presentaties, praktische opdrachten en table-topoefeningen ingezet. Daarnaast is er ook ruimte om eigen ervaringen in te brengen en te leren van de ervaringen van collega’s. Enkele thema’s die zeker de revue passeren zijn veiligheid bij menigten, sportevenement en blessures, alcohol en drugsintoxicatie.

Vorig artikelBoekentip: Slanker door kanker
Volgend artikelGGB behandelbus Noord Nederland gepresenteerd
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.

4 REACTIES

 1. Als het in overleg met het Rode Kruis is dan mag ik hopen dat er ook ruimte is voor andere EHBO verenigingen.

 2. Hallo René,

  De hierboven beschreven training is echt speciaal ontwikkeld voor medisch hulpverleners die aan de hand van het Landelijk Protocol Ambulancezorg werken. Er wordt op dit moment in overleg met het Rode Kruis gekeken naar een SEMS training bedoeld voor hulpverleners op evenementen die via andere organisaties dan ambulancediensten ingezet worden. Hou onze website in de gaten!

 3. Hallo, vraagje wat zijn de kosten voor de tranning evenementen?
  Ik vroegen bij de geneeskundige sigma eenheid maar deze is gestopt.
  Ik zit nu bij een andere groep die evenementen doen zoals sport evenementen en festivals.
  Graag een teactie terug indien de mogelijkheid er is.
  Alvast hedankt, groetjes René

Comments are closed.