Home Algemeen Algemeen Thematraining “proactief assisteren” bedankt ambulanceblog!

Thematraining “proactief assisteren” bedankt ambulanceblog!

1352
1

In maart van dit jaar zag ik op twitter dat Ambulance_blog een prijsvraag had uitgeschreven in de vorm van een quiz. Tien vragen, multiple choice en bij elke vraag een tijdslimiet. Meedoen maar!

Spelletjes en quizzen, altijd leuk! Zo gezegd, zo gedaan. Tot mijn verbazing ontving ik in april een mail van Ambulance_blog. Ik had een prijs gewonnen. Zoals wellicht de meesten, win ik nooit wat. Een voorkeur van een van de 25 prijzen kon ik aangeven, waarna door loting werd bepaald welke prijs ik gewonnen had. Een opleiding naar keuze van de Academie voor Ambulancezorg koos ik als voorkeur. In mei ontving ik zowaar een mail van de academie met de felicitaties voor de gewonnen prijs en de vraag of ik wilde doorgeven welke opleiding/training ik wil volgen. Ik koos voor de thematraining “proactief assisteren”.

Mijn naam is Jeroen van Rijn. Na ruim 13 jaar in het grafische vak (DTP-er/grafisch vormgever) te hebben gewerkt, kwam ik in maart 2015 in dienst bij Ambulance Amsterdam. Begin november 2015 heb ik de initiële opleiding afgerond. Een voor mij totaal andere wereld. Alles was helemaal nieuw voor mij. De medische termen, het rijden (met OGS), de werkwijze enz. enz. Een nieuwe omgeving, met voor mij nieuwe mensen. Ongelooflijk hoe snel het kan gaan. Ik weet mijn eerste weken nog goed te herinneren. Als derde mee op de ambulance. En dat moet ik straks ook allemaal kunnen? Okey, volle bak er tegen aan. Veel leren, luisteren, doen en vragen. In augustus 2015 (halverwege de opleiding) mocht ik los. Spannend, maar ik was er wel aan toe. Tot dusver ging het prima en voelde me klaar om los te mogen rijden. Ook het tweede gedeelte van de opleiding verliep goed. In november 2015 dus klaar. Maar… nu gaat het pas beginnen. Geen jarenlange praktijkervaring zoals veel collega’s wel hebben. Dus, veel bespreken na casussen, overleggen en verdiepen. Mijn doel: een goede ambulancechauffeur worden. Pro actief.

Toevallig? Net de training waar ik me voor had opgegeven. ‘Proactief assisteren’. Op 27 en 28 september jl. werd deze training voor de 2e keer gegeven op de Academie voor Ambulancezorg in Harderwijk. Na veel info over de training van de academie te hebben gekregen had ik nog meer zin in. Benieuwd wie er allemaal zouden zijn. Misschien ook collega’s van Ambulance Amsterdam? Waarschijnlijk zou ik de jongst gediplomeerde zijn. En inderdaad, dat klopte. Met verschillende collega’s van diverse Ambulancediensten (allemaal ACH omdat deze training speciaal voor ambulancechauffeurs is gemaakt) begonnen we met 16 personen aan de training waarbij in de introductie naar voren kwam dat iedereen een jarenlange praktijkervaring had (van 6 tot 30 jaar).

Tijdens de introductie werd verteld hoe het programma er voor de aankomende twee dagen uit zou zien. Vervolgens werd de groep opgesplitst in twee groepen waar je gedurende de dagen bij bleef. Soms werden er lesdelen met de hele groep gegeven. Ook werd er verteld dat je aan het einde van dag twee kon aangeven of je je kennis wilde peilen door middel van een toets. Dit was echter niet verplicht. Doe je hem niet, dan ontvang je sowieso een ‘bewijs van deelname’ aan de training. Doe je het wel en scoor je hoger dan een 6,5 dan ontvang je een certificaat; scoor je lager ontvang je evengoed een ‘bewijs van deelname’.

Het programma is geschreven op basis van het Amerikaanse AMLS (Assessment Pathway), aangepast voor de Nederlandse ambulancechauffeur. Theoretisch wordt de stof aangeboden, maar je gaat ook actief aan de slag. Soms in groepjes van drie personen, soms twee. Ook zijn er lotussen waar mee gewerkt wordt. En na elke les kreeg je meerkeuzevragen via de iPad om te zien of je begrepen hebt wat er is gedaan/wat je hebt geleerd. De onderwerpen die aan bod zijn gekomen zijn o.a.:

  • ABCD-methodiek
  • Onderzoeksmethodiek
  • Neurologie
  • Thoracaal
  • Shock
  • Respiratoir
  • Toxicologie

Met behulp van je protocollenboek of -app ga je geregeld aan de slag. Er wordt veel uitleg gegeven over de werking van het menselijk lichaam bij o.a. bovengenoemde punten. Medicatie komt ook uitgebreid aan bod. Wat doet bepaalde medicatie nou met het lichaam. Door diverse
enthousiaste docenten werd dit uitgelegd en werden er vragen gesteld om zo samen tot een antwoord te komen. Mooi was het om te zien hoe gedreven de docenten waren waar je met al je vragen terecht kon. Minstens net zo mooi was het om te zien hoe de omgang met elkaar in de groep was. Waarbij tijdens de introductie je nog een kat-uit-de-boom situatie zag, was dit al heel snel verdwenen en ging je met elkaar actief aan de slag. En natuurlijk, we werken allemaal in hetzelfde vak. Gespreksstof genoeg.

Na dag 1 kregen we een diner van de academie aangeboden. We gingen met elkaar (een enkeling ging naar huis) wokken. Lekker ontspannen. En je leert elkaar beter kennen. ’s Avonds nog wat gedronken om vervolgens dag twee aan te vangen. Ook dag twee was zeer de moeite waard. Aan het eind van deze dag werd de toets afgenomen. Iedereen heeft gekozen om
de toets te maken en iedereen heeft deze met een voldoende afgesloten. Restte nog de evaluatie. Deze training werd dus voor de tweede keer gegeven en feedback is belangrijk om eventueel aan de training te schaven. Naast dat ik erg enthousiast was over deze twee dagen, waren alle medecursisten dat ook. Ook mensen die heel lang in het vak zitten en inmiddels talloze trainingen hebben gehad. Sommige gaven echter wel aan dat het best veel info was en dat ze er zeker na de lunchpauze wat moeite mee hadden op het allemaal goed op te nemen. Het gaat te ver om in dit verslag inhoudelijk op de gegeven lesstof in te gaan, maar ik vind het een aanrader voor de ambulancechauffeur.

Via deze link kun je het aanbod van de training zien.

Dank voor deze twee mooie en leerzame dagen. We hebben een prachtig vak!

Vorig artikelMeer geld voor ambulancezorg
Volgend artikelReferentiekader spreiding en beschikbaarheid ambulancezorg 2016
Jeroen van Rijn
Ambulancechauffeur bij Ambulance Amsterdam

1 REACTIE

  1. Leuk om te lezen dat je het een waardevolle training hebt gevonden. Jeroen! Ben benieuwd in hoeverre je het in de praktijk ook kunt toepassen. Dat is waar we het uiteindelijk allemaal voor doen natuurlijk.

    Hopelijk tot ziens weer bij één van de trainingen of het assessment van de Academie!

Comments are closed.