Home Algemeen Innovaties Tempus Pro, de monitor van de toekomst?

Tempus Pro, de monitor van de toekomst?

2406
0

Via een TIP zijn we op de hoogte gebracht van een nieuwe monitor binnen de pre hospitale zorg, een monitor die een vreemde eend in de bijt zou moeten zijn.

De Tempus Pro is ontwikkeld om in de burgerluchtvaart de zorg te bieden, maar heeft nu internationale aandacht gekregen door de ambulancezorg.

Zowel in Australië, Duitsland en Engeland zijn er al diverse ambulancediensten uitgerust met deze monitor, maar is het wel een monitor of is het meer….

Tempus Pro is een draagbare “Vital Signs” Monitor bestemd om te worden gebruikt door artsen en medisch gekwalificeerd personeel voor de al dan niet automatische controle van de enkelvoudige en meervoudige vitale functies. Dit kan zijn in de klinische maar ook in een pre hospitale toepassing. De Tempus Pro kan gebruikt worden als een stand-alone monitor of als een telemedicine systeem (het verzenden van patiëntengegevens aan andere medische professionals die elders zijn gevestigd). De Tempus Pro is geschikt voor volwassenen, kindergeneeskunde en pasgeborenen.

12 lead interpretatie geeft een gedetailleerde analyse van de opgenomen ECG’s, waaronder:

Rhythm verklaringen – er zijn 69 verschillende verklaringen, waaronder de rapportage van de gedetecteerde aritmieën;
Morfologie verklaringen – er zijn 121 verschillende verklaringen zoals ST-analyse;
Golfvorm samenvatting metingen – dit omvat; QT en QTc-interval metingen, het PR-interval, QRS-duur, P duur, P as, QRS-as en de T-as.

Real-time aritmie detectie algoritme zorgt voor een continue monitoring van de ECG-curve voor verschillende levensbedreigende ritmestoornissen, waaronder; ventriculaire tachycardie en ventriculaire fibrillatie. Elk geïdentificeerd aritmie activeert een alarm en golfvorm snapshots die gemakkelijk kan worden geraadpleegd op de monitor van een gebeurtenis lijst.
Meerdere kanalen van ST worden gemeten, samen met de gecombineerde QT van het ECG-signaal en de resultaten gepresenteerd op het startscherm en duidelijk grafische weergave van de tijd.

Tempus_1

Tempus Pro biedt nu een totaal van maximaal vier kanalen van invasieve druk. Voor de eerste keer intensive care gebruikers, zoals CCATT teams, kunnen vier lijnen van invasieve druk op een enkele volledig uitgeruste pre hospitale monitor.

In tegenstelling tot andere vervoer pre hospitale monitoren op de markt Tempus Pro biedt alle Masimo Rainbow® functies. De toevoeging van zes metingen een belangrijke stap, aangezien dit clinici met een hoog realtime informatie om haar ervan klinische beslissingen. Masimo Rainbow® uitgebreide pulsoxymetrie maakt continue en directe metingen van bloed bestanddelen en vocht responsiviteit niet-invasief. RDT’s spelingen zijn: PVI, PI, carboxy hemoglobine (SpCO®), metheglobin (SpMet®), totale hemoglobine (SpHb®) en totale zuurstofgehalte (SPOC ™).

Belangrijker is, worden alle medische parameters trended in zowel grafische en tabelvorm. Trends zijn vooral van belang voor waarden zoals SpHb® en zijn gemakkelijk bereikbaar met slechts één vinger druk.

De toevoeging van video laryngoscopy: de monitor kan worden gebruikt als een video laryngoscoop.

De afbeelding kan worden bekeken met de belangrijkste parameters op het scherm of kan worden gemaximaliseerd. Beelden van het proces en de juiste intubatie kunnen worden vastgelegd en automatisch opgeslagen in het patiëntendossier. Eveneens met de pre hospitale ultrasound vermogen point-of-care die een kritische instrument in de evaluatie van patiënten met thoracoabdominal trauma.

De Tempus Pro bied veel mogelijkheden, maar of deze allemaal binnen de normale ambulancezorg gebruikt zullen gaan worden is maar zeer de vraag, op dit moment wordt vooral toepassingen gezien bij MMT´s.

De Tempus Pro zal op dit moment nog geen volwaardige vervanger kunnen zijn van de huidige monitoren gebruikt binnen de Nederlandse ambulancezorg, omdat de Tempus nog niet beschikt over een mogelijkheid tot defibrillatie en pacen.

Hieronder een korte film over de Tempus Pro bij een Amerikaanse ambulancedienst.

Vorig artikelBeantwoording Kamervragen over gebruik traumahelikopter en uitvraagsysteem
Volgend artikelIngezonden bericht…. het lezen is niet verplicht…..
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.