Home Algemeen Algemeen Symposium Rapid Responder, 27 november, een deelnemersverslag

Symposium Rapid Responder, 27 november, een deelnemersverslag

1455
2

Afgelopen vrijdag 27 november waren we met 6 collega’s van Ambulance Oost te gast bij Regio Zuid Holland Zuid. Zij organiseerde het symposium “De toekomst van de Rapid Responder ligt op straat”. Dank voor de gastvrijheid en de aangename ontvangst met koffie en zoetigheid.

Het ochtendprogramma bestond uit drie plenaire sessies. Waarvan de bekende heer Gras, collega en historicus het spits afbeet. Hij verhaalde vanuit zijn historisch perspectief over het vroegste bestaan van de Rapid Responder en nam ons mee via de fiets van toen naar, met name, de motor van nu. De toon van zijn betoog was verrassend kritisch en zette bij ondergetekende de hakken wel een beetje in het zand, wat een beetje z’n weerslag had op de rest van de dag. Aan de andere kant had de heer Gras zeker een punt. Er wordt in het land wisselend tegen het fenomeen Rapid Responder aangekeken. En men is niet onverdeeld positief. Uit de discussie die later gevoerd werd bleek dat er hard gewerkt zal moeten worden aan profilering en meetbaarheid van onze kwaliteit van zorg. Men is het er over eens dat die 15-minuten norm nauwelijks als valide meetinstrument kan dienen. Ook hebben we als deelnemers weinig vertrouwen in de politiek of de verzekeraars dat zij dit goed voor ons kunnen regelen. We zullen als Rapid Reponders zelf aan het werk moeten om ons profiel duidelijk op de kaart te krijgen. Misschien wel landelijk? Misschien wel met de hulp van de AZN en de ambulanceacademie? Misschien past ons wel een eigen landelijk assessment waarin rij- en (solo)zorgtaken verenigd zijn. Hier borduren wij in Twente volgend jaar graag op door…

In de verdere discussie blijkt dat er wel toekomst gezien wordt voor de RR op de grens tussen de ambulancezorg en huisartsenzorg. Het beeld dat veel Rapid Reponders verpleegkundig specialist zijn sluit hier op aan. Er wordt ook gesuggereerd dat we wellicht richting MMT op kunnen schuiven in een soort “senior-functie”.

De tweede spreker, Henk van Gerven, zelf oud huisarts en Tweede Kamerlid van de SP, sprak over de noodzaak van het ophogen van het budget voor alle vormen van zorg.

Het ochtendprogramma werd afgesloten door mevrouw Smits, onderzoeker verbonden aan het Radboud UMC. Mevrouw Smits stelde dat wanneer huisartsen, ambulancezorgverleners, Rapid Responders en ziekenhuizen de zorg beter op elkaar afstemmen, de patiënt eerder aan het juiste loket zal belanden. Als voorbeeld werd gegeven van essentiële patiënteninformatie (NTBR, niet vervoeren) beschikbaar zou moeten zijn op de MKA. Zij stelde bovendien dat met name dat de Rapid Responder een brug zou kunnen slaan tussen huisarts-geneeskunde en ambulancehulpverlening. Op dit vlak is nog veel winst te halen, zo blijkt uit onderzoek.

Na de ochtend op Macro-niveau was er een prima lunch waarbij we nog met collega’s van gedachten konden wisselen.

De middag bestond uit drie workshops die allen niet heel specifiek aansloten bij de Rapid Responder maar zeker waardevolle aspecten voor ons ambulancehulpverleners bevatte.  Tijdens de eerste, in ons geval, werd het klinisch redeneren besproken. Ondanks de algemene invalshoek is het wel een item waar de huidige opleiding van ambulancehulpverleners veel aandacht aan besteed. In die zin sloot dit onderwerp wel aan.

De tweede workshop ging over de PHANTASi trial. Hierbij wordt in de prehospitale fase de behandeling van een sepsis ingezet. Tip voor de collega’s, zet in je LPApp de regio op Zuid Holland Zuid en je kunt alles nog eens nalezen (7.14#, er is ook een verantwoording opgenomen).

De laatste workshop werd inspirerend gegeven, ging over POB. Hier kregen we handige tips en tricks waar we “met de voeten in de klei” wat mee kunnen. Met als finale Eye-opener de polyuri na een svt, een briljant diagnosticum bij een syncope.

Al met al wat ons betreft de dag prima afgesloten. Nico en Marcello bedankt voor jullie enorme inspanning! We nemen het stokje graag van jullie over. We nodigen hierbij alle Raipd Responders uit voor het najaar van 2016 in Twente. Ambulance Oost zal dan dit symposium organiseren waarbij vooral de focus willen leggen op wat ons als Rapid Reponders onderscheid en hoe we in de toekomst kunnen blijven doen wat we doen. Je zult tegen die tijd via diverse kanalen, onder ander via email en Ambulanceblog uitgenodigd worden. Graag tot dan!

Paul Dievelaar en Henk Dronkert, Ambulance Oost

 

Vorig artikelUpdate: Justitie wijkt niet voor “op maat” oplossing ambulancedienst
Volgend artikelReportage: Systeemtest GGB
Henk Dronkert
Ambulanceverpleegkundige, Rapid Responder, OvDG en Praktijkopleider Ambulance Oost

2 REACTIES

  1. Lijkt me een beetje kort door de bocht. Er zal vast wel eens vertraging zijn, maar de ingezette behandeling van de RR hoeft niet meer door de overnemende auto gedaan te worden, dus die tijdwinst heb je. En als de RR er eerder kan zijn dan de ambu komt dat de patiënt ten goede. Het is dus niet alleen maar de 15 minutengrens.

  2. Misschien kan er ook eens over gedacht worden om de Rapid Responder af te schaffen in plaats van steeds weer een nieuwe invulling proberen te vinden voor iets wat begonnen is als een ordinaire bezuinigingsmaatregel.
    Ik kom steeds vaker bij hulpverleningen die enorme vertraging oplopen omdat er eerst een Rapid Responder naar toe is gestuurd, die vervolgens op vervoer moet wachten. En dat alleen maar om de 15 minuten aanrijtijd af te tikken.

Reacties zijn gesloten.