Home Algemeen Algemeen Student BMH: Een unieke en uitzonderlijke ervaring

Student BMH: Een unieke en uitzonderlijke ervaring

5438
5

Begin dit jaar heb ik kennis gemaakt met twee studenten, Pim Maas, 2e jaars & Angela de Jong 3e jaars in het verband met hun stage vanuit hun studie Bachelor Medisch Hulpverlener aan de Hogeschool v Utrecht en de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Twee zeer gemotiveerde en beleefde studenten is alle opzichten, zowel naar zorgvragers als medewerkers. Op dit moment wordt binnen de werkgroep positionering van de BMH , vanuit Ambulancezorg Nederland bijzonder hard gewerkt aan het “kader pilot Bachelor Medisch Hulpverlener Ambulancezorg” . Bovendien vinden  er vanuit de huidige wet & regelgeving een aantal aanpassingen plaats, om deze groep zeer gemotiveerde studenten en toekomstige nieuwe beroepsbeoefenaren binnen de acute zorg een stage plaats te kunnen bieden.

Ook heb ik deze afgelopen week weer gesproken met vijf studenten BMH, die nog opzoek waren naar een stage plaats binnen de Ambulancezorg. Ik moet concluderen dat het steeds weer lastig is om uit deze zeer enthousiaste en gemotiveerde groep, een student te kiezen voor een stage plaats. Het liefst zou ik alle vijf een stage plaats willen aanbieden. Zij hebben mij allen kunnen overtuigen aan de hand van informatie bijeenkomst, waarom zij een stage bij de Ambulancezorg rechtvaardigen!

Pim Maas, wil jullie deelgenoot maken van zijn ervaring binnen het domein van de acute zorg: De Ambulancezorg !

Reggie Diets
Regionaal Opleidingscoördinator Ambulancezorg.
Lid van de werkgroep positionering BMH, vanuit Ambulancezorg Nederland.

Een stage als student Bachelor Medische Hulpverlening binnen het domein van de ambulancezorg: Een unieke en uitzonderlijke ervaring

Een stageplaats binnen de ambulancezorg krijg je als student niet zomaar. Als student Bachelor Medische Hulpverlening (BMH) wordt ik opgeleid om werkzaam te zijn in de acute zorg (spoedeisende hulp en ambulancezorg) of de interventie zorg (anesthesiemedewerker). Het vinden van geschikte stageplaatsen voor studenten BMH in een van de bovengenoemde differentiaties is buitgewoon lastig met de huidige wet- en regelgeving.

Ambulancezorg Gelderland-Midden is bereid geweest mij een stageplaats toe te kennen als student BMH. Het toekennen van stageplaatsen binnen de ambulancezorg word altijd zorgvuldig door de organisatie afgewogen. De reden hiervoor is dat de stageperiode niet alleen intensief is voor de student, maar ook voor de begeleiders uit het ambulanceteam.

Voor mij was deze stage mijn eerste echte ervaring met de acute zorg. Een ervaring waarbij alles indruk op mij heeft gemaakt. Tijdens een stage binnen de ambulancezorg maak je als student veel bijzondere, heftige en emotionele situaties mee. Als student kwam ik voor het eerst in contact met zorgvragers met een (acute) zorgvraag waarbij naast fysieke en sociale problematiek ook emoties een grote en belangrijke rol hebben gespeeld. Goede begeleiding door het ambulanceteam is erg belangrijk. Maar het is als stagiair ook van belang om in te zien dat deze begeleiding tijdens zeer heftige en acute situaties niet direct gegeven kan worden. De begeleiding wordt dan uiteraard op een later moment in de zorgverlening of tijdens de dienst gecontinueerd.

Maar wat ik mij tijdens mijn stage ben gaan realiseren is dat je niet alleen maar voor spoedeisende zorgvragen zoals reanimaties of ongevallen word ingezet. De geplande zorgvraag waarbij je een terminaal zieke patiënt vervoerd naar de hospice of thuissituatie om aldaar te overlijden, maakt soms veel meer indruk en is bijzonder emotioneel.

Tijdens deze stageperiode heb ik niet alleen veel ervaring opgedaan op het gebied van de acute zorg, maar heb ik ook gesprekken en discussies (in de positieve zin van dit woord) kunnen voeren met de ambulanceverpleegkundigen en de ambulancechauffeurs over de positionering van de Bachelor Medische Hulpverlening binnen het domein van de ambulancezorg. Deze discussies vond ik erg lastig om te voeren. Juist vanwege de onduidelijkheden van dit nieuwe beroep, zeker binnen de ambulancezorg. Voor mij als student BMH en stagiair binnen de ambulancezorg vond ik het van groot belang om te inventariseren wat de meningen zijn onder deze beroepsprofessionals. Daarentegen vond ik het ook belangrijk dat deze beroepsprofessionals kennis konden maken met een student BMH en dat ik mijn motivatie en beeld over de Bachelor Medische Hulpverlening bij hun kon neerleggen.

Zelf heb ik gemerkt dat het beeld wat studiegenoten en mensen in mijn omgeving hebben van de dagelijkse werkzaamheden binnen de ambulancezorg niet realistisch is. Zoals ik al eerder beschreef zijn het lang niet allemaal acute situaties die ik als student mee heb gemaakt. Als student heb ik de niet acute situaties leren waarderen en heb van deze situaties ook erg veel van geleerd. Daarom is het van belang dat de opgestelde leerdoelen van de student zodanig worden opgesteld dat een groter aantal van de aspecten binnen de ambulancezorg aanbod komen en dat deze niet alleen maar gericht zijn op bijvoorbeeld de Primary Survey en het uitvoeren van medisch technische handelingen.

Tijdens je stage kan je bijvoorbeeld wel lerendoelen behalen zoals het communiceren met ketenpartners (brandweer, politie, MMT en huisartsen),  het uitvoeren van een goed anamnese-gesprek of het beoefenen van klinisch redeneren.

Een stage binnen de ambulancezorg moet door de student worden omarmd. Daarom wil ik graag naar aanleiding van mijn eigen ervaringen afsluiten met de toekomstige studenten binnen dit domein een aantal tips mee te geven.
Iedere student moet er voor zorgen dat de omgangsnormen naar de opleidingscoördinator, werkbegeleiders en andere collega’s op hoog niveau zijn. Dit houdt in dat je beleefd bent in het contact, dat er op tijd gereageerd wordt op e-mails of telefoongesprekken en dat er een goede afstemming plaatsvind met de begeleiders wanneer er opdrachten ingeleverd moeten worden. Je bent als student immers verantwoordelijk voor je eigen leerproces.

Tijdens de stage merk je dat er diensten voorkomen die erg rustig zijn. Het is dan belangrijk dat je bijvoorbeeld studiespullen meeneemt zodat je jezelf tijdens de rustige uren kunt vermaken. Zorg er verder voor dat je altijd ruim op tijd voor het begin van de dienst aanwezig bent zodat je tijd hebt om je om te kleden en dat je samen met je begeleiders de inventaris van de ambulance kunt controleren. Dit laatste is overigens niet alleen belangrijk maar ook erg leerzaam.

Iedere student BMH wens ik een stage binnen het domein van de ambulancezorg toe. Het is een buitengewoon leerzame en unieke ervaring. Echter wordt er wel veel van je als student gevraagd. Als student ga je begeven in een omgeving waarin je moet uitblinken in alle opzichten zoals professionaliteit ten opzichten van je collega’s en waar de regel afspraak is afspraak ten alle tijden geldt.

Des te vaker realiseer ik mij dat ik enorm veel geluk heb gehad met deze uitzonderlijke ervaring en stage. Daarvoor bedank ik mijn begeleiders en Ambulancezorg Gelderland-Midden.

 

Pim Maas

Bachelor Medische Hulpverlening (cohort 2014)
Hogeschool Utrecht

Vorig artikelTijdelijke Wet Ambulancezorg (TWAz) verlengd en nu…
Volgend artikelRAV Fryslân en ANWB MAA tekenen samenwerkingscontract ambulancehelikopter
Reggie Diets
Ik ben werkzaam bij een middel grote ambulanceorganisatie in het land als Regionaal Opleidingscoördinator Ambulancezorg en als Officier van Dienst Geneeskundig en Algemeen Commandant Geneeskundig zorg bij de GHOR. Naast deze functie heb ik sinds 1997 een aanstelling als docent-onderzoeker bij de faculteit geneeskunde van het universitair medisch centrum Utrecht.

5 REACTIES

 1. Bedankt Wessel, Mark, Peter en Marcel. Jullie steun en ons vertrouwen hebben deze studenten zeker nodig en verdienen deze ook! Onze collega’s moeten kennismaken en wennen aan een nieuw tijdperk binnen de acute pre-hospitale zorg. Daar passen deze gemotiveerde jonge studenten prima in.

 2. Mooi artikel! Hopelijk worden werkgevers wakker en zien ze de mogelijkheden die de BMH hun biedt.

 3. Mooi artikel Pim en Reggie!
  Trots op mijn studenten!
  Op naar de toekomst binnen het mooiste vakgebied dat er bestaat.
  Ambulancezorg!

 4. Ook ik heb inmiddels ervaring met een stagaire van uit de BMH opleiding.
  En ook dit was een zeer gemotiveerde en gedreven staigaire.
  Leuk im te doen en goed om inzicht te krijgen in de opleiding

Comments are closed.