Home Algemeen Striping & de Star of Life: beschermde beeldmerken

Striping & de Star of Life: beschermde beeldmerken

1578
0

Nederlandse ambulancehulpverleners hebben bijzondere taken en bevoegdheden. Het is daarom erg belangrijk dat het publiek direct kan zien dat ze te maken heeft met ambulancezorg.

Striping & Star of Life
Ambulances herken je aan de opvallende kleur geel (RAL 1016) en aan de blauwe en rode strepen. Deze strepen worden striping genoemd. Ook politie, brandweer, Koninklijke Marechaussee, Douane en reddingsbrigade maken gebruik van de striping. Naast de striping staat er nog een beeldmerk op ambulances, namelijk ‘de Star of Life’. Dit is een blauwe ster met zes ‘stralen’. In het midden van de ster staat een esculaap (slang).
Auteursrechtelijk beschermde beeldmerken
De ‘Star of Life’ en de striping zijn beide auteursrechtelijk beschermd en als merk gedeponeerd. De merkrechten zijn eigendom van respectievelijk Ambulancezorg Nederland (AZN) en de Staat.
Misbruik striping
Alleen ambulancezorg, politie, brandweer, Koninklijke Marechaussee, Douane en reddingsbrigade mogen de striping gebruiken. Dit is dus voor alle andere organisaties of personen niet toegestaan. Gebeurt dit wel, dan treedt het Instituut voor Fysieke Veiligheid (IFV), in opdracht van de Staat, handhavend op tegen deze organisaties of personen. Ziet u misbruik van de striping? Meld dit dan bij het IFV via mariette.mellema@ifv.nl of bas.vandeelen@ifv.nl.
Meer informatie?
Hebt u naar aanleiding van dit artikel vragen of wilt u meer weten? Kijk dan op de website www.striping.nl.
Vorig artikelUMCG Ambulancezorg wil veiligheidscentrum op Airport Eelde
Volgend artikelInventarisatie ambulancekleding