Home Algemeen Algemeen Startschot voor netcentrisch werken in het geneeskundig netwerk

Startschot voor netcentrisch werken in het geneeskundig netwerk

868
0

01 Mei 2015 was het startschot voor netcentrisch werken in het geneeskundig netwerk. Een primeur in Nederland! Vanaf die dag delen ziekenhuizen, huisartsenposten, ambulancediensten, GGD en GHOR informatie over incidenten via LCMS Geneeskundige Zorg (LCMS-GZ). Ook wordt er informatie gedeeld over andere risico’s, zoals grote evenementen. Dat is snel gedaan, omdat het LCMS-GZ technisch gekoppeld is aan het multidisciplinaire LCMS van de veiligheidsregio’s.

Het is te danken aan nauwe samenwerking tussen de zorginstellingen die zijn verbonden aan Netwerk Acute Zorg Zwolle, Acute Zorg Euregio en de GHOR-regio’s van Twente, IJsselland en Noord- en Oost-Gelderland dat dit voorjaar gestart kan worden. Er zijn afspraken gemaakt over het aanstellen, opleiden en oefenen van informatiecoördinatoren bij de zorginstellingen en hoofden informatie bij de GHOR, die de linking-pin naar de veiligheidsregio is.

Monitoring van vuurwerkslachtoffers

Eén van de oefenmomenten was de afgelopen jaarwisseling. Het was voor het eerst dat LCMS Geneeskundige Zorg is gebruikt om  vuurwerkslachtoffers en incidenten, waarbij sprake van agressie of geweld tegen hulpverleners, in kaart te brengen. Het doel was aan de ene kant het aanleveren van informatie voor een rapportage aan de minister van Veiligheid & Justitie en andere aan de andere kant het oefenen met de netcentrisch werkwijze via LCMS-GZ. Een aantal reacties achteraf:

“De oefening is uitstekend verlopen. Het systeem gaf een mooi overzicht en het invoeren van data verliep probleemloos. Om nog beter informatie uit de buitenwereld te krijgen zou het goed zijn om een keer te oefenen met een groot evenement.”

En: “Prima mee te werken. Handzaam en het systeem wijst zich van zelf. Zeker met de handleiding erbij. Ik heb natuurlijk ook bij andere ziekenhuizen en huisartsenposten gekeken. Mooi dat je zo overzicht hebt!”

In de periode van 09:00 31 december 2014 tot 09:00 01 januari 2015 telden de deelnemende zorginstellingen ruim 80 vuurwerkslachtoffers. Het merendeel kon na behandeling op de Spoedeisende Hulp of de huisartsenpost gelukkig naar huis, een enkeling moest worden opgenomen. Er is geen melding geweest van agressie of geweld tegen hulpverleners.

Netcentrisch werken in het ziekenhuis

Ook zijn er organisaties die vorm geven aan netcentrisch werken binnen hun eigen organisatie, bijvoorbeeld in het ziekenhuis. Bij een verstoring van de dagelijkse zorg is het belangrijk dat de verschillende teams en afdelingen in het ziekenhuis een actueel beeld van de situatie hebben. Door netcentrisch te werken wordt informatie niet meer gedeeld via rapportages en de hiërarchische lijn, maar houden alle afdelingen een actueel beeld bij van de daadwerkelijke situatie. Het operationeel team en het crisisbeleidsteam van het ziekenhuis kunnen daardoor snel besluiten nemen en tot actie overgaan. Er is een belangrijke rol voor de informatiecoördinator van het ziekenhuis weggelegd. Die heeft immers de regie op de samenvatting van de situatie in het ziekenhuis, en weet via de GHOR en veiligheidsregio wat er speelt in de buitenwereld en bij andere partners in het geneeskundig netwerk. In de dagelijkse zorg kan netcentrisch werken ook de processen in het ziekenhuis ondersteunen.

Basis voor landelijke werkwijze

Het concept dat is uitgewerkt wordt omarmd door de andere netwerken acute zorg. Diverse netwerken acute zorg, de daarbinnen gelegen zorginstellingen en de betrokken GHOR-regio’s gaan dit jaar nog van start met de netcentrische werkwijze.

Vorig artikelEC 145 T2 ook in Noorwegen gekozen als reddingshelikopter
Volgend artikelEerste GGB voertuig afgeleverd
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.