Een spuitpomp, ook wel perfusor genoemd, behoord tot het inventaris van een ambulance. Deze spuitpomp is nuttig bij het toedienen van sommige medicatie zoals genoemd in het LPA en kan gebruikt worden voor het continueren van medicatie tijdens vervoer tussen zorginstellingen.
In de landelijke database van de st. Portaal voor Patiëntveiligheid is een screening op het onderwerp ‘spuitpomp’ gedaan over alle meldingen die afkomstig zijn uit ziekenhuizen van één kwartaal. Hieruit blijkt dat er in bijna 9% (n=396) van de meldingen een verband is met het gebruik van een spuitpomp. De oorzaken waren divers, bijvoorbeeld foutieve pompinstelling, lege accu, ontbreken overdracht en verwisseling patiënt. Wij signaleren dus risico’s op het gebied van medicatieveiligheid en patiëntveiligheid bij het gebruik van spuitpompen. Meerdere keren blijkt bij deze meldingen ook een ambulance betrokken te zijn. Er is ook geen reden om aan te nemen dat incidenten rondom spuitpompen binnen ambulancezorg procentueel gezien minder zullen voor komen.
Aan de hand van een casus willen wij aandacht vragen voor het veilig gebruik van spuitpompen binnen ambulancezorg.
Meneer Spomp gaat vanuit een perifeer ziekenhuis per ambulance naar een academisch ziekenhuis in verband met een speciaal radiologisch onderzoek. Meneer Spomp heeft een maligniteit met metastasen. Als pijnbestrijding krijgt meneer per spuitpomp continue S-Ketamine iv en daarbij heeft meneer een PCA-pomp met (vraag gestuurd) Dipidolor. Zonder deze pijnbestrijding heeft meneer erg veel pijn.
Stel je eens voor: jij krijgt deze rit. Wat ga je doen? Welke vragen heb je? Wat neem je mee? Reageer op de casus door HIER te klikken!
In de komende tijd zullen we de reacties verzamelen, samenvatten en door middel van een artikel op deze website met jou delen. Een mooie manier van leren van elkaar!