Home Algemeen Algemeen “Spotters” bij de hulpverlening , netvliesvervuiling voor deze groep

“Spotters” bij de hulpverlening , netvliesvervuiling voor deze groep

10370
0

Het beloofd een mooie zonnige dag met hoge temperaturen te worden, als ik op een vroege ochtend naar de ambulancevestiging onderweg ben om daar mijn kantoor dag te beginnen. Deze dag heb ik bovendien dienst als Officier van Dienst Geneeskundig.

Wanneer ik bij de post aankom zie ik twee jongens van ongeveer 13 à 14 jaar op een bankje zitten, beiden met een fotocamera in de aanslag. Ik wordt meteen op de foto gezet. Ze staan in de aanslag om foto’s te maken van ambulance- of brandweereenheden die, met blauw, blauw, de weg opgaan naar een hulpvraag. Wanneer ik mijn OVDG voertuig heb geparkeerd, zie ik dat een van deze jongens naar mij toekomt, en vraagt “meneer mogen wij even een paar foto’s maken van jullie nieuwe ambulance”? Ik verwijs ze door naar een aantal ambulance medewerkers die lekker voor de garage in het zonnetje zitten. Een van de ambulancechauffeurs rijdt een van de nieuwe voertuigen naar buiten en beiden jongens maken direct een aantal plaatjes. Leuk toch, voor hun verzameling?

Ik vervolg mijn weg en begin op kantoor mijn dagelijkse ritueel.

Wanneer ik aan het einde van de dag onderweg ben naar huis, gaat mijn pager af voor in OVDG inzet in een van de nabij gelegen dorpen. Ik open het statusscherm om te kijken waar ik naar toe onderweg moet: ongeval met een fietser onder een tractor in het buitengebied. So zit bekneld onder de tractor, beweegt niet en is ook niet aanspreekbaar. De meldkamer heeft twee Ambulance eenheden, het heli MMT en de brandweer ingezet. De politie is inmiddels ter plaatse.

Na precies 13 minuten nader ik de ongevalslocatie. De ambulance eenheden en de brandweer zijn inmiddels ter plaatse. De politie heeft de locatie ruim afgezet. Via de portofoon ben ik gekoppeld met alle eenheden en het heli mmt. Zij zetten inmiddels hun landing in.

Het publiek is in grote getale aanwezig en wordt door de politie op veilige afstand gehouden. Ook verschillend fotografen en journalisten zijn toegesneld naar dit incident. Tegenwoordig geen uitzondering, ze willen allemaal mooie plaatjes schieten voor de locale media en hun verhaal via de social media verspreiden. Zolang deze groep de hulpverlening niet belemmeren en ons in niet de weg staan geen enkel probleem. De meeste zijn in het bezit van een officiële perskaart.

Eenmaal bij de locatie aangekomen en ik mijn voertuig op een veilige plek heb geparkeerd, loop ik langs de afzetting naar de hulpverleners toe. Met enige verbazing zie ik de twee jongens van die vanochtend die bij de ambulancepost stonden om foto’s te maken, strak tegen de afzet lint staan, fotocamera met telelens In de aanslag, klik, klik ,klik, “mooie plaatjes” hoor ik een van die jongens zeggen “ik heb alles erop staan”.

Hetgeen ik hier heb beschreven, zal iedere professionele hulpverlener bekend in de oren klinken. “spotters” vaak jonge jongens die hobbymatig foto’s maken van incidenten. Je kunt ze het niet verbieden. Dat zij foto’s maken van verschillende hulpverleningsvoertuigen, kan ik mij nog voorstellen. Maar, van vaak ernstige ongevallen met behoorlijk letsel of in het ernstigste geval overledenen slachtoffers, nee dat gaat mijn pet ver te boven. Realiseren zij zich wel wat zij digitaal vastleggen? Omdat zij gebruik maken van camera’s meteen telelens kunnen zij het ongeval vaak heel duidelijk van dichtbij vastleggen. Het zal mij niet verbazen dat ook het slachtoffer en de letsels goed digitaal zijn vastgelegd. Even los van de privacy van de slachtoffers en hulpverleners, realiseren deze jongeren wel wat zijn op hun netvlies opslaan? Wil je dat op zo’n jonge leeftijd? Het zijn taferelen, waar onze eigen ambulance-, brandweer- en politiemedewerkers het moeilijk mee kunnen hebben, en waarbij vaak ter evaluatie en nabespreking het BOT-team wordt ingezet ter ondersteuning.

Inmiddels ben ik 54 jaar, ruim 25 jaar ervaring op straat, waarvan 15 jaar als OVDG, en nog heb ik soms moeite met bepaalde beelden van incidenten. Als ik dit soort onderwerpen avonds aan de keukentafel met mijn echtgenote bespreek, die zelf ook werkzaam is bij het medisch management van een ambulanceorganisatie, komen wij eigenlijk tot de conclusie dat je het misschien deze jongeren niet kwalijk kunt nemen. Ik zie het als een taak van de ouders of opvoeders om deze jongeren erop te wijzen wat de gevolgen van dit soort sensationele fotografie kunnen zijn voor henzelf. Beperk je tot een statische foto van hulpverleningsvoertuigen maar niet tot het digitaal vastleggen van emotie en leed van een ander.

Ik weet dat het ambulanceblog naast de beroepsprofessional ook veel door andere belangstellende wordt gelezen, en ik hoop hiermee dat mijn boodschap naar de “spotters” helder mogen zijn.

Ga op jullie leeftijd je bezig houden met uitgaan, ga sporten of wat mij betreft gamen. Maar ga je niet bezig houden met deze sensatie-achtige activiteiten, waar vaak een hoop emotie, ellende en leed achter schuilt. Bedenkt eens hoe je het zelf zou vinden als jij degene was die onder de betreffende tractor terecht bent gekomen!

Vorig artikelIM bij een en tweezijdig aanrijdgevaar
Volgend artikelLandelijk Platform Ondernemingsraden AmbulanceZorg
Reggie Diets
Ik ben werkzaam bij een middel grote ambulanceorganisatie in het land als Regionaal Opleidingscoördinator Ambulancezorg en als Officier van Dienst Geneeskundig en Algemeen Commandant Geneeskundig zorg bij de GHOR. Naast deze functie heb ik sinds 1997 een aanstelling als docent-onderzoeker bij de faculteit geneeskunde van het universitair medisch centrum Utrecht.