Home Algemeen SOS Toegang, de landelijke standaard

SOS Toegang, de landelijke standaard

3107
0

Reeds eerder schreven we al over SOS Toegang, het toegangssysteem voor de hulpdiensten in Nederland.

Inmiddels staat de ontwikkeling niet stil en is SOS Toegang hard op weg de landelijke standaard te worden binnen de ambulancezorg. De volgende diensten doe al mee: RAV Groningen, RAV Fryslan, RAV Drenthe, RAV Ambulance Oost, RAV IJsselland, RAV Flevoland, RAV Noord- en Oost Gelderland, RAV Noord- Holland Noord, RAV Kennermerland, RAV Zeeland en binnenkort ook RAV Haaglanden. Uiteraard wordt er al druk overleg gevoerd met de meeste overige ambulanceregio’s. In de regio’s waar SOS Toegang actief is liggen er diverse verzoeken van brandweerkorpsen en reddingsbrigades om te participeren. Het ligt dan ook meer dan voor de hand dat de rode, oranje én witte kolom een gezamenlijk landelijk systeem in handen hebben.

Wat is SOS Toegang ook al weer ?
SOS Toegang werkt heel eenvoudig. Een zendertje in de ambulance (of HAP-, reddingsbrigade- en brandweervoertuig) zorgt er voor dat elk elektronisch aangestuurde slagboom, roldeur, lift, hek, verzinkbare poller in luttele seconden open gaat of beschikbaar is (lift) op het juiste moment voor de hulpdiensten.Zo kunnen hulpdiensten eenvoudig doorrijden waar anderen moeten wachten.

Hoe kun je meedoen ?
Een recratiepark, bedrijventerrein, parkeerplaats, spoedlift, appartementencomplex….. de toepassingsmogelijkheden zijn legio!
De installatiewerkzaamheden bestaan uit het monteren van een draadloze ontvanger in de regelinstallatie. Dit systeem kan naadloos aangesloten worden op vrijwel alle mogelijke merken en functioneert geheel zelfstandig. Dus andere toepassingen, bijvoorbeeld zenders voor leveranciers en eigen gebruik, hebben nergens last van. Opgeven kan via de regionale ambulancevoorziening of via de website van SOS Toegang.
De kosten ? Al vanaf slechts 299 euro exclusief btw is uw slagboom gekoppeld aan SOS Toegang (inclusief montage en voorrijkosten).
Bovendien worden de wegen op particulier terrein áchter de slagboom direct juist ingetekend in het digitale kaartmateriaal van de hulpdiensten.

Is het systeem wel veilig ?
Uiteraard. De draadloze signalen die vanuit de hulpdiensten worden verzonden werken volgens het speciale 868 MHz-protocol. Dat is een frequentie de speciaal is gereserveerd voor hoogwaardige beveiligingszaken. De zender is gekoppeld aan CityNAV of aan KAR. Daarmee wordt misbruik voorkomen omdat alleen hulpdienstvoertuigen met een CityNAV systeem (en/of KAR-module) een werkzame zender kunnen gebruiken.

Verschil tussen KAR en SOS Toegang, hoe zit het nu ?
KAR wordt primair gebruikt voor verkeerslichtenbeinvloeding. Daarnaast kan KAR ook gebruikt worden voor het laten zakken van verzinkbare pollers en eventueel slagbomen. Bij grote intensiteit, bijvoorbeeld een verzinkbare poller in een drukke busbaan, adviseren wij KAR. KAR is echter een dure oplossing voor kleinere gebruikers zoals campings, recreatieterreinen, parkeerterreinen, liften en rolhekken. Het prijsverschil tussen beide producten beloopt al snel duizend(en) euro’s. Om de laatste groep laagdrempelig een oplossing te bieden voor snelle hulpverlening in noodsituaties is SOS Toegang bedacht.   SOS Toegang moet gezien worden als een aanvulling op KAR, maar kan dus ook losstaand gebruikt worden. De zender van SOS Toegang kan zowel op de computer van CityNAV als op de KAR-module van Incaa Computers geïmplementeerd worden (medio 2014).

Mijn regio doet nog niet mee !
Het concept SOS Toegang is een zogenaamd private label concept. Dat wil zeggen dat er een landelijke regie is op de toepassing en vooral op de verstrekking van de zenders. Deze regie ligt voorlopig bij de bedenkers van SOS Toegang,  Witte Kruis en bij RAV IJsselland. Het promotiemateriaal is echter geheel aan te passen in de stijl van de eigen RAV. Zo kan elke RAV optimaal haar eigen ‘stempel drukken’ en haar eigen warme contacten onderhouden zonder het wiel op nieuw te hoeven uitvinden. Dat maakt SOS Toegang daarom ook zo krachtig. Aanvullende informatie is te krijgen bij RAV Ijsselland via info@sostoegang.nl of bij het Witte Kruis via g.peteroff@wittekruis.nl.

-> Onderstaand de flyer zoals het Witte Kruis deze gebruikt (elke RAV kan dus gewoon haar eigen flyer maken).

-> Verder nog een recent filmpje van RTV Drenthe en een filmpje van RAV Ijsselland over SOS Toegang. In de filmpjes wordt nu gebruik gemaakt van een speciale handzender. Medio 2014 zullen de zenders geïntegreerd zijn in CityNAV en/of de KAR-module.

Voorbeeld FLYER SOS Toegang:  [wpdm_file id=72]


 

 

Vorig artikelVermindering meldkamers ambulancezorg is een feit
Volgend artikelErgofilm: Monitor uit ambulance tillen
Gijs Peteroff
Samen met een aantal beroepskrachten in de ambulancezorg draag ik graag bij aan een succesvol Ambulanceblog. Ambulanceblog is destijds opgericht om kennis tussen de individuele RAV'en te delen met andere RAV'en. Zo kan kwaliteit op grote schaal geborgd worden, zonder dat elke RAV afzonderlijk het wiel gaat uitvinden.