Home Algemeen Algemeen Snel schakelen, suïcide en helium

Snel schakelen, suïcide en helium

16031
0

We vertrekken van het ziekenhuis terug naar onze standplaats, halverwege worden we verzocht de eerst volgende afslag te nemen.
Het MDT gaat knipperen een 112 melding. Verder staat er weinig in waar ik dan ook maar iets van kan maken, na mondeling contact met de centralist krijgen we te horen dat er paniek is mogelijk dat er iemand gevonden is, de politie wordt mee gestuurd.
Er zou een briefje op de keukentafel liggen, de echtgenote is de echtgenoot gaan zoeken omdat hij niet zoals anders in de kamer zat, mevrouw vond hem als een prins in bed, maar niet zomaar. Zij is erg geschrokken en belt in paniek niet te weten wat te moeten doen 112. We laten de melding los en gaan op weg naar het opgegeven adres.

Mevrouw staat ontdaan buiten op ons te wachten, ook de politie is meegestuurd. We horen ze al aan komen en besluiten maar even op hen te wachten.
We lopen met z`n allen de woonkamer door en mevrouw wijst ons de slaapkamer deur hangt.
Tja daar staan we dan voor een dichte slaapkamer deur, niet wetend wat daar binnen heeft afgespeeld. Maar je weet eigenlijk al wel, dat het foute boel is. Het geeft altijd zo`n naar gevoel. Je wilt je voor bereiden, maar eigenlijk kan het niet. Een politie agent staat bij de deur en ik volg, voorzichtig doen we de deur open van de slaapkamer. Met grote ogen bekijken we wat we zien……

We zijn allen even stil en eerlijk gezegd vergeten we zelfs mevrouw even. Gelukkig herken ik dit beeld met wat we in de opleiding voor forensisch verpleegkunde hebben behandeld. Het klopt, je ligt als een prins in de kussens, alleen met een plastic zak over het hoofd, bizar. Het betreft een mogelijke suïcide met gas.
Meneer zit gesteund in de kussens aan beide zijden van zijn lichaam, hij heeft een zak over zijn hoofd met twee slangen die naar twee flessen gaan, het zijn gas flessen waar helium op staat.
Na enkele seconden het beeld even op ons hebben ingewerkt help ik de agent die worstelt met zijn gedachte omdat hij niet weet wat hij met de situatie aan moet.

Begrijpelijk ook ons is dit niet geleerd in een ambulanceopleiding, suïcide daar wordt je wijzer van op het moment dat je voor de situatie staat. Verhanging weten we zo langzamerhand, maar op deze manier had ik in het echt ook niet vaker gezien, mijn collega en de agenten ook niet. Maar wat is het dan fijn iets meer kennis bij je te dragen. De agent wil van alles doen, één oppert zelfs de brandweer te laten komen gezien er twee gas flessen naast het bed staan. Eigenlijk pure paniek, niet wetend wat te moeten doen. “Zet maar een raam open” zeg ik. Laat brandweer maar achterwege. Ik geef aan dat het gas helium vluchtig is en al grotendeels verdwenen is, voor het idee draai je de fles ook maar dicht. We checken nog wel wat er op de sticker staat van de gas fles, het klopt het is helium. De agent draait de fles dicht en ik zeg tegen hem. “Kom we gaan uit de slaapkamer, doen de deur weer dicht. “ De agent vroeg of ik medisch nog wat moet, het gas heeft zijn werk gedaan, na het luisteren of er nog output is, puur voor het idee trek ik mijn conclusie medisch handelen is geen optie meer. Ik zeg “helaas”, jullie kunnen de procedure onnatuurlijk overlijden starten en de GGD – arts in kennis stellen.

We sluiten de slaapkamer deur, we lopen naar de huiskamer hier zit mevrouw te wachten op wat wij gevonden hebben; “en?” zegt ze. Daar schrik ik wel een beetje van, wij waren er al geheel vanuit gegaan dat zij het wel gesnapt had, dat haar man was overleden. Toch was er blijkbaar een sprenkeltje hoop. Ik ga bij haar zitten en bedenk me niet, ik pak haar hand en zegt mevrouw uw man is overleden. Ze begint te huilen, ze vertelt dat hij juist vandaag een betere dag had. Haar man was namelijk chronisch ziek en had dagelijks veel pijn. ‘Ik heb tussen de middag nog gebeld, hij zei zelfs nog blijf nog maar gezellig bij je vriendin. Ik redt me wel…..

En nu……dit! Ze snuit haar neus, de tranen blijven rollen en ik zeg tegen haar, hij heeft het kennelijk zo gewild en u hier kennelijk voor willen besparen. De brief op de keukentafel blijkt een afscheidsbrief. Er liggen mij nog vele vragen voor in mijn mond, maar besef dat deze vragen voor politie zijn, de politie is van de opsporing.

Suïcide het is soms een tragische uitkomst van een ondraaglijke in dit geval chronische ziekte. Ik schakel om en geef mevrouw een hand en wens haar sterkte ik vertel haar dat er via de politie de forensisch arts langs zal komen en dat de politie vanaf nu alles overneemt en hier bij u zal blijven totdat de zorg omtrent uw man en u afgerond is. Dit is de gebruikelijke procedure bij dit soort van overlijden. Ze knikt, ze vindt alles prima.

Bij het weggaan komt één van de agenten nog naar mij toe en bedankt mij voor de uitleg en ondersteuning bij deze hulpverlening. Natuurlijk graag gedaan, ook mijn collega heb ik nog nader uitleg gegeven over deze casus maar mooier zou zijn geweest als we zelf als beroepsgroep iets meer van deze methode afweten.

Zodat je weet wat je zou kunnen verwachten en het minder choquerend zal zijn mocht je er voor te komen staan. Het is indrukwekkend en het zou kunnen zijn dat je daar als hulpverlener vaker mee van doen krijgt.

 

De informatie wat ik over de helium suïcide weet, heb ik verkregen uit de opleiding Forensisch verpleegkundige.
De meesten van ons zullen helium kennen van uit feestjes en partijen waar ballonnen, mooi omhoog staan of de lucht in gaan. En wat is het dan leuk om even een klein beetje uit de ballon op te zuigen voor die mooie stem geluiden.

Maar wat is nu eigenlijk helium:

  • Helium is een edelgas, wat betekent dat het chemisch inert is en dus niet reageert met andere stoffen.
  • Het is niet brandbaar, niet giftig, niet ruikbaar, hoorbaar of zichtbaar.
  • Het is 8 x lichter dan lucht, vandaar dat ballonnen zo makkelijk op stijgen.

 

Helium is gevaarlijk maar waarom? !

Wanneer zuiver helium wordt ingeademd, blijft het na inademing in de longen en het bloed. Het helium verdrijft de zuurstof, de opname van het zuurstof wordt daardoor verminderd.

In het bovenstaande geval is helium met twee slangen afgetapt en zonder zuurstof van de buitenlucht, door de plastic zak afgesloten om het hoofd bevestigd, ingeademd. Het heliumgas zal winnen van de zuurstof in het lichaam, tot overlijden als gevolg.

Van lichte mate van toxiciteit tot zeer ernstige toxiciteit door helium op een rijtje.

  • Flauwvallen: Zuurstof wordt uit de longen gedreven door het helium, maar indien de hoeveelheid helium mee valt of er gelijk met frisse lucht of zuurstof wordt gecompenseerd vullen de longen zich vlug terug met de zuurstof en kom je weer bij bewustzijn.
  • Stemproblemen: de stembanden vibreren en kan een pijnlijke keel veroorzaken, maar soms ook stembandschade.
  • Hersenletsel: als de hersenen een tijd lang niet van zuurstofrijk bloed kunnen worden voorzien, kan er hersenletsel optreden.
  • Levenslange verlamming
  • Dood; Langdurig blootgesteld aan helium.

Mocht je soort gelijke casus tegen komen in de praktijk wees dan zeker van je zelf dat het om helium gaat, neem zo nodig maatregelen schroom niet om metingen te laten verrichten door de brandweer. Veiligheid gaat voor alles.

De kamer zal niet vol heliumgas staan, maar voor je eigen veiligheid kan het geen kwaad een raam open te zetten. En zou je de gas fles dicht kunnen draaien. (geef het wel door aan de politie dit is van belang voor het sporen onderzoek)

Zoals al beschreven zit het gevaar in helium vooral in het direct puur inademen, dit zijn ook de gevallen waar wij kans op hebben bij te zullen komen. Het is niet voor niets dat een suicide-slachtoffer een afgesloten zak over hun hoofd doen. Afhankelijk van hoelang en op welke manier iemand helium gas heeft ingeademd is medisch handelen zinvol. Volg daar in vooral je eigen verstand en de daarbij behorende protocollen.

Dit artikel is geschreven op persoonlijke ervaring en is niet herleidbaar naar één specifieke casus.

Vorig artikelVoorrangsvoertuigen en autonome- zelfsturende voertuigen
Volgend artikelNieuwe collega’s met “blauw”
Gerda Boonstra
Met veel plezier schrijf ik op persoonlijke titel blogs. De verhalen kunnen gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen, maar zullen in verband met het beroepsgeheim fictief zijn weergegeven. Ik schrijf verhalen met als doel collega's uit het vak te informeren en kennis te nemen van mijn ervaringen. In het dagelijks leven werk ik met veel passie en plezier bij Ambulancezorg Groningen. In 2000 ben ik begonnen in de acute hulpverlening als ambulanceverpleegkundige en ben inmiddels ook inzetbaar als OvDG. In 2015 heb ik daarnaast de forensisch verpleegkundige opleiding met succes afgerond, wat een leuke en nuttige verruiming was binnen mijn vak. Met mijn blogs laat ik jullie ook meekijken door mijn/een forensische bril in de acute hulpverlening.