Home Algemeen Algemeen SIGMA per 2016 vervangen

SIGMA per 2016 vervangen

3176
1

Voortgang implementatie nieuwe noodhulpteams in plaats van Sigma.
De vervanging van het Ambuteam en de rest van de GNK-c behandelen we later deze maand.

Afgelopen november heeft het Veiligheidsberaad (een orgaan dat bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s) positief besloten over het Grootschalige Geneeskundige Bijstandsmodel (GGB). Dat betekent voor ons dat we per 2016 overgaan van SIGMA-teams naar Noodhulpteams. Het nieuwe model sluit beter aan bij de dagelijkse praktijk dan het huidige model. De Noodhulpteams gaan precies doen waar ze goed in zijn: het verlenen van hulp aan lichtgewonden (T3 gewond en T3 niet gewond). Vanuit de ambulancezorg wordt voorzien in secundaire triage op de opvangplek.

Ontwikkeling van nieuwe model
Afgelopen twee jaar is onder leiding van GGD GHOR NL hard gewerkt aan het nieuwe model, dat is ontwikkeld samen met Ambulancezorg NL, Instituut Fysieke Veiligheid, het Rode Kruis, het Ministerie van V&J en het Ministerie van VWS.

Nationale projectteam
Sinds het besluit heeft het Rode Kruis een nationaal projectteam gevormd dat wordt aangestuurd door een stuurgroep onder leiding van Suzanne Laszlo, Clustermanager Hulpverlening en Vrijwilligersmanagement, en waarin onder meer vier portefeuillehouders Noodhulp en een portefeuillehouder Vrijwilligersmanagement zitting nemen. Dit nationale projectteam houdt zich bezig met de noodhulpteams die de huidige SIGMA vervangen. Andere wijzigingen in het GGB worden vanuit AZN via de RAV gecoördineerd, daarover later meer.

Voortgang implementatie
Het Rode Kruis projectteam is inmiddels hard aan de slag met de daadwerkelijke implementatie van de Noodhulpteams. Ze stellen functieprofielen op van de nieuwe vrijwillige teamleden, werven en leiden hen op en regelen tal van logistieke zaken, zoals de aanschaf van nieuwe voertuigen en materieel. Dit alles dient binnen de financiële kaders van het project te gebeuren.

Kick offs in de Rode Kruis districten
Binnen alle Rode Kruis districten vinden binnenkort kick-offs van het project plaats, waarna ieder districtsteam, bestaande uit de Coördinator Noodhulp, Vrijwilligersmanager, de Portefeuillehouder Noodhulp en het Hoofd Geneeskundige Eenheid, aan de slag gaan met hoe het Noodhulpteam binnen het district geïmplementeerd gaat worden. In de aankomende weken vinden ook gesprekken plaats met alle huidige SIGMA-teamleden, over de nieuwe dienstverlening van de Noodhulpteams.

De vervanging van het Ambuteam en de rest van de GNK-c behandelen we later deze maand.

Vorig artikelAmbulancezorg Groningen geeft voorlichting met promoteam
Volgend artikelHet ideale BOT
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.

1 REACTIE

  1. Voor mij de reden dat ik er mee ga stoppen ik heb niet al die tijd in leren enz gestoken voor T3 slachtoffers

Comments are closed.