Home Algemeen Algemeen Serious game helpt opvang brandwondenpatiënten te verbeteren

Serious game helpt opvang brandwondenpatiënten te verbeteren

1534
0

De Maasstad Academie en het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam lanceerden gisteren als eerste ziekenhuis in Nederland een geaccrediteerde serious game die gericht is op de eerste opvang (resuscitatie en stabilisatie) van brandwondenslachtoffers. De game is ontwikkeld voor professionals werkzaam op de spoedeisende hulp afdelingen van ziekenhuizen en verbetert de overdracht van brandwondenpatiënten van een ziekenhuis naar een gespecialiseerd brandwondencentrum.

Cees Kuijs is namens de Maasstad Academie mede-ontwikkelaar van de serious game samen met Ronald Nanninga (VirtualMedschool), dr. Stephanie Klein Nagelvoort Schuit (Erasmus MC) en de leden van het projectteam vanuit het Brandwondencentrum. De game is gebaseerd op het abcdeSIM serious games platform en bijbehorend fysiologisch model ontwikkeld door het Erasmus MC.

Serious game leidt zorgprofessionals op

“De serious game (inclusief e-learning module) is een realistisch spel om zorgprofessionals op te leiden op het gebied van brandwondenzorg door virtueel de praktijksituatie met een brandwondenpatiënt (zowel kind als volwassene) na te bootsen”, legt Kuijs uit. “In de online game, inclusief e-learning module, oefent een speler met het diagnosticeren en stabiliseren van een brandwondenpatiënt. Op de virtuele spoedeisende hulp wordt een brandwondenpatiënt binnen gebracht en aan de speler de taak om deze binnen vijftien minuten te onderzoeken en het ziektebeeld vast te stellen. Hierdoor leert een speler automatisch welke stappen gevolgd dienen te worden voor het foutloos uitvoeren van de procedure. Bovendien ziet de speler hoe de patiënt verandert als gevolg van bepaalde handelingen. Ook leert de speler van de uitgebreide feedback na afloop”, vertelt Kuijs.

‘Resultaten serious game positief’

Dr. Stephanie Klein Nagelvoort Schuit, hoofd SEH Erasmus MC en mede-initiatiefnemer: “De resultaten van onze serious games in Nederland en daarbuiten zijn zeer positief. Niet alleen is dit de nieuwe manier van leren, het geeft ook betere leerresultaten en is efficiënter. Daardoor is er meer tijd voor verdieping en wordt de zorg die professionals kunnen verlenen nog beter. Het Maasstad Ziekenhuis loopt met deze ontwikkeling voorop”.

Brandwondencentrum hecht veel waarde aan opleiding

Een kleine brandwond is vaak goed te behandelen op een spoedeisende hulp of bij de huisarts. Bij een grote brandwond is er niet alleen sprake van huidbeschadiging, maar ook van veranderingen in andere orgaansystemen in het lichaam. Door de verbrandingsprocessen kunnen giftige stoffen in het lichaam komen die de patiënt ernstig ziek kunnen maken. Zorgmanager Rob de Vogel: “De eerste uren en dagen zijn cruciaal bij de opvang van patiënten met ernstige brandwonden. De acute opvang en doorverwijzing van patiënten met brandwonden dient nauwkeurig te verlopen. Het Maasstad Ziekenhuis hecht als brandwondencentrum daarom veel waarde aan het opleiden van zorgprofessionals. De serious game is een uitstekend middel om de kennis en expertise van zorgprofessionals op de spoedeisende hulp te vergroten met als doel de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren.”

bron: zorgenziekenhuiskrant.nl

 

Vorig artikelCompetentiemetingen bij Friese Officieren van Dienst Geneeskundig (OvD-G)
Volgend artikelCalamiteitenhospitaal en gebruik PBRS
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.