Home Algemeen Algemeen Secundaire striping “ambulance” voertuigen

Secundaire striping “ambulance” voertuigen

8051
3

Ambulance striping, er zit soms een probleem in wat we denken dat de afspraken zijn en wat ze werkelijk zijn/waren. Zo veranderd er niets. De Minister heeft in de Tijdelijke Wet AmbulanceZorg benoemd wat “reguliere zorg” is en in de toelichting TWAZ een aantal onderdelen uitgesloten.

Het handboek uit 2000 heeft het over dagelijkse en niet dagelijkse zorg. De dagelijkse is nu reguliere zorg en de niet dagelijkse zijn de uitgesloten diensten. De diensten die zijn uitgesloten zijn Huisartsenposten, buitenlandvervoer en MMT. Omdat MMT een apart verhaal is, zij voldoen namelijk wel aan de kwalificatie eisen, laten wij dit zoals het is. Evenementen-ambulance, transplantatiediensten, BHV bedrijven en Rode Kruis mogen niet in OOV-striping, ook niet secundair. Zij vallen onder de 4e categorie benoemd in RVV artikel 29, aangewezen door ministerie van I&M.

De regeling “ambulancehuisstijl” is dus al sinds 2000 op dezelfde wijze vorm gegeven. Hierin zijn sinds 2000 slechts 2 wijzigingen geweest, in 2013 contourmarkering en in 2015 de rode dakband.

Het handboek is openbaar vervangen door de website striping.nl, welke eigendom is van de RVD en beheert wordt door ons (IFV). Deze wordt dit jaar gemoderniseerd. De handboeken blijven evenwel nog steeds de basis voor het concept OOV-striping.

De voertuigen van de huisartsenposten en buitenlandvervoerders behoren er dus anders uit zien. Er wordt binnenkort een vernieuwde website uitgebracht door het IFV namens de Nederlandse Staat, daarin staat omschreven dat het voeren van de primare ambulance striping alleen wordt toegestaan voor voertuigen verbonden aan een door de minister aangewezen RAV.

Voorrangsvoertuigen die niet verbonden zijn aan een RAV zoals voertuigen van de huisartsenpost moeten gaan voldoen aan de secundaire striping. Voor de voertuigen geldt dan dat ze aangepast moeten gaan worden, de rode striping zal dan van de voertuigen verdwijnen en zal vervangen worden voor gele reflecterende striping. De overgang wordt in een nader uit te werken overgangsregeling met de brancheorganisaties uitgewerkt. De tekst ambulance, de subtekst zoals bijvoorbeeld “Huisarts” zal worden gehandhaafd eveneens het regionummer. Over het gebruik van de Star of life wordt nog gesproken.

Daarnaast zal het IFV zoals al eerder aangekondigd blijven toezien om de naleving van gebruik van de vastgestelde striping en zal bij een melding van onjuist gebruik actie ondernemen. Voor het melden van misbruik van de huisstijl ambulancestriping kun je het e-mail adres: handhaving@ifv.nl gebruiken.

Vorig artikelEnquête ambulancekleding
Volgend artikelRAVU introduceert nieuwe ambulancemotor
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.

3 REACTIES

  1. Voor de burgers (mede weggebruikers) wordt het alleen maar onduidelijker wat betreft alle wijzigingen in de wetgeving rondom de striping van voorrangsvoertuigen op de wegen.
    Met de reactie van C. van de Ven, ben ik het mee eens (RAV’s en HAP’s leveren dagelijks eerstelijnszorg en in veel regio’s ook met sterke onderlinge samenwerking), maar of hierover goed en verstandig is nagedacht is voor mij een vraag.

  2. Stukje duidelijkheid ja en nee …
    Je creëert wel een “klein circus” binnen hulpverleningsland. RAV’s en HAP’s leveren dagelijks eerstelijnszorg en in veel regio’s ook met sterke onderlinge samenwerking. Deze zouden derhalve dan ook dezelfde striping kunnen behouden ( e.v. artsenlogo i.p.v. star of life voor de hap auto ).
    Maar goed er is vast erg goed over nagedacht.

  3. Het lijkt een stukje duidelijkheid te geven in de onduidelijkheid. Maar het is een 1e stap.

Reacties zijn gesloten.