Home Algemeen Algemeen Samenwerking met Portaal voor Patiëntveiligheid

Samenwerking met Portaal voor Patiëntveiligheid

427
0

Het Portaal voor Patiëntveiligheid is een onafhankelijke stichting bestaande uit een bestuur, medewerkers vanuit verschillende ‘zorggebieden’ -waaronder ambulance- en een multidisciplinaire adviesgroep. Wij dragen actief bij aan het verhogen van de veiligheid in de zorg. Dit doen wij door het anoniem en veilig verzamelen en analyseren van incidentmeldingen en zodoende zichtbaar maken van risico’s.

Wij delen onze kennis, op landelijk en lokaal niveau en daarmee bieden wij zorgverleners instrumenten waarmee ze in de praktijk aan de slag kunnen om hun patiëntenzorg veiliger te maken en bieden we (landelijke) organisaties onze kennis aan die als input voor richtlijnen / protocollen kan dienen.

In al onze werkzaamheden vinden wij het belangrijk om bewustwording over risico’s bij betrokkenen te stimuleren en een veilige, waardevrije en open omgeving te bieden zodat alle betrokkenen -en dus ook alle ambulanceprofessionals!-  kennis kunnen en willen uitwisselen ter verbetering van de veiligheid in de zorg. Om dit ook voor de sector ambulancezorg te realiseren, is er sinds 2014 contact met Ambulancezorg Nederland en meerdere RAV’s uit het land.

In de achterliggende anderhalf jaar hebben deze partijen meegedaan met een patiëntveiligheidsproject wat zeer succesvol is gebleken. Eén van de onderdelen van dit project was het uitbrengen van een ‘melding van de maand’, sinds kort genaamd ‘NOOTGEVAL’. Hierbij werd een casus -anoniem!- die binnen één van de betrokken RAV’s was gemeld,  verspreid binnen alle deelnemende RAV’s. Van de beschikbare online reactiemogelijkheid daarbij werd veel gebruik gemaakt. Deze reacties werden ook weer aan het werkveld teruggekoppeld.Deze werkwijze maakt het mogelijk om veilig incidenten te delen en daarbij te leren van elkaar!

Om nog meer ambulanceprofessionals de mogelijkheid te geven kennis te nemen van  het ‘NOOTGEVAL’ en daarmee hun voordeel te doen is er nu een samenwerking gekomen met het ambulanceblog.

Vorig artikelHerziene versie LPA 8.1
Volgend artikelGerma: EasyFix PLUS vacuum mattress
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.