Home Algemeen Algemeen Samenwerking loont: Noord Nederland als eerste ‘live’ beeld van drukte op de...

Samenwerking loont: Noord Nederland als eerste ‘live’ beeld van drukte op de SEH en beddencapaciteit.

799
0

Op het beeldscherm en hun telefoon zien Astrid Koek van het Acute Zorg Netwerk Noord en Idi de Boer van het Martini Ziekenhuis welke beschikbare bedden er zijn in de ziekenhuizen.

Tot voor kort moesten ze elkaar nog bellen. Sinds deze week kunnen alle ziekenhuizen in Noord-Nederland op een beeldscherm van elkaar zien hoe veel plek ze nog hebben op hun spoedeisende hulp. Ambulances en de Meldkamer kunnen continu zien waar ze patiënten in acute nood heen kunnen brengen.

,,Daarmee zijn we optimaal voorbereid op rampen en crises, zoals mogelijk het nieuwe coronavirus’’, zegt Astrid Koek van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland. ,,We zijn de eerste regio in Nederland die het zo voor elkaar heeft. Daarmee zijn we uniek en daar zijn we heel trots op’’, glimt ze.

In gang geparkeerd

Twee winters geleden was het nog even spannend tijdens de heftige griepepidemie. Patiënten werden soms met bed en al op de gang geparkeerd omdat alle spoedeisende hulp-afdelingen vol waren. Het Acute Zorgnetwerk moest plots een paar tandjes bijschakelen. Dagelijks belden Meldkamer-medewerkers meerdere keren alle ziekenhuizen langs, om in beeld te krijgen waar nog wel plek was.

Nog steeds is het wel eens krap in de ziekenhuizen, zeker in de winter. Dit jaar is tot nu toe de wintergriep bijzonder mild, waardoor het meevalt met het aantal ‘time outs’, momenten waarop een bepaalde spoedhulp op slot gaat omdat het vol is. Maar het nieuwe coronavirus komt er aan.

Groene stippen

Als dat vandaag tot een massale stroom patiënten zou leiden, zou er eerst nog genoeg plek zijn. Op de ‘regio-monitor’, officieel 2TWNTY4 (spreek uit: Two Twenty Four), staan alleen maar grote groene stippen, bij alle ziekenhuizen. Als het druk is worden de stippen oranje, als het echt vol ligt rood.

Op het beeldscherm, door de bevoegde artsen ook op de smartphone te bekijken, zijn alle ziekenhuizen in Friesland, Groningen en Drenthe te zien. Bij elk ziekenhuis staat het aantal beschikbare spoedbedden en de diverse bedden in het ziekenhuis zelf, van intensive care tot longafdeling en hartbewaking. (Alleen de bedden voor de dagbehandeling staan er niet in, want die zijn al volgepland en dus niet beschikbaar voor spoed.)

Het systeem is actueler dan bellen, want het is zonder tussenkomst van een mens gekoppeld aan de elektronische patiëntendossiers van de ziekenhuizen. ,,Als de Meldkamer belt, kan de situatie vijf minuten later alweer anders zijn’’, verklaart Alfred Boskma, die als programmamanager deze pilot heeft geleid.

Vooruit denken

Het systeem denkt ook een tijdje vooruit; met kleurtjes en diagrammen is zichtbaar dat het weliswaar nu nog niet druk is, maar over twee uur wel druk dreigt te worden. ,,Daar kunnen collega’s in het ziekenhuis dan weer op inspelen’’, verwacht Idi de Boer, manager SEH bij het Martini Ziekenhuis Groningen. ,,Als het ergens vol dreigt te raken kunnen ze iets wat sneller of op een andere manier gaan doen.’’

Door de sluiting van de spoedeisende hulpafdelingen in Stadskanaal en Hoogeveen zou je kunnen verwachten dat de gehele capaciteit aan spoedopvang in Noord-Nederland wat kleiner is geworden. Dat is niet zo, stelt Koek. ,,Tegelijk is namelijk de capaciteit in een aantal andere ziekenhuizen uitgebreid. En met dit nieuwe systeem kunnen we de beschikbare capaciteit nóg beter benutten.’’

Marktwerking

Dat alle ziekenhuizen bereid waren de gegevens over hun beschikbare bedden met hun collega’s en concurrenten te delen is best bijzonder. Er is immers marktwerking in de zorg en de spoedhulp wordt ook wel eens de Gouden Poort genoemd, oftewel in een marktsysteem verdienen ziekenhuizen aan spoedpatiënten, en zijn ze niet geneigd de klant zomaar naar de concurrent te laten gaan.

,,Maar wettelijk is er in de acute zorg geen marktwerking en alle ziekenhuizen, ambulancediensten en andere zorgaanbieders in het Noorden zijn echt bereid om op dit terrein samen te werken’’, merkt Koek.

Maar eigenlijk zou dit systeem ook voor de ‘uitgang’ van het ziekenhuis een uitkomst zijn. Er blijven nu nog veel patiënten onnodig lang in het ziekenhuis omdat er geen plek is te vinden in een verpleeghuis of in tijdelijke ‘eerstelijnsbedden’. Als verpleegkundigen en huisartsen op één beeldscherm zouden kunnen zien waar een kwetsbare oudere patiënt direct terecht kan, zou dat veel gebel en geleur met patiënten schelen. ,,Daar wordt nu ook aan gewerkt in het kader van de pilot zorgcoördinatie Noord-Nederland’’, zegt Boskma.

Vorig artikelAmbubroeders strijden tegen kinderkanker
Volgend artikelCorona blog…
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.