Home Algemeen Algemeen Samenvoeging meldkamers Limburg; RAV-en willen landelijke ontwikkelingen niet afwachten

Samenvoeging meldkamers Limburg; RAV-en willen landelijke ontwikkelingen niet afwachten

1239
0

De twee Regionale Ambulancevoorzieningen (RAV’en) in Limburg willen landelijke ontwikkelingen vóór zijn en zelf een basis leggen voor en stap zetten naar één gezamenlijke meldkamer.

De vorming van de Nationale Politie en de komst van de Landelijke Meldkamerorganisatie hebben de twee meldkamers ambulancezorg in Limburg aangezet tot een strategische positiebepaling. Het was duidelijk dat beide meldkamers zullen worden samengevoegd tot één gezamenlijke voor geheel Limburg. De twee Regionale Ambulancezorgvoorzieningen kozen ervoor om de landelijke ontwikkelingen niet af te wachten, maar om zelf een koers te bepalen op basis van eigen identiteiten, ambities en behoeften. Beide organisaties hebben een extern bureau gevraagd om hen te ondersteunen bij een visievormingsproces en te adviseren over een nieuwe passende formule voor de meldkamer ambulancezorg in Limburg.

Het werk van de ambulancezorg is in Limburg in beeld gebracht en verschillen en overeenkomsten tussen de twee organisaties geanalyseerd. Vervolgens is een serie bijeenkomsten belegd met de wederzijdse directies, strategische teams en hoofden meldkamer ambulancezorg.

Tijdens die bijeenkomsten werden overeenkomsten verdiept en werd waardering gevonden voor de verschillen tussen werkstijlen en netwerken. Op grond daarvan is een programma van eisen opgesteld waarin de ambities van beide organisatie maximaal tot hun recht komen.
Beide organisaties hebben hiermee een eenduidig beeld gekregen van wederzijdse belangen en prioriteiten. Dat heeft geleid tot een gezamenlijke ambitie op het gebied van de ambulancezorg in Limburg en een gedeeld beeld van de rol van de meldkamer daarbinnen.
Met het programma van eisen is de eerste fase van een proces naar samenvoeging afgerond. De twee regionale organisaties hebben hiermee een belangrijk voorschot genomen in het proces van de vorming van een Landelijke Meldkamerorganisatie.
Vorig artikelWereldprimeur met Sireneradar
Volgend artikelReportage: ADAC Luftrettung in Duitsland, Nederland en Oostenrijk
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.