Home Algemeen Algemeen Rode Kruis: Stand van zaken Grootschalige Geneeskundige Bijstand

Rode Kruis: Stand van zaken Grootschalige Geneeskundige Bijstand

2189
0

Zoals je wellicht weet is GHOR Nederland sinds 2012 bezig met het ontwikkelen van een nieuw model voor Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB). Dit model moet de huidige Geneeskundige Combinatie vervangen. Er zijn verschillende aanleidingen voor het herzien van het grootschalig geneeskundig hulpverleningsmodel. Daarover en meer details lees je in de bijlage (alleen toegankelijk voor leden). We willen graag iedereen – van vrijwilligers tot beroepskrachten – op de hoogte houden van de voortgang in de ontwikkeling van het nieuwe model.

Wat is de stand van zaken?
Samen met de andere betrokken partijen heeft het Rode Kruis een voorstel voor een nieuw model op papier gezet. Momenteel werkt elke partij de eigen dienstverlening in detail uit.
Bij het Rode Kruis is hiervoor een projectteam van vrijwilligers en beroepskrachten opgericht. De komende weken staan een aantal workshops met het projectteam op de planning om grote verdiepingslagen te maken. Eerder heeft het team een workshop georganiseerd over hoe de lichtgewonde slachtoffers worden opgevangen in de nevenketen. Vragen als: ‘Hoe ziet dit eruit?’, ‘Wie doet wat en met wie wordt er samengewerkt?’ kwamen daarbij aan de orde. De volgende workshop houdt zich bezig met de alarmering en opkomst; ‘Hoe worden noodhulpteams gealarmeerd en hoe komen zij ter plaatse?’, ‘Doen we dit met P2000, gaan we geografisch alarmeren (met GPS) of gaan we direct ter plaatse?’ Alle input verzamelen we en toetsen we in de werkgroep Noodhulpteams met o.a. 7 hoofd geneeskundige eenheden (HGE`s).

Daarnaast hebben we eerder deze maand samen met GHOR, Ambulancezorg Nederland en het Rode Kruis onder leiding van het Instituut Fysieke Veiligheid gesproken over de functionele eisen van het GGB. We willen duidelijk krijgen wie wat precies doet. Bijvoorbeeld moet het Rode Kruis wel of niet een shelter meenemen in het model?

Meer informatie?
Na de zomer is er voldoende input om met de regio’s in gesprek te gaan en het beeld te geven over de noodhulpteams. De Coördinator Noodhulp kan jou hier meer informatie over geven.
Mocht je vragen hebben, stuur deze dan gerust aan de Coördinator Noodhulp van je regio of neem contact met Murvin Chan via Mchan@redcross.nl ​

bron: http://www.rodekruis.nl/interne-berichten/stand-van-zaken-ggb via Twitter @SIGMAUtrecht

Vorig artikelTV Tip: Duitse helikopter; Christoph Gießen
Volgend artikelThin Line Bracelets, het verhaal achter de armbandjes
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.