Home Algemeen Academie voor Ambulancezorg Rijvaardigheidsafari een nieuwe vorm van training

Rijvaardigheidsafari een nieuwe vorm van training

2309
0

Enkele weken werden we getipt over een nieuwe vorm van training voor ervaren en minder ervaren ambulancechauffeurs door de Academie voor Ambulancezorg, bij navraag bleek het om een rijvaardigheidsafari te gaan, kortom een bijzondere benaming waarbij we de AvA gevraagd of ze dit even toe willen lichten;

De Academie voor Ambulancezorg is gestart met een nieuwe vorm van training voor ervaren en minder ervaren ambulancechauffeurs. Het betreft een unieke rijvaardigheidsafari die ambulancechauffeurs uitdaagt onder verschillende omstandigheden en in diverse situaties. Uiteraard zijn ambulancechauffeurs in de dagelijkse praktijk al gewend om blootgesteld te worden aan verschillende situaties. Als chauffeur heb je een grote verantwoordelijkheid. Naast dat je de patiënt zo snel mogelijk moet bereiken en vervolgens zo stabiel, veilig en snel mogelijk moet vervoeren, heb je ook te maken met verschillende verkeerssituaties en navigatie. Geen rit is hetzelfde.
Tijdens deze rijvaardigheidsafari word je meegenomen naar verschillende situaties. Je leert extra bewust te anticiperen. Je oefent met praktijkritten op de openbare weg, onder andere met A1 urgentie en in druk verkeer waarbij je gebruik maakt van optische en geluidsignalen. Je kennis over de toepassing van de brancherichtlijnen optische en geluidsignalen spoedeisende medische hulpverlening wordt getest door middel van een interactieve spelvorm. Op het oefencircuit voer je noodstoppen uit, oefen je met manoeuvreren, doe je rijvaardigheidsproeven op normaal en glad wegdek. Tevens ga je naar gebieden met onverharde wegen waar navigeren zeer belangrijk is en het stabiel vervoeren van je patiënt een uitdaging is ook in duisternis. Je scherpt door deze training je rijvaardigheid aan en ontwikkelt deze verder, mede doordat de deelnemende chauffeurs elkaar tijdens en na afloop van de rijvaardigheidsafari feedback geven.
Na het volgen van deze training ben je als chauffeur nog meer in staat in diverse omstandigheden en situaties bewust en veilig te anticiperen. Je krijgt tijdens de training handreikingen om je rijvaardigheden verder te verbeteren en doet ervaring op die je direct kunt toepassen in de praktijk. Je straalt na het volgen van deze training nog meer vertrouwen uit tijdens je werk op de ambulance. De patiënt, verpleegkundige en eventuele andere passagier(s) voelen zich veilig bij jou in de auto.
Kortom, een avontuurlijk en veelzijdig programma waarin de veilige en efficiënte voertuigbediening en –beheersing, comfortabel en glijdend patiëntvervoer, rijden in duisternis en incident management aan bod komen.

Rijvaardigheidsafari foto oefencircuit

Reacties van enkele cursisten na afloop van de training:
‘Dit is een cursus die een verplicht karakter zou moeten krijgen. Erg veel geleerd in deze dagen en op een zeer prettige manier gegeven.’

‘Het is een goed aansluitende opleiding om je bewust te maken van je werkzaamheden achter het stuur van de ambulance.’
‘Leuke scholing, erg leuke groep, goede verdeling tussen workshop en doen.’
‘Leuk dat het ook een keer 2 dagen achter elkaar was.’
‘De veilige omgeving die gecreëerd werd, de manier van lesgeven en de leuke leerzame oefeningen waarbij toch bleek dat er wel iets aan bedrijfsblindheid in is geslopen bij mijzelf. Dus erg positief allemaal.’
Tenslotte
De rijvaardigheidsafari vraagt om een actieve deelname. De training is zeer praktijkgericht en biedt volop mogelijkheden om je rijvaardigheid verder te ontwikkelen. Een aanrader voor alle ambulancechauffeurs!

bron: Academie voor Ambulancezorg

Vorig artikelRAV Zuid Limburg: Zelforganisatie binnen de ambulancezorg
Volgend artikelLMO bouwt aan nieuwe organisatie
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.